Ολλανδία: Πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών στον προθάλαμο της πρωθυπουργίας

Ολλανδία: Πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών στον προθάλαμο της πρωθυπουργίας

Τα κόμματα του νεοσύστατου δεξιού συνασπισμού ανέθεσαν στον Ντικ Σχοφ να σχηματίσει τη νέα κυβέρνηση της χώρας

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα κόμματα του νεοσύστατου δεξιού συνασπισμού της Ολλανδίας ανέθεσαν την Τρίτη στον Ντικ Σχοφ, ανώτατο κρατικό λειτουργό και πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών, να σχηματίσει τη νέα κυβέρνηση της χώρας.

Ο 67χρονος Σχοφ ήταν μέχρι σήμερα το πλέον υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Δικαιοσύνης και Ασφάλειας. Στο παρελθόν διατέλεσε επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών και μετανάστευσης της Ολλανδίας.

Ο Σχοφ θα διαδεχθεί τον Μαρκ Ρούτε στην πρωθυπουργία, εφόσον καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση, τα μισά μέλη της οποίας θα είναι πολιτικοί και τα άλλα μισά τεχνοκράτες, όπως έχουν συμφωνήσει τα κόμματα.

«Με τη σύσταση και τη στήριξη των ηγετών του κοινοβουλευτικού συνασπισμού, ο Ντικ Σχοφ είναι διαθέσιμος ως μελλοντικός πρωθυπουργός» ανέφερε ο Ρίτσαρντ φαν Ζβολ, συντονιστής των επαφών για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Ο νικητής των εκλογών και ηγέτης της ακροδεξιάς, Γκέερτ Βίλντερς, ανακοίνωσε τον Μάρτιο ότι δεν θα διεκδικήσει τον πρωθυπουργικό θώκο, επειδή ένας από τους εταίρους του στον συνασπισμό απείλησε να τορπιλίσει τη συμφωνία.

Τα τέσσερα κόμματα, το Κόμμα Ελευθερίας (PVV) του Βίλντερς, το αγροτικό BBB, το φιλελεύθερο VVD και το νέο κόμμα κατά της διαφθοράς NSC, παρουσίασαν στα μέσα Μαΐου το γενικό πλαίσιο της πολιτικής που θα ακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια.

Σκοπεύουν μεταξύ άλλων να εφαρμόσουν «την αυστηρότερη πολιτική» που έχει επιβληθεί ποτέ στην Ολλανδία, σε ό,τι αφορά τη χορήγηση ασύλου.

Ο Βίλντερς δήλωσε «ευτυχής και υπερήφανος» για την ανάθεση σχηματισμού κυβέρνησης στον Σχοφ. «Εχει τη σωστή εμπειρία στα σωστά θέματα. Και είναι υπερκομματικός. Είναι ένα ανεξάρτητο πρόσωπο που δεν είναι μέλος σε κανένα πολιτικό κόμμα», δήλωσε στη δημόσια τηλεόραση NOS.

Σημειώνεται πως ο Ντικ Σχοφ ήταν μέλος του Εργατικού κόμματος PvdA, ωστόσο, δεν έχει κανένα πολιτικό αξίωμα σε κανένα κόμμα.

Σύμφωνα με τη NOS, στόχος είναι να συγκροτηθεί κυβέρνηση πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές, στις αρχές Ιουλίου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT