Ο Μάρτιν Σουλτς ετοιμάζεται για δεύτερη θητεία

Ο Μάρτιν Σουλτς ετοιμάζεται για δεύτερη θητεία

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ενα μήνα μετά τις ευρωεκλογές, οι καινούργιοι αλλά και παλιοί ευρωβουλευτές θα βρεθούν όλοι μαζί σήμερα για πρώτη φορά στην αίθουσα της Ολομέλειας στο Στρασβούργο για την πρώτη τους συνεδρίαση. Το βασικό θέμα στην ατζέντα δεν είναι άλλο από την εκλογή του νέου προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, μία από τις τρεις πιο σημαντικές θέσεις στην Ευρώπη. Το όνομά του δεν αναμένεται να είναι έκπληξη καθώς τα δύο βασικά κόμματα, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό (ΕΛΚ) και το Σοσιαλιστικό, έχουν αποφασίσει να στηρίξουν κοινό υποψήφιο, τον Γερμανό έως τώρα πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Ο κ. Σουλτς είναι και ο πρώτος πρόεδρος που παραμένει για δεύτερη συνεχόμενη θητεία στο πόστο του (η θητεία είναι 2,5 χρόνια).

Ενας καινούργιος διάλογος

Οπως οι Σοσιαλιστές στηρίζουν την υποψηφιότητα του υποψηφίου με το ΕΛΚ Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έτσι με τη σειρά του και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στηρίζει τον Μάρτιν Σουλτς στην προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου. Οι 221 βουλευτές του ΕΛΚ σε συνδυασμό με τους 191 των Σοσιαλιστών εξασφαλίζουν μια άνετη πλειοψηφία 412 ψήφων στο σύνολο 751. Αυτή η συμμαχία δεν είναι κάτι καινούργιο, όπως λέει και η Σόνια Πεδραφίτα, πολιτική αναλύτρια στο think tank CEPS στις Βρυξέλλες. Kαι στο προηγούμενο Κοινοβούλιο το 73% των αποφάσεων πάρθηκε με κοινή στήριξη από τα δύο μεγάλα κόμματα. Ομως σε αυτή την Ευρωβουλή «αυτή η συνεργασία πρέπει να κρατηθεί πιο σφιχτή ώστε να έχουν ένα δυνατό μέτωπο εναντίον των ευρωσκεπτικιστών», λέει η Πεδραφίτα, αλλά και για να αποφεύγουν τα αδιέξοδα που οι τελευταίοι έχουν υποσχεθεί ότι θα βάζουν. «Από την άλλη, υπάρχει ο φόβος ότι ο πολιτικός διάλογος μεταξύ αριστερών και δεξιών πολιτικών μπορεί να αντικατασταθεί με τον διάλογο μεταξύ των ευρωσκεπτικιστών και αυτών υπέρ της Ευρώπης», λέει η Σόνια Πεδραφίτα.

Κοιτώντας καλύτερα τα στατιστικά νούμερα για το Ευρωκοινοβούλιο, κανείς βλέπει ότι το μισό αποτελείται από καινούργιους βουλευτές και τo άλλο μισό από βουλευτές που συμμετείχαν και στο προηγούμενο. Η Γερμανία έχει το υψηλότερο ποσοστό επανεκλεγμένων βουλευτών (70%) ενώ η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που δεν επανεξέλεξε κανέναν βουλευτή. Από τους Ελληνες ευρωβουλευτές ο μόνος που έχει ξανακαθίσει στα έδρανα της Βουλής στο Στρασβούργο και τις Βρυξέλλες είναι ο Δημήτρης Παπαδημούλης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Η Ελλάδα έχει επίσης τον γηραιότερο ευρωβουλευτή, τον Μανώλη Γλέζο, ετών 91, ενώ η Δανία τον νεότερο ευρωβουλευτή, τον 26χρονο Αντερς Βίσιτσεν. Πέντε από τους μέχρι τώρα επιτρόπους συμπεριλαμβανομένου του Ολι Ρεν θα βρίσκονται από σήμερα στην Ευρωβουλή με την ιδιότητα του ευρωβουλευτού, ενώ 9 πρώην πρωθυπουργοί στην Ε.Ε. θα είναι και αυτοί στα έδρανα της Ευρωβουλής.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή