ΚΟΣΜΟΣ

Σόρος: Μετά την οικονομική, έρχεται πολιτική κρίση

Σόρος: Μετά την οικονομική, έρχεται πολιτική κρίση

 Στο κατάμεστο θέατρο του μουσείου σύγχρονης τέχνης Βozar  στις Βρυξέλλες (παρά το Μουντιάλ) τρεις άνθρωποι που η γνώμη τους έχει ιδιαίτερο βάρος παρουσίασαν τις απόψεις τους για το μέλλον της Ευρώπης. Ο πιο διάσημος επενδυτής στον κόσμο, Τζορτζ Σόρος, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν ΒΑΝ Ρομπάυ και ο πρώην υπουργός οικονομικών της Γαλλίας, Πιερ Μοσκοβισί, όλοι βρέθηκαν μαζί στο ίδιο πάνελ και ενώ μπορεί να διαφώνησαν σε αρκετά αυτό που και οι τρεις συμφώνησαν ήταν ότι αν δεν επικεντρωθεί η ΕΕ την επόμενη πενταετία στην ανάπτυξη, ανταγωνιστικότητα και την δημιουργία θέσεων εργασίας μπορεί και να αντιμετωπίσει ακόμα και πρόβλημα δημοκρατίας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η τοποθέτηση του διεθνούς επενδυτή που στο παρελθόν είχε εκφράσει την απαισιοδοξία του για το μέλλον του ευρώ, αλλά οι απόψεις του φαίνεται τώρα να έχουν αναθεωρηθεί. «Η  οξεία κρίση του ευρώ είναι πια πίσω μας αλλά τώρα αυτό που αντιμετωπίζουμε είναι μια πολιτική κρίση», λέει ο Τζορτ Σόρος.  Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι παρόλο που είχε υποτιμήσει τις δυνατότητες να αλλάξουν οι πολιτικές στην Ευρώπη και πίστευε μέχρι πρόσφατα ότι όποιες  αλλαγές γίνονται στις Βρυξέλλες  θα είναι μικρές και περισσότερο στο περιθώριο  τώρα αυτό που βλέπει είναι μια πραγματική αλλαγή μέσα από την αναπτυξιακή πολιτική που προτείνει ο νέος Πρωθυπουργός της Ιταλίας  Ματέο Ρένζι.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός στα μάτια του Τ. Σορός θέλει να εκμεταλλευτεί «κάτι που μέχρι τώρα έχει μείνει ανεκμετάλλευτο» όπως χαρακτηριστικά λέει και αυτό δεν είναι άλλο από την εισαγωγή των ευρωομολόγων προγραμμάτων – ομόλογα δηλαδή που θα χρησιμοποιούνται για την χρηματοδότηση αναπτυξιακών προγραμμάτων. Αυτά τα ευρωομόλογα προγραμμάτων δεν θα κάνουν τίποτα διαφορετικό από αυτό που θα έκαναν τα ευρωομόλογα αν είχαν εισαχθεί στην Ευρώπη πριν μερικά χρόνια και θα είχαν μειώσει το βάθος της κρίσης λέει. “Αυτό βέβαια δεν ήταν δυνατόν καθώς η καγκελάριος Μέρκελ είχε πει ότι αυτό δεν θα συμβεί όσο ζει” λέει ο 83 χρόνος επενδυτής ο οποίος όμως βλέπει ότι αν βρεθεί ένα τρόπος αυτά τα ομόλογα να παρουσιαστούν διαφορετικά και να εκδοθούν σε συνεργασία με την ΕΚΤ τότε τα αποτελέσματα μπορεί και να είναι εντυπωσιακά.

Όπως εξηγεί “100 δισεκατομμύρια σε ευρωομόλογα προγραμμάτων μπορεί να δημιουργήσουν επενδύσεις τρισεκατομμυρίων ευρώ”  που εύκολα θα αποπληρωθούν ενώ μπορούν να χρησιμοποιήσουν πόρους αναξιοποίητους. Πιο συγκεκριμένα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για έργα υποδομής, δημιουργία ενός έξυπνου ηλεκτρικού δικτύου, δημιουργία αμφίδρομου δικτύου παροχής φυσικού αερίου από την Ισπανία ως την Ουκρανία λέει ο Σορός με ενθουσιασμό εκφράζοντας την αισιοδοξία του για το εγχείρημα.

Αναφερόμενος στην πολιτική κρίση που προανήγγειλε ο διεθνής επενδυτής αυτό που τον  ανησυχεί βαθιά είναι οι εξελίξεις στην Ουκρανία καθώς η “Νέα Ρωσία” με την ριζοσπαστική της κυβέρνηση  όπως την χαρακτηρίζει δημιουργεί “υπαρξιακό πρόβλημα” στην Ευρώπη και τονίζει ότι η Ευρώπη πρέπει να υπερισχύσει ενωμένη.