Οι πρόσφυγες, προτεραιότητα για τον Ρέντσι

Οι πρόσφυγες, προτεραιότητα για τον Ρέντσι

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ-ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Πρώτο βήμα: να εισαγάγουμε ξανά το πάθος στους Ευρωπαίους πολίτες, για αυτούς δουλεύουμε άλλωστε», ήταν τα λόγια του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι που με άνεση «ροκ σταρ» ανέλαβε επίσημα τα σκήπτρα της προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ζοζέ Μπαρόζο.

Το βάρος της παρουσίασης της ιταλικής προεδρίας έπεσε στο θέμα της μετανάστευσης, που για την εξάμηνη προεδρία του ο Ιταλός πρωθυπουργός το τοποθετεί στα τρία πιο σημαντικά θέματα με τα οποία θα ασχοληθεί, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει και στην προώθηση των συμφερόντων της δικής μας χώρας. Ο Μ. Ρέντσι εξήγησε ότι η προσοχή πρέπει να στραφεί προς τη Λιβύη, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του μεταναστευτικού κύματος της Ευρώπης έρχεται από εκεί. «Ο πρώτος μας στόχος είναι να βοηθήσουμε ως Ε.Ε. τις Αρχές της Λιβύης και με τη βοήθεια της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ να ελέγξουμε τις μεταναστευτικές ροές και να καθορίσουμε ποιοι προκρίνονται για άσυλο και ποιοι όχι». Ο Ιταλός πρωθυπουργός, παρόλο που αναφέρθηκε μόνο στο θέμα των μεταναστευτικών ροών από τη Λιβύη – χώρα από την οποία η Ελλάδα δεν δέχεται μετανάστες, κυβερνητική πηγή δήλωσε στην «Κ» ότι ο χώρος της Μεσογείου είναι βασική προτεραιότητα της ιταλικής προεδρίας και μία από τις προτεραιότητες είναι η ενίσχυση της Frontex + (ευρωπαϊκή δύναμη φύλαξης των συνόρων) με περισσότερη χρηματοδότηση. «Ως Ευρωπαίοι μοιραζόμαστε κοινές αρχές που έχουμε στο DNA μας. Πρέπει να αλλάξουμε τη μεταναστευτική μας πολιτική και η Ευρώπη πρέπει να επενδύσει περισσότερο μέσα από τη Frontex», είπε ο Ρέντσι.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός έχει στόχο ένα φιλόδοξο πρόγραμμα δράσης 1.000 ημερών για να μεταρρυθμίσει την Ιταλία, συμπεριλαμβανομένης της αλλαγής του εκλογικού νόμου, της κατάργησης της Ανω Βουλής της Γερουσίας ως εκλεγμένου σώματος και της απλούστευσης των κανόνων της αγοράς εργασίας. «Αν αλλάξουμε την Ιταλία, θα αλλάξουμε και την Ευρώπη», είπε. Το κόμμα του, αποσπώντας 11 εκατ. ψηφοφόρους στις ευρωεκλογές, ανέβηκε στην πρώτη θέση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ξεπερνώντας τα 10 εκατ. του κόμματος της Μέρκελ.

Στην υπ’ αριθμόν ένα και πιο συζητημένη προτεραιότητα της ιταλικής προεδρίας -κατά πόσο ο Ιταλός πρωθυπουργός θα καταφέρει να αυξήσει την ελαστικότητα στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης- ο Ρέντσι δήλωσε ότι η ελαστικότητα δεν είναι μόνο για την Ιταλία αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη. «Το σύμφωνο αναφέρεται στη σταθερότητα αλλά συγχρόνως και στην ανάπτυξη. Οταν συζητάμε μόνο τη σταθερότητα, τότε καταστρέφουμε ένα κομμάτι του μέλλοντός μας», είπε και τόνισε ότι δεν έχει σκοπό να μην τηρήσει τους κανονισμούς αλλά να χρησιμοποιήσει όσο περισσότερη ελαστικότητα του προσφέρεται μέσα στο σύμφωνο. Ο Ρέντσι, απαντώντας στο σχόλιο του τραπεζίτη της Μπούντεσμπανκ Γενς Βάιντμαν ότι η Ιταλία πρέπει να ολοκληρώσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και μετά να ζητήσει ελαστικότητα, είπε ότι «η Ευρώπη ανήκει στους πολίτες της και όχι στους τραπεζίτες Ιταλούς ή Γερμανούς». Τόνισε μάλιστα ότι δεν έχει αρχίσει καμία διαμάχη με Γερμανούς πολιτικούς πάνω στο θέμα της δημοσιονομικής προσαρμογής και ότι διατηρεί «άριστη σχέση» με την Αγκ. Μέρκελ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή