Ο Γιουνκέρ στην «ιερά εξέταση» της Ευρωβουλής

Ο Γιουνκέρ στην «ιερά εξέταση» της Ευρωβουλής

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Η «ιερά εξέταση» του Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ από τις πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου τελείωσε αυτή την εβδομάδα στις Βρυξέλλες. Παρόλο που ο κ. Γιουνκέρ προτάθηκε ως ο καταλληλότερος υποψήφιος για τη δυσκολότερη θέση στην Ευρώπη από τους 28 ηγέτες της Ε.Ε., ο Λουξεμβούργιος πολιτικός πρέπει να ψηφιστεί και από το Ευρωκοινοβούλιο για να αναλάβει επίσημα τα ηνία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Γι’ αυτό τον λόγο ζήτησε να συναντηθεί με όλες τις πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου ώστε να αναπτύξει τις απόψεις του, να δεχθεί ερωτήσεις και έτσι να βοηθήσει τους ευρωβουλευτές να αποφασίσουν αν θα τον ψηφίσουν.

Στην Ολομέλεια η ατζέντα

Η ψηφοφορία για την εκλογή του έχει προγραμματιστεί για τις 15 Ιουλίου, και λίγο πριν από την ψηφοφορία ο κ. Γιουνκέρ θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει την ατζέντα του για τα επόμενα πέντε χρόνια στην Ολομέλεια του Κοινοβούλιου στο Στρασβούργο. Ο βετεράνος πολιτικός χρειάζεται 376 από τις 751 ψήφους. Οι μόνοι σίγουροι βουλευτές που θα τον ψηφίσουν αυτή τη στιγμή είναι του δικού του κόμματος (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα) εξασφαλίζοντάς του 221 ψήφους.

Το κόμμα των Σοσιαλιστών ατύπως έχει πει ότι θα υποστηρίξει την υποψηφιότητα Γιουνκέρ, ωστόσο ο καινούργιος πρόεδρός του Τζιάνι Πιτέλα δήλωσε μετά τη συνάντηση με τον Λουξεμβούργιο πολιτικό ότι «είχαμε μια χρήσιμη αλλά όχι απολύτως ικανοποιητική συνάντηση». Συμπλήρωσε μάλιστα πως η στήριξη της υποψηφιότητας Γιουνκέρ από το κόμμα του δεν είναι δεδομένη και ότι πρέπει να εξηγήσει ο υποψήφιος πώς ακριβώς θα χρησιμοποιήσει «την ευελιξία του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης». Παρά τις δηλώσεις Πιτέλα, η υποστήριξη της υποψηφιότητας Γιουνκέρ από το κόμμα των Σοσιαλιστών είναι σίγουρη καθώς πριν από μία εβδομάδα οι βουλευτές του κόμματος του κ. Γιουνκέρ (ΕΛΚ) ψήφισαν για την προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου τον Σοσιαλιστή Μάρτιν Σουλτς ως αντάλλαγμα για την υποστήριξη που θα δώσουν στο πρόσωπο του κ. Γιουνκέρ για την προεδρία της Κομισιόν. Αν ο κ. Γιουνκέρ λάβει την ψήφο όλων των βουλευτών του κόμματος των Σοσιαλιστών, τότε ο υποψήφιος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα λάβει 412 ψήφους και θα εξασφαλίσει την πλειοψηφία του Ευρωκοινοβουλίου.

Το Κόμμα των Φιλελευθέρων αναμένεται να στηρίξει την υποψηφιότητα Γιουνκέρ. Μετά τη συνάντηση που είχαν μαζί του οι βουλευτές του κόμματος, ανακοίνωσαν ότι θα υποστηρίξουν σίγουρα κάποιον που είναι υπέρ της Ε.Ε., αλλά αυτό δεν φτάνει για να στηρίξουν τον κ. Γιουνκέρ, καθώς η ψήφος τους θα εξαρτηθεί στο κατά πόσο το πρόγραμμά του θα τους επιτρέψει να εφαρμόσουν τις προτεραιότητές τους. Ο πρόεδρος του κόμματος της Αριστεράς, Γκάμπι Ζίμερ, δήλωσε ότι δεν θα τον στηρίξει όπως και το κόμμα των ευρωσκεπτικιστών του Νάιτζελ Φάρατζ, ενώ οι ηγέτες του κόμματος των Πρασίνων δεν φαίνεται να έκλεισαν την πόρτα τελείως στη υποψηφιότητα Γιουνκέρ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή