Σκληρό πόκερ για τις θέσεις στην Ευρώπη

Σκληρό πόκερ για τις θέσεις στην Ευρώπη

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Η σύνοδος κορυφής που έληξε τα ξημερώματα της Πέμπτης κατέληξε σε ναυάγιο, καθώς δεν προέκυψαν οι αντικαταστάτες για τη θέση της «υπουργού Εξωτερικών» της Ε.Ε. αλλά ούτε και για τον διάδοχο του Χέρμαν βαν Ρομπέι στην προεδρία του Συμβουλίου. Αυτό όμως που έγινε είναι ότι επέβαλε ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ -που θα αναλάβει τα ηνία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Νοέμβριο- τη βούληση ότι αυτός θα αποφασίσει για το ποιος επίτροπος θα αναλάβει ποιο χαρτοφυλάκιο και ζήτησε από τους αρχηγούς των κρατών-μελών να έχουν προτείνει τον επίτροπό τους ώς το τέλος του μήνα. Ο κ. Γιουνκέρ με αέρα «καινούργιου σερίφη στην πόλη» δήλωσε στους 28 αρχηγούς κρατών-μελών ότι δεν θέλει να «τεμαχιοποιηθούν» οι υποψηφιότητες και να προκύψουν οι επίτροποι από «καραμπόλα». Γι’ αυτόν τον λόγο οι 28 ηγέτες θα βρεθούν ξανά στις Βρυξέλλες στις 30 Αυγούστου για να αποφασίσουν ένα ολοκληρωμένο πακέτο χαρτοφυλακίων.

Αυτό που εννοούσε ο Λουξεμβούργιος πολιτικός, με τον αέρα που του δίνει η εκλογή του από τους Ευρωπαίους ψηφοφόρους, το Συμβούλιο αλλά και το Κοινοβούλιο, είναι ότι δεν θα επιτρέψει να «μοιραστεί η τράπουλα» προτού ο ίδιος αποφασίσει ποιος πάει πού. Ετσι, ακόμη και για τη θέση της ύπατης εκπρόσωπου που αναμενόταν να αποφασιστεί την Πέμπτη, ο Γιουνκέρ μπροστά στους 28 ηγέτες τόνισε ότι και αυτή θα είναι δική του απόφαση. Τη θέση αυτή διεκδικεί διακαώς ο Ιταλός πρωθυπουργός για την ΥΠΕΞ του, Φεντερίκα Μογκερίνι. Ο Ματέο Ρέντζι έλεγε κατά τη διάρκεια της συνόδου στους ομολόγους του ότι, παρόλο που δεν ήταν σίγουρη η θέση για την Ιταλίδα ΥΠΕΞ, ήταν τουλάχιστον δικαιολογημένη η προσδοκία του ότι κάτι τέτοιο θα συνέβαινε. Δεν ήταν λίγοι οι αρχηγοί κρατών που σχολίαζαν στο περιθώριο της συνόδου ότι η πείρα της νέας Ιταλίδας πολιτικού δεν είναι σίγουρα ανάμεσα στα προσόντα της. Ο Ματέο Ρέντζι επέμεινε με τη σειρά του ότι, αν δεν ξέρει ποιο χαρτοφυλάκιο θα αναλάβει η Ιταλία, δεν μπορεί και αυτός να αποφασίσει ποιον θα στείλει στις Βρυξέλλες.

Στην περίπλοκη εξίσωση που θα πρέπει να λύσει ο Γιουνκέρ ώς το τέλος του μήνα προστίθενται και άλλοι παράγοντες, όπως ότι η καινούργια Επιτροπή δεν μπορεί να έχει λιγότερες από 9 γυναίκες (όσες είναι τώρα), ότι οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης θα πρέπει να αναλάβουν ένα από τα σημαντικά χαρτοφυλάκια, ενώ οι Σοσιαλιστές μέσω του Μαλτέζου πρωθυπουργού πίεσαν κατά τη διάρκεια της συνόδου ότι θέλουν να αναλάβουν και τη θέση του προέδρου του Συμβουλίου. Σε αυτό απάντησε η Γερμανίδα καγκελάριος που είπε ότι οι Σοσιαλιστές θα έχουν τη θέση της ύπατης εκπροσώπου αλλά και το πρώτο μισό της προεδρίας της Ευρωβουλής, ενώ στο Συμβούλιο «δεν θα πρέπει να πάμε στη λογική κόμματος αλλά στη λογική του πιο άξιου».

Ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ ενώπιον των 28 ηγετών παρουσίασε τις προτεραιότητες για την επόμενη πενταετία στο «τιμόνι» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Εντύπωση έκανε η αναφορά του στο θέμα της μετανάστευσης, το οποίο για πρώτη φορά τίθεται τόσο ανοιχτά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο κ. Γιουνκέρ είπε «ότι είναι θέμα ολόκληρης της Ευρώπης και όχι μόνο 2-3 χωρών», τόνισε ότι η Ευρώπη έχει σύνορα και πρέπει να τα προστατεύσει και δήλωσε ότι η Frontex (ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή) πρέπει να ενισχυθεί οικονομικά, θέσεις που συμπλέουν απόλυτα με αυτές τις ελληνικής κυβέρνησης. Επίσης το γεγονός ότι ο κ. Γιουνκέρ δεσμεύτηκε ότι θα βρεθούν 300 δισ. για επενδύσεις είναι πολύ σημαντικό και για τα συμφέροντα της χώρας μας.

Μέτρα κατά της Ρωσίας

Στη Σύνοδο Κορυφής τέθηκε και το θέμα της Ουκρανίας. Εως το τέλος του μήνα θα περάσουν σε κύκλο κυρώσεων σε οντότητες εκτός από τα φυσικά πρόσωπα. Συγχρόνως θα επιβληθεί πάγωμα της χρηματοδότησης ρωσικών σχεδίων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης. Στο τραπέζι των «28» υπήρχε μία απογοήτευση για το γεγονός ότι οι όροι που είχαν τεθεί στη Ρωσία από την προηγούμενη σύνοδο κορυφής δεν είχαν τηρηθεί. Ο Ρουμάνος πρωθυπουργός πήρε τον λόγο και είπε ότι «η Ευρώπη έχει χάσει την Ουκρανία και ο Πούτιν δεν καταλαβαίνει τη γλώσσα της Ευρώπης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή