Δικαίωση Ελληνα από ιταλικό δικαστήριο

Δικαίωση Ελληνα από ιταλικό δικαστήριο

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΤΡΑ. Ο γενικός αποκλεισμός των υπηκόων άλλων κρατών-μελών από την πρόσβαση στη θέση του προέδρου ιταλικής λιμενικής αρχής συνιστά διάκριση λόγω ιθαγένειας, η οποία απαγορεύεται από τη συνθήκη λειτουργίας της Ε.Ε. Αυτό είναι το σκεπτικό της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου το οποίο δικαίωσε τον Ελληνα πρόεδρο της λιμενικής αρχής του Μπρίντιζι, Ηρακλή Χαραλαμπίδη.

Το 2011, ο Ιταλός υπουργός Υποδομών και Μεταφορών διόρισε τον Ελληνα υπήκοο Ηρακλή Χαραλαμπίδη στη θέση του προέδρου, ενώ από την πλευρά του ο απορριφθείς υποψήφιος Calogero Casilli άσκησε προσφυγή ενώπιον του περιφερειακού διοικητικού δικαστηρίου της Απουλίας και ζήτησε την ακύρωση της απόφασης. Ο Calogero Casilli υποστήριξε ότι δεν επιτρεπόταν να διοριστεί ο Ηρακλής Χαραλαμπίδης πρόεδρος της οικείας αρχής εφόσον δεν είχε την ιταλική ιθαγένεια.

Με την απόφασή του το δικαστήριο υπενθυμίζει ότι οι δραστηριότητες του προέδρου λιμενικής αρχής ασκούνται υπό τη διεύθυνση και τον έλεγχο του υπουργού, που σημαίνει ότι υφίσταται σχέση εξαρτήσεως. Ασκεί σε «θέση εμπιστοσύνης» τα πραγματικά και ουσιαστικά καθήκοντα που του ανατίθενται από κυβερνητική αρχή. Υπό τις περιστάσεις αυτές, ο πρόεδρος λιμενικής αρχής πρέπει να θεωρηθεί ως εργαζόμενος.

Η έκδοση της δικαστικής απόφασης απασχόλησε χθες τα τοπικά μέσα ενημέρωσης του Μπρίντιζι, τα οποία έκαναν εκτενείς αναφορές. Ο Ηρακλής Χαραλαμπίδης είναι καθηγητής Ναυτιλιακής και Λιμενικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Εράσμους του Ρότερνταμ και, από το 2011, πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Μπρίντιζι. Την περίοδο 1995-1998 υπήρξε μέλος της «ομάδας σοφών» του επιτρόπου Neil Kinnock, ενώ το 2008 παρασημοφορήθηκε με τον Χρυσό Σταυρό του Φοίνικα από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας. Επίσης, το 2013 εξελέγη εξωτερικό μέλος του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή