Ζητούν αυτονομία σε ομόσπονδο ουκρανικό κράτος

Ζητούν αυτονομία σε ομόσπονδο ουκρανικό κράτος

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη σύντομη ομιλία του κατά τη διάρκεια της παρέλασης, ο Αλεξάντερ Ζαχράτσενκο μίλησε για «αυτονομία» και «αυτοδιάθεση», αποφεύγοντας κάθε αναφορά στο ενδεχόμενο ένταξης στη Ρωσία. Το ίδιο συνέβη στην ομιλία του κατά την έναρξη διεθνούς φόρουμ που διεξάγεται από χθες σε ξενοδοχείο της βιομηχανικής μεγαλούπολης για το μέλλον του Ντονμπάς (της ευρύτερης περιοχής του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ).

Οι οργανωτές προσπάθησαν, μέσω του φόρουμ, να σπάσουν τη διεθνή «καραντίνα», εξασφαλίζοντας συμμετοχές από περισσότερες χώρες και πολιτικά ρεύματα. Τα αποτελέσματα όμως ήταν περιορισμένα. Η ίδια η Ρωσία δεν έστειλε επίσημη αντιπροσωπεία ― ο μόνος Ρώσος που παίρνει μέρος είναι ο βουλευτής Αλεξέι Ζουράβλεφ, ο οποίος δεν ανήκει στο κόμμα του Πούτιν, αλλά στο αντιπολιτευόμενο, εθνικιστικό «Ροντίνα». Κατά τα λοιπά, βρίσκονται εδώ δύο Ιταλοί -ένας αυτονομιστής πολιτικός του Νότιου Τυρόλου και ένας πανεπιστημιακός από το κόμμα του Μπερλουσκόνι-, ένας εκπρόσωπος του αντιευρωπαϊκού AfD της Γερμανίας, ένας αντιδήμαρχος από το Ισραήλ και ένας Γάλλος ευρωβουλευτής (Ζαν-Λικ Σαφοζέρ) που εκλέχθηκε από το Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν. Από την Ελλάδα, συμμετέχει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευγενία Ουζουνίδου.

Στο περιθώριο του φόρουμ συναντήσαμε τον Ντένις Πουσίλιν, αντιπρόεδρο του Κοινοβουλίου των αυτονομιστών, και τον ρωτήσαμε αν στόχος τους είναι η επανένωση του διχοτομημένου, σήμερα, Ντονέτσκ με στρατιωτικά μέσα. «Εχουμε υπογράψει τη δεύτερη συμφωνία του Μινσκ και δεσμευόμαστε από αυτήν», είπε. «Στόχος μας είναι να λυθεί το πρόβλημα με πολιτικά μέσα. Η συμφωνία του Μινσκ είναι ένας Οδικός Χάρτης με συγκεκριμένα μέτρα που πρέπει να υλοποιηθούν. Η ευθύνη που δεν έχει γίνει αυτό βαρύνει το Κίεβο. Το κλειδί για την ειρηνική επίλυση βρίσκεται στην παράγραφο 11 της συμφωνίας του Μινσκ, που προβλέπει συνταγματική αναθεώρηση, ώστε να κατοχυρώνεται μια ευρεία αποκέντρωση και αυτονομία των περιοχών».

Επέμεινα αν οι αυτονομιστές είναι έτοιμοι να δεχτούν νέες εκλογές στο Ντονέτσκ, καθώς είναι αυτονόητο ότι το Κίεβο δεν μπορεί να νομιμοποιήσει πολιτικά τη δική τους κυβέρνηση. «Φυσικά, εάν υλοποιηθεί εξ ολοκλήρου το Μινσκ, είμαστε έτοιμοι για νέες εκλογές», απαντά. «Το βασικό για μας είναι να κατοχυρώσουμε τα γλωσσικά και οικονομικά μας συμφέροντα μέσα από μια δραστική αποκέντρωση και διευρυμένη αυτονομία. Αυτό προϋποθέτει μια ριζικά διαφορετική Ουκρανία, που θα σέβεται το δικαίωμα όλων των περιοχών στον αυτοπροσδιορισμό».

Ρώτησα, τέλος, τον συνομιλητή μου αν τον απογοήτευσε το γεγονός ότι η Ρωσία δεν έστειλε αντιπρόσωπο στον εορτασμό και αν ο ίδιος θα προτιμούσε την ένταξη του Ντονέτσκ στη Ρωσική Ομοσπονδία, κατά το πρότυπο της Κριμαίας. «Η κατάσταση στο Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ είναι πολύ διαφορετική από εκείνη της Κριμαίας», θα απαντήσει διπλωματικά. «Η φιλία μας με τη Ρωσία είναι αδιατάρακτη και η κατανόησή μας μεγάλη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή