Ευρωτουρκική συμφωνία 3 δισ. για το προσφυγικό

Ευρωτουρκική συμφωνία 3 δισ. για το προσφυγικό

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Οι 28 ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν την Κυριακή με την Τουρκία να περιορίσει την αυξημένη ροή των μεταναστών από την μία και από την άλλη η Άγκυρα να πάρει ως αντάλλαγμα 3 δισ ευρώ, κατάργηση της διαδικασίας βίζας για Τούρκους πολίτες και επιτάχυνσης της ενταξιακής της διαδικασίας.

Μετά από 11 χρόνια χθες βρέθηκε στις Βρυξέλλες Τούρκος ηγέτης στο ίδιο τραπέζι με τους 28 καθιστώντας την χθεσινή συνάντηση ως μία “ιστορική νέα αρχή” μεταξύ ΕΕ και Άγκυρας όπως δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Α. Νταβούτογλου. Η συνάντηση αυτή αποφασίστηκε να επαναλαμβάνεται δύο φορές τον χρόνο από εδώ και στο εξής

Η  συμφωνία λέει ότι η Τουρκία θα εντατικοποιήσει τις περιπολίες της στο Αιγαίο αλλά και στα χερσαία σύνορα με την Ελλάδα και την Βουλγαρία και θα βοηθήσει στην καταπολέμηση των λαθροδιακινητών. Συγχρόνως θα δέχεται πίσω μετανάστες από όλα τα κράτη μέλη που δεν προκρίνονται για παροχή ασύλου στην Ευρώπη μία συμφωνία που υπήρχε με την Ελλάδα αλλά δεν τηρείτο από την Τουρκική πλευρά.  Η αποδοχή αυτού του όρου από την Τουρκία είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς με αυτό τον τρόπο αναγνωρίζει έμμεσα την Κυπριακή δημοκρατία, ενώ μεγάλο βήμα ήταν ότι στο ίδιο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρέθηκαν χθες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο κ. Νταβούτογλου.

Από την άλλη οι ευρωπαίοι ηγέτες θα δώσουν “αρχικά” 3 δισ ευρώ στην Τουρκία που θα χρησιμοποιηθούν μόνο για τους  Σύριους πρόσφυγες όπως επανέλαβε κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου ο κ. Νταβούτογλου -οι οποίοι ξεπερνούν τα 2 δισ στο τουρκικό έδαφος -και όχι για την Τουρκία.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες επίσης υποσχέθηκαν να ανοίξουν ένα νέο διαπραγματευτικό κεφάλαιο που βρίσκεται παγωμένο και επιβραδύνει την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας το κεφάλαιο 17 που έχει σχέση με οικονομικές δραστηριότητες.

Ανακοινώνοντας το άνοιγμα του κεφαλαίου 17, ο κ. Τούσκ είπε πως σειρά θα έχουν τα επόμενα κεφάλαια, ξεκαθαρίζοντας όμως πως «ούτε η πολιτική διεύρυνσης της ΕΕ θα ξαναγραφτεί» και πως θα συνεχίσουν να εξετάζουν την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία. Τέλος, ο Ντόναλντ Τούσκ χαρακτήρισε «έτος-κλειδί» το 2016 για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας.

«Το 2016 είναι μια σημαντική χρονιά για την υλοποίηση της συμφωνίας που δεχθήκαμε σήμερα», είπε ο κ. Τουσκ, ενώ στο σημείο αυτό τόνισε πως θα γίνονται μηνιαίες συναντήσεις των αντιπροσώπων των κρατών μελών, έτσι ώστε να διαπιστωθεί η πρόοδος στην ελάττωση των μεταναστευτικών ροών.

Συγχρόνως μία σειρά από ηγέτες της ΕΕ ξεκίνησαν συζητήσεις για να αρχίσουν να δέχονται  συγκεκριμένο αριθμό Σύριων που ζουν σήμερα στην Τουρκία.

Στο θέμα της παροχής βίζας σε Τούρκους υπηκόους οι 28 αποφάσισαν ότι η Τουρκία πρέπει να συμπληρώσει μία σειρά από απαιτήσεις της ΕΕ για να κερδίσει μια σύσταση  για ελεύθερη πρόσβαση στην ΕΕ μέχρι το φθινόπωρο του 2016. Συγχρόνως ο κ Νταβούτογλου παραδέχθηκε ότι δεν μπορεί να υποσχεθεί ότι ο αριθμός των μεταναστών με προορισμό την Ευρώπη μέσω  Τουρκίας θα μειωθεί.

Πάντως, την ικανοποίησή τους για το κείμενο συμπερασμάτων, το οποίο συμπεριέλαβε και τις ελληνικές θέσεις εξέφρασαν από τις Βρυξέλλες και κυβερνητικές πηγές.

Ειδικότερα, επιβεβαιώθηκε πως η ώθηση στην ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας θα γίνει με βάση το υφιστάμενο πλαίσιο διαπραγμάτευσης. Επιπλέον, απετράπη η ονομαστική αναφορά σε συγκεκριμένα κεφάλαια και στο χρονοδιάγραμμα για το άνοιγμά τους. Ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα έχει επίσης το γεγονός ότι η απελευθέρωση των θεωρήσεων θα συνδεθεί τελικά με τη συμφωνία επανεισδοχής μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, αλλά και ότι θα είναι μετρήσιμη η ανακοπή της ροής από την Τουρκία, ενώ παράλληλα θα υπάρχει πρόβλεψη για παρακολούθηση των επιστροφών που πραγματοποιεί η Τουρκία στις χώρες προέλευσης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, διασφαλίστηκε επίσης πως θα ασκηθούν πιέσεις προς την Τουρκία για την καταπολέμηση των κυκλωμάτων διακίνησης.

Στο πλαίσιο αυτό, κατέληξαν οι ίδιες πηγές, θα υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά σε διαδικασίες και μηχανισμούς παρακολούθησης, στους οποίους σημαντικό ρόλο επιδιώκει να παίξει η Ελλάδα, κάτι το οποίο επιβεβαίωσε και ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος με δηλώσεις του το Σάββατο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT