ΚΟΣΜΟΣ

Η ένταση ανάμεσα σε Ιράν και Σ. Αραβία ανησυχεί την Ευρωπαϊκή Ενωση

i-entasi-anamesa-se-iran-kai-s-aravia-anisychei-tin-eyropaiki-enosi-2116845

Η ένταση που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στο Ιράν και τη Σαουδική Αραβία εξαιτίας της εκτέλεσης  του σιίτη ιερωμένου Νιμρ αλ-Νιμρ στη Σαουδική Αραβία, ανησυχεί την Ευρωπαϊκή Ενωση ότι ίσως επιφέρει συνέπειες στο Συριακό, σύμφωνα με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι. Λίγο αργότερα μάλιστα η Σ. Αραβία ανακοίνωσε τη διακοπή των διπλωματικών της σχέσεων με το Ιράν, γεγονός που πυροδοτεί ακόμα πιο έντονες εξελίξεις. 

Η κα. Μογκερίνι προειδοποίησε την Κυριακή τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν ότι η αναζωπύρωση της έντασης ανάμεσα στο σιιτικό Ιράν και την σουνιτική μοναρχία της Σαουδικής Αραβίας μπορεί να καταστρέψει τις προσπάθειες για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στη συριακή κρίση.

Σε ανακοίνωσή της δηλώνει ότι είχε μακρά τηλεφωνική συνομιλία με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ σήμερα το πρωί μετά τις βίαιες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που ακολούθησαν την εκτέλεση χθες.

Σύμφωνα με τη Μογκερίνι, ο Ζαρίφ συμφώνησε ότι όλες οι πλευρές πρέπει να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να διατηρήσουν υπό έλεγχο την κατάσταση και να προλάβουν την κλιμάκωση των θρησκευτικών εντάσεων.

«Η διεθνής κοινότητα και οι κύριοι παράγοντες της περιοχής εργάζονται ενεργητικά από κοινού για να υποστηρίξουν μία πολιτική λύση στην κρίση στη Συρία και για να ενώσουν τις δυνάμεις κατά τρομοκρατικών οργανώσεων, και αυτές οι προσπάθειες μπορεί να τεθούν σε κίνδυνο εάν υπάρξει νέα αστάθεια», δήλωσε η Μογκερίνι, η οποία μίλησε και με τον υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Αμπερ αλ-Ζουμπέιρ, επαναλαμβάνοντάς του ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι αντίθετη με την επιβολή της θανατικής ποινής και εκφράζοντας την ανησυχία της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τον κίνδυνο κλιμάκωσης της θρησκευτικής βίας.