Ραντεβού τον Σεπτέμβρη για τους 27

Ραντεβού τον Σεπτέμβρη για τους 27

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Με βασικό μήνυμα ότι δεν θα υπάρξει «καμία διαπραγμάτευση» με τη Μεγάλη Βρετανία μέχρι να ζητήσει επίσημα την εκκίνηση διαδικασίας εξόδου από την Ε.Ε. συνεχίστηκαν οι συζητήσεις το βράδυ της Τρίτης στις Βρυξέλλες.

Οι αποφάσεις μετατίθενται για νέα άτυπη Σύνοδο Κορυφής τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στη Μπρατισλάβα, όπου το «παρών» αναμένεται να δώσει και ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας, ο οποίος θα έχει εκλεγεί έως τις 9 Σεπτεμβρίου.  

Μέχρι να ενεργοποιήσει το άρθρο 50, που ξεκινά τις διαδικασίες εξόδου μιας χώρας από την Ε.Ε., η Βρετανία θα είναι κανονικό μέλος στην ευρωπαϊκή οικογένεια, εφαρμόζοντας τους κανόνες και τηρώντας τις υποχρεώσεις της.

Αφού εκλεγεί ο νέος πρωθυπουργός, στη νέα αυτή σύνοδο του Σεπτεμβρίου, οι «27» θα τον ακούσουν με προσοχή όσον αφορά το ποια διαδικασία θα ακολουθήσει: «ένα σύννομο διαζύγιο ή ένα πολίτικό παζάρι με μεσολάβηση εθνικών εκλογών», όπως αναφέρει Ευρωπαίος αξιωματούχος. Ολα αυτά βέβαια αφού έχει ενεργοποιήσει το άρθρο 50. 

Κατά τη διάρκεια της σημερινής Συνόδου εκφράστηκαν δύο απόψεις: να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος στη Βρετανία για την ενεργοποίηση του άρθρου 50, (θέση που υιοθετούν Γερμανοί, Ολλανδοί και Λιθουανοί) ή, όπως υποστηρίζουν όλοι οι υπόλοιποι ηγέτες, να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες το συντομότερο δυνατόν καθώς υπάρχει ανησυχία για την αστάθεια που δημιουργεί η αβεβαιότητα στις χρηματαγορές. 

Πρώτη συνάντηση των «27»

Αύριο, Τετάρτη, αναμένεται να γίνει η πρώτη συνάντηση των 27 ηγετών χωρίς τη Μεγάλη Βρετανία και παρόλο που θα είναι άτυπη, παραμένει ιστορική, καθώς δεν έχει υπάρξει ανάλογο προηγούμενο στην ιστορία της Ε.Ε.

Ο σκοπός της συνάντησης των «27» είναι να γίνει μία πρώτη συζήτηση για το μέλλον της Ενωσης, ενώ πολύ πιθανό είναι να υπάρξει μία κοινή δήλωση που θα δηλώνει την ενότητα των 27 μελών και την αποφασιστικότητα τους να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση για το μέλλον της Ενωσης και την Βρετανίας.

Τις οικονομικές συνέπειες της εξόδου της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ εξήγησε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μ. Ντράγκι κατά την διάρκεια της Συνόδου Κορυφής ξεκαθαρίζοντας ότι το brexit σημαίνει αρνητική επίπτωση στο Ηνωμένο Βασίλειο και πιθανή επίδραση στην παγκόσμια οικονομία. Συγκεκριμένα υπολογίζεται σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο πως η μείωση της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη θα κυμανθεί από 0,3 έως 0,6 τα επόμενα τρία χρόνια.

Στην συνέντευξη τύπου που ακολούθησε ο Πρόεδρος της Ε. Επιτροπής Ζ. Κ. Γιουνκέρ, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ν. Τουσκ και ο Ολλανδός Πρωθυπουργός τόνισαν την ανάγκη να ξεκαθαρίσει το Λονδίνο τις προθέσεις του όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Ο κ. Γιουνκέρ ήταν ιδιαίτερα κριτικός με τις ευθύνες όσον αφορά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος τονίζοντας ότι  εάν για χρόνια λες στην κοινή γνώμη ότι αυτή η ένωση είναι πολύ γραφειοκρατική, δεν θα έπρεπε να εντυπωσιάζεται κάνεις αν οι ψηφοφόροι τον πίστεψαν. “ Αν κατηγορείς τις Βρυξέλλες κάθε μέρα από το πρωί ως το βράδυ, ότι σε ελέγχουν οι μη εκλεγμένοι τεχνοκράτες των Βρυξελλών δεν θα έπρεπε να εντυπωσιάζεσαι με το αποτέλεσμα” είπε ο επικεφαλής της Κομισιόν κάνοντας μία έμμεση κριτική στον κ. Κάμερον.

Συγχρόνως δεν έκρυψε την έκπληξή του που οι εκφραστές υπέρ της εξόδου από την ΕΕ ήταν τόσο απροετοίμαστοι. “Δεν ξέρουν τι θέλουν να μας πουν. Νόμιζα ότι θα έχουν ένα σχέδιο μία παγκόσμια εικόνα των πραγμάτων, αλλά όχι”. Για αυτό σε ιδιαίτερα αυστηρό τόνο τόνισε ότι ο επόμενος Βρετανός πρωθυπουργός αν έχει υποστηρίξει την παραμονή της χώρας στην ΕΕ θα έχει 2 εβδομάδες να ζητήσει την εκκίνηση του άρθρου 50 ενώ αν είχε υποστηρίξει την έξοδο θα πρέπει να το κάνει την επόμενη μέρα της εκλογής του. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή