Ενίσχυση των συνόρων της Ε.Ε., η απόφαση των «28»

Ενίσχυση των συνόρων της Ε.Ε., η απόφαση των «28»

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Την απόφαση να ενισχύσουν τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε., να μειωθεί ο αριθμός των παράνομων μεταναστών που φτάνουν στην Κεντρική Μεσόγειο και να ενισχυθεί ο έλεγχος στα θαλάσσια σύνορα της Ενωσης ήταν τα βασικά συμπεράσματα της χθεσινής Συνόδου Κορυφής όσον αφορά το θέμα της μετανάστευσης.

Οι 28 ηγέτες τόνισαν ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι επιστροφές από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία, αλλά και να επισπευσθούν οι διαδικασίες εξέτασης αιτημάτων ασύλου. Τονίστηκε η ανάγκη να τοποθετηθούν μόνιμοι συντονιστές στα ελληνικά hotspots και τα κράτη-μέλη να ανταποκριθούν στις ανάγκες της Ελλάδας για τεχνολογικό υλικό.

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, ο Ελληνας πρωθυπουργός τόνισε πως δεν αντιλαμβάνεται τι σημαίνει «ευέλικτη αλληλεγγύη» στο προσφυγικό. Αυτή ήταν η φράση που είχε χρησιμοποιήσει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ.-Κ. Γιούνκερ, τον περασμένο Σεπτέμβριο, περιγράφοντας τι αναμένεται από τα κράτη-μέλη για την επίλυση του προσφυγικού. «Μας ενδιαφέρει η αποτελεσματική αλληλεγγύη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, αναφέροντας ότι η Ελλάδα κουβαλάει όλο το βάρος της Ευρώπης στο προσφυγικό. Από τις 60.000 μετεγκαταστάσεις που έπρεπε να γίνουν σε διάστημα δύο ετών, αυτή τη στιγμή μόλις 5.200 άνθρωποι έχουν μετεγκατασταθεί. «Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται από όλους και όχι μόνο από αυτούς που είναι σε αδύναμη θέση», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Ενώ η Τουρκία τηρεί τις δεσμεύσεις της, με τις ροές προς τα ελληνικά νησιά να έχουν περιοριστεί, η Αγκυρα ζητεί την εκπλήρωση των απαιτουμένων από την Ευρώπη, εμμένοντας στην απελευθέρωση της βίζας.

Οσον αφορά τις ροές παράνομων μεταναστών προς την Κεντρική Μεσόγειο και συγκεκριμένα από την Αφρική, οι ηγέτες της Ε.Ε. τόνισαν πως πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός των επιστροφών. Γι’ αυτό πρέπει να ενισχυθεί και η συνεργασία με τις χώρες προέλευσης και να ασκηθεί η απαραίτητη πίεση με τη χρήση ευρωπαϊκών πολιτικών. Τις επιθέσεις στο Χαλέπι από τη συριακή και ρωσική αεροπορία καταδίκασαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, ενώ κράτη-μέλη ζήτησαν να υπάρξει ρητή αναφορά για κυρώσεις σε διευρυμένη λίστα φυσικών προσώπων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή