Το γράμμα του Τζον Λένον στη Βασίλισσα Ελισάβετ

Το γράμμα του Τζον Λένον στη Βασίλισσα Ελισάβετ

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το προσχέδιο της επιστολής του Tζον Λένον στη Βασίλισσα Ελισάβετ, με το οποίο ζητά να επιστρέψει το μετάλλιο που του απένειμε όταν ήταν μέλος των Beatles, φέρνει στο φως η έκθεση Fab Four στο Λίβερπουλ.

Με ύφος σοβαρό, λακωνικό αλλά και χιουμοριστικό, ο Λένον, εξηγεί στη βασίλισσα πως επιστρέφει το Μετάλλιο της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την βρετανική ανάμειξη στη γενοκτονία της Μπιάφρα στη Νιγηρία, για την υποστήριξη του πολέμου στο Βιετνάμ κι «επειδή το σινγκλ μου «Cold Turkey», δεν πάει πολύ καλά στα τσαρτς».

To «σκαθάρι» μάλιστα υπογράφει ως «Τζον Λένον της Σακούλας», αναφερόμενος στο κίνημα «bagism» που με τη σύντροφό του Γιόκο Ονο δημιούργησαν διαμαρτυρόμενοι για τις φυλετικές και σεξουαλικές διακρίσεις.

Το γράμμα του Τζον Λένον στη Βασίλισσα Ελισάβετ-1

photo: CNN

Η επιστολή, η αξία της οποίας εκτιμάται στα 72.000 δολάρια, βρέθηκε τυχαία στο εσωτερικό ενός μεταχειρισμένου δίσκου, που αγοράστηκε έναντι 10 λιρών, 51 χρόνια μετά την απονομή του μεταλλίου.

Εικάζεται πως πρόκειται για προσχέδιο της επιστολής του Τζον Λένον, καθώς υπάρχουν αρκετές μουτζούρες στο χαρτί και όπως ανέφερε ειδικός που το εξέτασε «Οταν γράφεις στη Βασίλισσα, θέλεις το γράμμα σου να είναι τέλειο», επιβεβαιώνοντας πως μια δεύτερη επιστολή, περισσότερο «ευπρεπής» στάλθηκε στη Βασίλισσα Ελισάβετ.

Είναι άγνωστο εάν ο ιδιοκτήτης της επιστολής, που παραμένει ανώνυμος, θα θελήσει να την πουλήσει μέσω δημοπρασίας, καθώς κάθε αντικείμενο που σχετίζεται με τον τραγουδιστή φαίνεται να αγγίζει αστρονομικά ποσά όταν βγαίνει στο σφυρί. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του πλακάτ που είχε σχεδιάσει και κρατούσε με τη Γιόκο Ονο στη «διαμαρτυρία Bed in», και το οποίο πουλήθηκε από τον οίκο Christie’s για 154.628 δολάρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή