Χωρίς τελικά συμπεράσματα για Τουρκία το Συμβούλιο

Χωρίς τελικά συμπεράσματα για Τουρκία το Συμβούλιο

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Στάσιμες παραμένουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, χωρίς να ανοίγονται νέα διαπραγματευτικά κεφάλαια αλλά και χωρίς να παγώνουν οι διαπραγματεύσεις. Το χθεσινό Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων δεν εξέδωσε τελικά συμπεράσματα παρά τις μακρές διαπραγματεύσεις, με την Αυστρία να αρνείται να υποστηρίξει τα κοινά συμπεράσματα των 28 κρατών-μελών, καθώς θεωρεί πως οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις πρέπει να παγώσουν. Οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία εξακολουθούν να διχάζουν τα κράτη-μέλη γιατί όχι μόνο δεν έχουν γίνει βήματα προόδου, αλλά με τα γεγονότα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου, τις χιλιάδες συλλήψεις, φυλακίσεις και την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν γίνει βήματα προς τα πίσω. Οι παρατηρήσεις προς την Τουρκία υπογραμμίζουν την ανάγκη προόδου στις συνομιλίες διευθέτησης του Κυπριακού. Οπως επισημαίνεται στην έκθεση της Κομισιόν, η Τουρκία πρέπει να αποφεύγει κάθε είδους απειλή, προστριβή ή ενέργεια που πλήττει τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών.

«Η ελληνική πλευρά τίθεται υπέρ του διαλόγου, του εξευρωπαϊσμού και του εκδημοκρατισμού της Τουρκίας, πέρα από κάθε άλλη χώρα», είπε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς, προσθέτοντας ότι η πορεία εξευρωπαϊσμού εξαρτάται από την ίδια την Τουρκία. Ξεκαθάρισε ακόμη ότι η Ελλάδα δεν συμφωνεί με την πρόταση της Αυστρίας να παγώσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις, εκφράζοντας την άποψη πως μια πολιτική αποκλεισμού από την ευρωπαϊκή διαδικασία θα οδηγούσε την Τουρκία σε απομόνωση. Παράλληλα, ο κ. Κοτζιάς υπογράμμισε ότι η Τουρκία δεν πρέπει να συμπεριφέρεται ως αναθεωρητική δύναμη, με αναφορές στη Συνθήκη της Λωζάννης ή αιχμές αμφισβήτησης της ελληνικότητας των νησιών.

Εκτός από την Αυστρία, η Ολλανδία εξέφρασε επίσης κριτική στάση απέναντι στην Τουρκία, κυρίως για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ωστόσο παρουσίασε μια συμβιβαστική λύση, προτείνοντας στα τελικά συμπεράσματα του Συμβουλίου τη διατύπωση περί «παγώματος» στο άνοιγμα των κεφαλαίων με την Τουρκία και όχι στην όλη ενταξιακή διαδικασία, όπως υποστήριξε η Αυστρία. Αντιθέτως, υπέρ της Τουρκίας τάχθηκε η Βρετανία, με τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων να τονίζει τη γεωστρατηγική θέση της, ένα επιχείρημα που υποστήριξε και η Πολωνία.

Σχετικά με την ενταξιακή πρόοδο της Αλβανίας, σημειώθηκε ότι πρέπει να εκπληρωθούν και οι πέντε βασικές ευρωπαϊκές προτεραιότητες πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων, ενώ δόθηκε έμφαση στην αναγκαιότητα καλής γειτνίασης και στην επαναξιολόγηση του δικαστικού συστήματος και στις μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση. Ο Ν. Κοτζιάς δήλωσε ικανοποιημένος με τα συμπεράσματα όσον αφορά την Αλβανία, διότι έγιναν δεκτές όλες οι ελληνικές προτάσεις, δίνοντας έμφαση στην υποχρέωση της γείτονος να αναγνωρίζει μειονοτικά δικαιώματα σε όλη την αλβανική επικράτεια, αλλά και στη συμπερίληψη των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας που έχουν οι μειονότητες. Ο Νίκος Κοτζιάς υπογράμμισε πως η Ελλάδα θέλει την Αλβανία στην Ε.Ε., αλλά όχι με κριτήρια α λα καρτ, παρά στη βάση ευρωπαϊκών αξιών και αρχών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή