Σκληρή γλώσσα κατά της πολιτικής Τραμπ στις Βρυξέλλες

Σκληρή γλώσσα κατά της πολιτικής Τραμπ στις Βρυξέλλες

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Πρωτοφανής ήταν η αντίδραση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τις πολιτικές του νέου Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, και συγκεκριμένα για την απόφασή του αναφορικά με την επιβολή απαγόρευσης εισόδου στις ΗΠΑ σε υπηκόους επτά χωρών, αλλά και για τον πιθανό διορισμό του ευρωσκεπτικιστή Τεντ Μάλοκ στη θέση του Αμερικανού πρέσβη στην Ε.Ε. Και τα τρία μεγαλύτερα κόμματα καταδίκασαν με σκληρά λόγια την ταξιδιωτική απαγόρευση, ενώ όσον αφορά τον πιθανό διορισμό του Τεντ Μάλοκ απείλησαν ακόμη και με βέτο, κάτι πρωτόγνωρο στις σχέσεις Ε.Ε. – ΗΠΑ.

Στις Βρυξέλλες υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία για τις πρώτες εξαγγελίες του νέου προέδρου των ΗΠΑ και οι αντιδράσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ήταν έντονες και εντός της λογικής των αρχών και των αξιών της Ε.Ε., οι οποίες δεν μπορούν να τεθούν υπό αμφισβήτηση από κανέναν. Χαρακτηριστικό ήταν το σχόλιο που έκανε επίτροπος κατά το εβδομαδιαίο Κολέγιο των Επιτρόπων, όπου ανέφερε ότι «η κατάσταση στις ΗΠΑ κάνει το σενάριο του “Ηοuse of Cards” να φαίνεται βαρετό», αναφερόμενος στην αμερικανική σειρά που διαδραματίζεται στον Λευκό Οίκο και στην οποία οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές.

Ετσι, με τη θλιβερή εξαίρεση του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν, ο οποίος εξήρε την πολιτική του κ. Τραμπ, οι αντιδράσεις από την Ευρώπη ήταν ιδιαίτερα έντονες, με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ να είναι ίσως ο πιο επικριτικός.

O κ. Τουσκ, στην επιστολή που έστειλε στους Ευρωπαίους ηγέτες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στη Μάλτα, δήλωσε πως «δεν μπορούμε να υποκύψουμε σε όσους επιθυμούν να αποδυναμώσουν ή να ακυρώσουν τον διατλαντικό δεσμό». Περιγράφοντας τη νέα γεωπολιτική κατάσταση στον κόσμο και τις απειλές που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η Ευρώπη, ανέφερε ανάμεσα στους προφανείς κινδύνους, όπως την επιθετική πολιτική της Ρωσίας έναντι της Ουκρανίας, την τρομοκρατία, την αναρχία στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, με το ακραίο Ισλάμ να διαδραματίζει μείζονα ρόλο, και τη νέα αμερικανική κυβέρνηση, αιφνιδιάζοντας με τη σκληρή του δήλωση. Συγκεκριμένα, ο κ. Τουσκ είπε ότι «οι ανησυχητικές δηλώσεις της νέας αμερικανικής κυβέρνησης συνθέτουν ένα πλέγμα που καθιστά εξαιρετικά απρόβλεπτο το μέλλον μας».

Οργή ευρωβουλευτών

Στο Ευρωκοινοβούλιο οι τόνοι ανέβηκαν ιδιαίτερα για τον πιθανό διορισμό του Τεντ Μάλοκ στη θέση του Αμερικανού πρέσβη στην Ε.Ε. Ο κ. Μάλοκ σε πρόσφατη συνέντευξή του στο BBC είχε δηλώσει πως «στο προηγούμενο διπλωματικό μου πόστο βοήθησα να “πέσει” η Σοβιετική Ενωση, οπότε μπορεί να υπάρχει και μία άλλη ένωση που να θέλει λίγη “εξημέρωση”», εννοώντας την Ευρωπαϊκή Ενωση και εξαγριώνοντας τους ευρωβουλευτές. Συγχρόνως είχε αναφερθεί ειρωνικά στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος είχε διατελέσει επί 18 χρόνια πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, χαρακτηρίζοντάς τον έναν «πολύ επαρκή δήμαρχο σε μια πόλη του Λουξεμβούργου».

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Τζιάνι Πιτέλα δήλωσε στο Ευρωκοινοβούλιο πως θα ζητήσει έκτακτη συνάντηση του συμβούλιου Εξωτερικών Υποθέσεων για τις διατλαντικές σχέσεις. «Η Ε.Ε. θα πρέπει να μπλοκάρει τον διορισμό του Τεντ Μάλοκ ως πιθανού Αμερικανού πρέσβη στην Ε.Ε., καθώς οι δηλώσεις του για την Ε.Ε. είναι παραληρηματικές», είπε χαρακτηριστικά. Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Μ. Βέμπερ έκανε παρόμοιες δηλώσεις, λέγοντας πως, «αν πρόκειται να καλωσορίσουμε έναν Αμερικάνο πρέσβη που επιθυμεί να διαλύσει την Ευρώπη, δεν θα πρέπει να του προσφέρουμε διαπιστευτήρια». Ενώ δεν έχει υπάρξει προηγούμενο μη διαπίστευσης Αμερικανού πρέσβη στην Ε.Ε., αυτό θα μπορούσε να συμβεί, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, αν όντως ο κ. Μάλοκ προταθεί για τη θέση. Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στη Μάλτα σήμερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή