Η Κομισιόν καλεί την Αγκυρα να ρίξει τους τόνους

Η Κομισιόν καλεί την Αγκυρα να ρίξει τους τόνους

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τα πνεύματα και να ρίξει τους τόνους ανάμεσα στην Ολλανδία και την Τουρκία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε την Αγκυρα «να αποφύγει την περαιτέρω κλιμάκωση και να βρει τρόπους για να ηρεμήσει την κατάσταση». Χθες ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μ. Σχοινάς τόνισε πως η διεξαγωγή συλλαλητηρίων είναι απόφαση των ίδιων των κρατών-μελών και κάλεσε την Τουρκία «να απόσχει από υπερβολικές δηλώσεις και ενέργειες που κινδυνεύουν να επιδεινώσουν περαιτέρω την κατάσταση». Ο ίδιος πρόσθεσε πως τα θέματα που προκαλούν ανησυχία μπορούν να επιλυθούν μόνο μέσω ανοικτών και άμεσων καναλιών επικοινωνίας.

Οι πολύ προσεκτικές δηλώσεις της Επιτροπής από τη μια και την Ολλανδία από την άλλη να μη ζητεί να επιβληθούν στην Τουρκία κυρώσεις από την Ε.Ε. είναι ενδεικτικό της στάσης της Ενωσης απέναντι στην Αγκυρα. Ο λόγος είναι απλός: σε μια περίοδο με κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις σε χώρες-κλειδιά, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Γαλλία, κανένας Ευρωπαίος δεν θέλει να προχωρήσει σε καταγγελία της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας για τους πρόσφυγες. Η συμφωνία έχει περιορίσει σημαντικά την εισροή προσφύγων στην Ελλάδα και κατά συνέπεια σε όλη την Ευρώπη και αποτελεί έναν πολύ σημαντικό λόγο για τις παραπάνω προσεκτικές δηλώσεις, τη στιγμή που η μεταναστευτική κρίση αποτελεί βασικό θέμα των προεκλογικών εκστρατειών των ανωτέρω τριών κρατών-μελών. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει να παρέχει τις καλές της υπηρεσίες προς το συμφέρον των σχέσεων Ε.Ε. – Τουρκίας», είπε ο εκπρόσωπός της Επιτροπής, αν και ο κ. Σχοινάς ήταν ξεκάθαρος ότι οι αναφορές σε «ναζί, φασίστες κ.λπ.» είναι απαράδεκτες και παραπέμπουν σε μια σκοτεινή περίοδο της Ιστορίας, που «θέλουμε να ξεχάσουμε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή