Κατ’ αρχήν συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης – Ιαπωνίας

Κατ’ αρχήν συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης – Ιαπωνίας

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Η Ε.Ε. και η Ιαπωνία έδωσαν τα χέρια χθες σε μία κατ’ αρχήν συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ τους. Η συμφωνία είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς αφορά συναλλαγές άνω των 80 δισ. ευρώ ανά έτος, καταργεί δασμούς για το 99% των εξαγωγών και εξοικονομεί στους Ευρωπαίους πάνω από ένα δισ. ευρώ ετησίως.

Μια μέρα πριν από τη συνάντηση του G20 στο Αμβούργο, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Αμπε βρέθηκε στις Βρυξέλλες και κατέληξε με τους επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ενωσης –τον πρόεδρο του Συμβουλίου Ντ. Τουσκ και τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ– σε μια «πολιτική συμφωνία» που αφορούσε οικονομικά ζητήματα για τις δύο από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες οικονομίες, αφήνοντας τις λεπτομέρειες να διευθετηθούν αργότερα και στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα στις ΗΠΑ και τον πρόεδρο Τραμπ πως ο προστατευτισμός που προωθεί ο ίδιος δεν θα βρει απήχηση στην Ιαπωνία ή στην Ε.Ε.

«Υποσχεθήκαμε ότι θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ολοκληρώσουμε την πολιτική διαπραγμάτευση για την εμπορική συμφωνία Ε.Ε. – Ιαπωνίας πριν από το G20 και το καταφέραμε», είπε ο κ. Τουσκ στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου.

Η εμπορική συμφωνία μεταξύ της Ε.Ε. και της Ιαπωνίας ήταν υπό διαπραγμάτευση για πάνω από 4 χρόνια, αλλά καθυστερούσε καθώς η Ιαπωνία ήταν προσανατολισμένη να κλείσει με τις ΗΠΑ και τις άλλες χώρες του Ειρηνικού μια αντίστοιχη συμφωνία. Ομως, μετά την εκλογή του κ. Τραμπ έγινε ξεκάθαρο ότι κάτι τέτοιο δεν θα ήταν εφικτό και οι προσπάθειες του κ. Αμπε στράφηκαν προς την Ε.Ε. Η βάση της συμφωνίας έχει ως σκοπό να αυξήσει τα ιαπωνικά αυτοκίνητα στην αγορά της Ευρώπης και τα γεωργικά και γαλακτομικά της Ευρώπης στην αγορά της Ιαπωνίας.

«Μεγάλη ευκαιρία»

Ο κ. Γιούνκερ επισήμανε ότι η συμφωνία «είναι μεγάλη ευκαιρία για τους Ευρωπαίους αγρότες, είναι μια μεγάλη ευκαιρία για να εισέλθουν σε μια αγορά με μεγάλη αγοραστική δύναμη που εκτιμά τα ευρωπαϊκά κρασιά μας». Οι Ευρωπαίοι από την πλευρά τους θα κληθούν να αφαιρέσουν 10% δασμό που επέβαλαν στα ιαπωνικά αυτοκίνητα μέσα σε μια περίοδο 7 ετών, ενώ από την πλευρά της η Ιαπωνία θα μειώσει τους δασμούς σε ευρωπαϊκά προϊόντα τροφίμων όπως γκούντα Ολλανδίας ή στην ελληνική φέτα αλλά και σε ευρωπαϊκά κρασιά.

«Τα καταφέραμε. Ολοκληρώσαμε τις πολιτικές και εμπορικές συνομιλίες Ε.Ε.-Ιαπωνίας. Η Ε.Ε. δραστηριοποιείται όλο και περισσότερο σε παγκόσμιο επίπεδο», δήλωσε ο κ. Τουσκ, τονίζοντας ότι αυτή η συμφωνία καταρρίπτει το επιχείρημα που διατύπωσαν ορισμένοι υπέρμαχοι του Brexit ότι η Ε.Ε. δεν ήταν σε θέση να προωθήσει το ελεύθερο εμπόριο. «Στέλνουμε ένα ισχυρό μήνυμα σε όλον τον κόσμο υπέρ ενός ανοικτού και δίκαιου εμπορίου. Για εμάς, δεν υπάρχει προστασία στον προστατευτισμό», πρόσθεσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή