Νέα βάσανα για το «Φεγγαράκι»

Νέα βάσανα για το «Φεγγαράκι»

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας ευπατρίδης επιχειρηματίας αποφασίζει να κάνει δωρεά ένα γλυπτό του Κώστα Βαρώτσου στην πόλη της Θεσσαλονίκης και ο δήμος αποφασίζει να το τοποθετήσει στην προκυμαία της Νέας Παραλίας, στο ύψος του «Μακεδονία Παλλάς».

Σε εκείνο το σημείο μέχρι πέρυσι έστεκε ένα άλλο υπέροχο γλυπτό, το «Φεγγαράκι στην Ακτή» του Παύλου Βασιλειάδη, το οποίο τη νύχτα, μαζί με τις φωτισμένες ομπρέλες του Γιώργου Ζογγολόπουλου λίγο παραπάνω, συνέθεταν ένα υπέροχο θέαμα, που μαγνήτιζε τους χιλιάδες περιπατητές.

Ενα βράδυ, χωρίς φεγγάρι, άγνωστοι ξήλωσαν το λαμπρό (μισο)φέγγαρο και το πέταξαν στη θάλασσα. Μερικοί είπαν τότε ότι οι δράστες το έκαναν γιατί τους θύμιζε την… τουρκική ερυθρά ημισέληνο! Κάποιοι άλλοι παρέπεμπαν στην ψυχιατρική.

Σε κάθε περίπτωση, με πρωτοβουλία του δήμου, εθελοντές δύτες εντόπισαν και ανέσυραν από τον βυθό του Θερμαϊκού το φεγγάρι και η δημοτική αρχή αποφάσισε να το τοποθετήσει πλάι στον αυτοφωτιζόμενο γυάλινο κυλινδρικό «Πύργο της Φιλίας», που ο Κώστας Βαρώτσος είναι έτοιμος να αρχίσει να κατασκευάζει επιτόπου.

Το τέρας της γραφειοκρατίας, όμως, αναδύθηκε από τον Θερμαϊκό και απειλεί να καταπιεί «Φιλία» και «Φεγγαράκι».

Και σ’ αυτή την ιστορία δεν έμπλεξαν μόνο τα λιμεναρχεία. Ο φάκελος με τη μελέτη ξεκίνησε από πέρυσι ένα μακρύ ταξίδι σε υπηρεσίες και υπουργεία και ουδείς δύναται να προβλέψει το πότε και πώς θα βγει απόφαση.

Ενα εσωτερικό έγγραφο της δημοτικής αρχής αποκαλύπτει μερικά από τα «βάσανα» των δύο γλυπτών, στον Μινώταυρο της γραφειοκρατίας:

«…Υποβλήθηκε από την υπηρεσία μας αίτημα (και μελέτες) για την εγκατάσταση και των δύο γλυπτών σε δέκα αντίγραφα προς την Περιφερειακή Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας Μακεδονίας-Θράκης (ΠΔΔΠ Μ-Θ) λόγω αρμοδιότητας».

«…Παρόλο που από τον νόμο ορίζεται ότι αυτό πρέπει να γίνει σε ένα μήνα, η ΠΔΔΠ Μ-Θ διαβίβασε τον πλήρη φάκελο στους αρμόδιους φορείς προκειμένου να διατυπώσουν τη γνώμη τους για την κατασκευή του έργου, κατά τις αρμοδιότητες του καθενός μέσα σε διάστημα τριών μηνών».

«…Ο κ. Δ.Γ. από το υπουργείο Τουρισμού ζήτησε από τη Διεύθυνση Δόμησης τηλεφωνικά και με ηλεκτρονικό μήνυμα τοπογραφικό συμπληρωμένο με τις ακριβείς συντεταγμένες της θέσης των γλυπτών προκειμένου να γνωμοδοτήσει παρόλο που είχε παρέλθει η καταληκτική ημερομηνία γι’ αυτό…».

«…Η ΠΔΔΠ Μ-Θ ζήτησε επιπλέον δέκα αντίγραφα του τοπικού διαγράμματος που ήδη περιέχονταν στους φακέλους του έργου…».

«…Η ΠΔΔΠ Μ-Θ διαβίβασε πέντε σειρές μελετών που αφορούν τα γλυπτά μαζί προς τη Διεύθυνση Τεχνικών Εργων Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τη θεώρηση των μελετών. Ομως η συγκεκριμένη Υπηρεσία της Περιφέρειας δεν είναι αρμόδια για τη θεώρηση των μελετών και διαβίβασε τις μελέτες προς την Υποδιεύθυνση Τεχνικών Εργων. Και αυτή η υπηρεσία όμως δηλώνει αναρμόδια, μας επιστρέφει τις πέντε σειρές μελετών και επικαλούμενη τον “Καλλικράτη” και το γεγονός ότι το έργο δεν είναι ιδιωτικό, ζητεί να θεωρηθούν οι μελέτες από τον Δήμο Θεσσαλονίκης». Καθώς ο χώρος δεν προσφέρεται για περαιτέρω «περιήγηση» στους δαιδαλώδεις διαδρόμους στους οποίους έχουν εμπλακεί και κινδυνεύουν να μη βγουν ποτέ το «Φεγγαράκι» και η «Φιλία», παραθέτουμε την παράγραφο στην οποία η ΠΔΔΠ Μ-Θ ενημερώνει τη δημοτική αρχή ότι θα ακολουθήσουν οι παρακάτω ενέργειες:

«Εισήγηση προς την Αποκεντρωμένη για έκδοση απόφασης παραχώρησης χρήσης αιγιαλού, την οποία υπογράφει ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης, εισήγηση προς το υπουργείο για την έκδοση υπουργικής απόφασης παραχώρησης χρήσης θαλάσσιου χώρου, την οποία υπογράφει ο υπουργός».

Ακόμα και στις Βρυξέλλες

Δεδομένου, μάλιστα, ότι το λιμάνι της Θεσσαλονίκης εντάσσεται στους ευρύτερους νατοϊκούς σχεδιασμούς, δεν αποκλείεται να χρειαστεί να σταλούν οι φάκελοι των δύο γλυπτών και στις Βρυξέλλες για έγκριση. «Αυτό σε μια κανονική ευρωπαϊκή πόλη θα γινόταν με μια απλή απόφαση δημοτικού συμβουλίου. Εδώ χρειάζεται να μπλέξουν οι πάντες, πολεμικό ναυτικό, αιγιαλίτιδες ζώνες και δεν ξέρω τι άλλο θα μας βγει, έλεος πια», λέει στην «Κ» ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Εργων και Περιβάλλοντος κ. Θανάσης Παπάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή