Γιατί είναι σημαντική η ανακατάληψη της πόλης Ντέιρ αλ Εζόρ στην ανατολική Συρία

Γιατί είναι σημαντική η ανακατάληψη της πόλης Ντέιρ αλ Εζόρ στην ανατολική Συρία

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο συριακός στρατός και οι σύμμαχοί του κατέλαβαν πλήρως την πόλη Ντέιρ αλ Εζόρ, στην ανατολική Συρία, που ήταν υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους από το 2014 και αποτελούσε σημαντικό οχυρό για τους τζιχαντιστές.

«Οι ένοπλες δυνάμεις, σε συνεργασία με τις συμμαχικές δυνάμεις, απελευθέρωσαν τη Ντέιρ αλ Ζορ από την τρομοκρατική οργάνωση Νταές», ανέφερε στρατιωτική πηγή, ενώ την είδηση μετέδωσε και χθες το βράδυ το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Γιατί είναι σημαντική η ανακατάληψη της πόλης Ντέιρ αλ Εζόρ στην ανατολική Συρία-1

Οι τζιχαντιστές πολιορκούν εδώ και χρόνια ένα ελεγχόμενο από την κυβέρνηση θύλακα της πόλης. Ομως, τον Σεπτέμβριο ο συριακός στρατός ξεκίνησε την επιχείρηση για την απελευθέρωση όλων των συνοικιών (περίπου 93.000 άμαχοι) που κρατούσε το Ισλαμικό Κράτος.

Γιατί είναι σημαντική όμως η ανακατάληψή της;

Η Ντέιρ αλ Εζόρ βρίσκεται στη δυτική όχθη του Ευφράτη περίπου στη μέση από τη πόλη Ράκα, η οποία υπήρξε μέχρι πρότινος η πρωτεύουσα του χαλιφάτου, και από τα σύνορα με το Ιράκ. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη και πιο σημαντική πόλη στην ομώνυμη επαρχία της ανατολικής Συρίας, ενώ είναι το κέντρο της παραγωγής πετρελαίου της Συρίας.

Το ΙΚ είχε ορίσει την περιοχή και από τις δύο πλευρές των συνόρων ως «επαρχία του Ευφράτη» και την χρησιμοποιούσε για να μεταφέρει μαχητές, όπλα και αγαθά σε Ιράκ και Συρία. Η διασυνοριακή επαρχία ήταν επίσης σύμβολο της πρόθεσης των τζιχαντιστών να εξαλείψουν όλα τα σύνορα στην περιοχή.

Γιατί είναι σημαντική η ανακατάληψη της πόλης Ντέιρ αλ Εζόρ στην ανατολική Συρία-2

Το σημαντικότερο οχυρό των τζιχαντιστών που απομένει πλέον στην επαρχία αυτή είναι η Μπουκάμαλ και τα περίχωρά της, στα σύνορα με το Ιράκ.

Στην άλλη πλευρά των συνόρων, οι δυνάμεις της ομοσπονδιακής κυβέρνησης εξαπέλυσαν έφοδο στα τέλη Οκτωβρίου για να ανακτήσουν την αλ Κάιμ, την τελευταία κοινότητα στο Ιράκ που παραμένει υπό την κατοχή του ΙΚ. Την Τρίτη, έφθασαν στα όρια της πόλης, ανέφερε η Κοινή Επιχειρησιακή Διοίκηση, ενώ σήμερα ο ιρακινός στρατός εισήλθε στην αλ Κάιμ, το τελευταίο προπύργιο του ΙΚ.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις κήρυξαν την πλήρη απελευθέρωση της Ράκα. Επίσης, ο συριακός στρατός κατέλαβε σε πρόσφατες επιθέσεις του τις συνοικίες αλ Χαμίντια, Σέιχ Γιάσιν, αλ Άρντι, αλ Ρασίντα και αλ Χαουίκα, όπως μετέδωσε  μέσο του λιβανέζικου σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ.

Επιμέλεια κειμένου: Εύα Τομαρά

Με πληροφορίες από REUTERS, BBC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή