Γερμανός σε κορυφαία θέση της Κομισιόν

Γερμανός σε κορυφαία θέση της Κομισιόν

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ενας από τους πιο ισχυρούς ανθρώπους των Βρυξελλών, ο επικεφαλής του γραφείου του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, Μ. Σελμάγερ, αναλαμβάνει την κορυφαία θέση στην ιεραρχία των Ευρωπαίων αξιωματούχων, αυτή του γενικού γραμματέα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προς έκπληξη όλων των επιτρόπων που κλήθηκαν χθες να εγκρίνουν τον διορισμό του.

Ο γερμανικής καταγωγής Σελμάγερ από το 2014 αποτελεί έναν από τους πιο ισχυρούς επικεφαλής γραφείων επιτρόπων που έχουν περάσει στην ιστορία της Ε.Ε. Και ενώ η θητεία του θα έληγε τον Νοέμβριο του 2019, καθώς ο πρώην Λουξεμβούργιος πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι δεν θα έθετε ξανά υποψηφιότητα, τώρα πλέον μεταφέρεται σε μια πανίσχυρη θέση χωρίς ημερομηνία λήξεως.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ υπερασπίστηκε το δεξί του χέρι λέγοντας ότι «χρειαζόμαστε σε αυτή τη θέση κάποιον που να ξέρει πώς λειτουργεί το σύστημα και έχει επαφές στην Ευρώπη και εκτός».

Ο κ. Σελμάγερ είχε διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης το 2015, συμμετέχοντας σε σειρά από συναντήσεις με την ελληνική κυβέρνηση εκπροσωπώντας τον κ. Γιούνκερ. Μαζί με τον Μ. Σελμάγερ έγιναν αλλαγές και σε πέντε γενικές διευθύνσεις της Επιτροπής ενισχύοντας το ποσοστό γυναικών σε ηγετικές θέσεις στην Κομισιόν, που πλέον φτάνει στο 36%. Τα ηνία γενικής διεύθυνσης αναλαμβάνει για πρώτη φορά αξιωματούχος από την Κύπρο. Η Θέμις Χριστοφίδου, γεννημένη στη Λευκωσία με πτυχίο πολιτικού μηχανικού από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, αναλαμβάνει από την 1η Μαρτίου γενική διευθύντρια της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, Νεολαίας, Αθλητισμού και Πολιτισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή