Δύσκολη συνάντηση στη Βάρνα βλέπουν οι Ευρωπαίοι

Δύσκολη συνάντηση στη Βάρνα βλέπουν οι Ευρωπαίοι

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ιδιαίτερα προσεκτικές διπλωματικές κινήσεις η Ευρωπαϊκή Ενωση προσπαθεί να διατηρήσει ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με την Αγκυρα, τη στιγμή που γίνονται προκλητικές ενέργειες από την πλευρά της στο Αιγαίο και στην Κύπρο, κρατούνται δύο Ελληνες στρατιωτικοί στην Τουρκία και οι τόνοι ανεβαίνουν με την τουρκική επιχείρηση στο Αφρίν να χαρακτηρίζεται ως «απαράδεκτη» από την Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ. Παρά τα παραπάνω γεγονότα, οι ηγέτες της Ε.Ε. προχωρούν κανονικά στη σύνοδο Ε.Ε. – Τουρκίας της Βάρνας, τη Δευτέρα, όπου θα ανανεωθεί η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης.

Η παγιωμένη άποψη στις Βρυξέλλες είναι ότι «κανείς δεν πιστεύει πως χωρίς τη σύνοδο στη Βάρνα θα είμαστε καλύτερα». Γι’ αυτό και το κατά πόσον πρέπει ή όχι να διεξαχθεί μία σύνοδος με τους δύο επικεφαλής της Ε.Ε., τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και τον επικεφαλής της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, από τη μία πλευρά και τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν από την άλλη, τελικά δεν τέθηκε ποτέ υπό αμφισβήτηση.

«Δημόσια όλοι λένε διάφορα, αλλά στην πραγματικότητα κανένας δεν υποστηρίζει τη ρήξη των σχέσεων με την Αγκυρα», έλεγε σχετικά Ευρωπαίος διπλωμάτης στην «Κ», τονίζοντας ότι η αντιτουρκική ρητορική είναι πάντα δημοφιλής στα κράτη-μέλη, αλλά στο τέλος επικρατεί η λογική, καθώς κανείς δεν θέλει να διακόψει τις σχέσεις με τη γειτονική χώρα.

Και ενώ η Αγκελα Μέρκελ χαρακτήριζε «απαράδεκτες» τις ενέργειες της Τουρκίας, όσον αφορά την επιχείρηση στο Αφρίν, «όπου χιλιάδες άμαχοι πεθαίνουν ή αναγκάζονται να φύγουν», όπως είπε χαρακτηριστικά σε ομιλία της στο γερμανικό Κοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες δεν περνάει απαρατήρητο ότι παρά τη σκληρή γλώσσα που χρησιμοποιεί, η καγκελάριος δεν έχει κόψει τους διαύλους επικοινωνίας με την Αγκυρα. Κάτι που, άλλωστε, ούτε η Λευκωσία ούτε η Αθήνα θα επιθυμούσαν.

Ο βασικός σκοπός της συνόδου στη Βάρνα της Βουλγαρίας, όπου θα βρεθούν στο ίδιο τραπέζι μόνο οι δύο επικεφαλής της Ε.Ε., ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ, ο οποίος ασκεί την προεδρία της Ε.Ε. αυτό το εξάμηνο και ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, είναι να επεκτείνουν επισήμως την συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας για το μεταναστευτικό που συνομολογήθηκε ακριβώς πριν από δύο χρόνια, τον Μάρτιο του 2016.

Δέσμευση της Ε.Ε.

Η Ε.Ε. έχει ήδη δεσμευθεί για την παροχή άλλων 3 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση των τεράστιων αναγκών που αντιμετωπίζουν τα περίπου τρία εκατομμύρια πρόσφυγες που βρίσκονται στην Τουρκία, με αντάλλαγμα τη μείωση των προσφυγικών ροών από την Τουρκία προς το Ανατολικό Αιγαίο.

«Το γεγονός ότι η συνάντηση γίνεται με αυτούς τους λίγους συμμετέχοντες, δίνει τη δυνατότητα για συμφωνία ή για μεγάλες εντάσεις», έλεγε Ευρωπαίος διπλωμάτης.

Πάντως, οι Ευρωπαίοι επικεφαλής φεύγουν από τις Βρυξέλλες προετοιμασμένοι για μια δύσκολη συνάντηση, καθώς μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με έναν Τούρκο πρόεδρο που θα ασκήσει ιδιαίτερες πιέσεις για δύο βασικά θέματα. Θα θελήσει να λάβει διαβεβαιώσεις ότι η κατάργηση των θεωρήσεων για Τούρκους πολίτες θα προχωρήσει άμεσα, καθώς ήταν και στη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας του Μαρτίου 2016, όμως η Τουρκία δεν έχει εφαρμόσει τις προϋποθέσεις που θα έπρεπε.

Επίσης, θα θίξει το θέμα ότι η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας παραμένει «παγωμένη». Οπως είπε χαρακτηριστικά και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όσον αφορά την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκιάς «υπάρχει μία Ευρώπη που δεν ξέρει τι θέλει και δεν ξέρει τι να κάνει», ενώ ο βασικός παράγοντας που δεν επιτρέπει πρόοδο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις είναι «η συμπεριφορά του ευρωπαϊκού μπλοκ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή