Ντούμα: Πυροβολισμοί κατά της ομάδας ασφαλείας του ΟΗΕ καθυστερούν τους ερευνητές χημικών

Ντούμα: Πυροβολισμοί κατά της ομάδας ασφαλείας του ΟΗΕ καθυστερούν τους ερευνητές χημικών

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πυρά δέχθηκε ομάδα ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η οποία βρισκόταν σε αναγνωριστική επίσκεψη στη Ντούμα της Ανατολικής Γούτα, μια μέρα πριν την προγραμματισμένη επίσκεψη της διεθνούς ομάδας ερευνητών του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW) στο πλαίσιο διερεύνησης στοιχείων που αποδεικνύουν την επίθεση με χημικά όπλα, η οποία φέρεται να σημειώθηκε στις αρχές Απριλίου στην περιοχή. 

Η ομάδα ασφαλείας αναγκάστηκε να αποχωρήσει από τη Ντούμα, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η άφιξη των ερευνητών του OPCW, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ομάδας ερευνητών για τα χημικά όπλα και υπεύθυνος για την προστασία τους από τα κεντρικά γραφεία του Οργανισμού στη Χάγη. Ασαφείς, ωστόσο, παραμένουν οι πληροφορίες γύρω από το συμβάν των αιφνίδιων πυροβολισμών, οι οποίοι "πηγαίνουν πίσω" τις έρευνες της διεθνούς ομάδας. 

Στους ερευνητές δόθηκε χθες άδεια να επισκεφθούν την περιοχή όπου φέρεται να σημειώθηκε η επίθεση με χημικά όπλα, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τις πυραυλικές επιθέσεις των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, Βρετανίας και Γαλλίας κατά κυβερνητικών στόχων της Συρίας, μια εβδομάδα αργότερα.

Το εν λόγω περιστατικό αποτελεί ένα ακόμη εμπόδιο που αντιμετωπίζει η διεθνής ομάδα ερευνητών από την στιγμή της άφιξής τους στο συριακό έδαφος. Παρόλο που οι ερευνητές βρίσκονται στην Συρία από το περασμένο Σάββατο, το «πράσινο φως» για την επίσκεψή τους στη Ντούμα δόθηκε μόλις χθες. Δηλαδή, έντεκα μέρες μετά την φερόμενη επίθεση για την οποία η Δύση θεωρεί ως υπεύθυνη την συριακή κυβέρνηση υπό τον Μπασάρ αλ Ασαντ. 

Στο πλαίσιο αυτό, φόβους εξέφρασαν χθες η Γαλλία και οι ΗΠΑ, ότι σε αυτό το χρονικό διάστημα, η Ρωσία μπορεί να έχει εισέλθει ήδη στο σημείο και να έχει παραποίησει τυχόν αποδεικτικά στοιχεία στο έδαφος της Ντούμα. «Είναι πάρα πολύ πιθανό οι αποδείξεις και τα απαραίτητα στοιχεία να εξαφανιστούν από την περιοχή», είχε σημειώσει την Τρίτην σε ανακοίνωσή του το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών. 

Ωστόσο, την Τρίτη, ο Ρώσος στρατιωτικός  ειδικός στα χημικά όπλα, Αλεξάντερ Ροντιόνοφ ανακοίνωσε ότι την περασμένη Παρασκευή, ρωσικά στρατεύματα εντόπισαν μια αποθήκη στη Ντούμα μέσα στην οποία βρίσκονταν ουσίες που είναι αναγκαίες για την παρασκευή χημικών όπλων.Την είδηση μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Zvezda TV.

«Οι ουσίες που εντοπίστηκαν, όπως θειοδιγλυκόνη και διαιθανολαμίνη, που είναι απαραίτητες για την παραγωγή θείου και αζώτου υπερίτη (αέριο μουστάρδας). Επιπλέον, στην αποθήκη βρέθηκε μια φιάλη χλωρίου, παρόμοιο με εκείνο που χρησιμοποιήθηκε από μαχητές για να επινοήσουν την ευρέως διαδεδομένη ψευδή είδηση. Μπορούμε να συνάγουμε το συμπέρασμα ότι αυτό το εργαστήριο χρησιμοποιήθηκε από παράνομες ένοπλες οργανώσεις για την παρασκευή δηλητηριωδών ουσιών», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ροντιόνοφ.

Με πληροφορίες από το Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή