Μία Σύνοδος χωρίς αποφάσεις

Μία Σύνοδος χωρίς αποφάσεις

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ

Με τον πήχυ των προσδοκιών σημαντικά κατεβασμένο θα ξεκινήσει σήμερα στις Βρυξέλλες η διήμερη Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε., καθώς η απόσταση ανάμεσα στα κράτη-μέλη είναι σημαντική όσον αφορά τα δύο βασικά θέματα που θα συζητηθούν: η μακροχρόνια αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος αλλά και η εμβάθυνση της Ευρωζώνης.

Το μεταναστευτικό έχει περάσει πάλι πρώτο στην ατζέντα των ηγετών, καθώς παρά τη μείωση των ροών κατά 96% από το 2015, το ζήτημα είναι πλέον πολιτικό για την Ιταλία και τη Γερμανία, που πιέζουν για συγκεκριμένες αποφάσεις. Στη Γερμανία, η Αγκελα Μέρκελ δέχεται μεγάλες πιέσεις από τον κυβερνητικό της εταίρο να βρει μία «λύση» για τους πρόσφυγες που φτάνουν σε γερμανικό έδαφος, αφού προηγουμένως έχουν καταγραφεί σε άλλο κράτος-μέλος της Ε.Ε. Για τον λόγο αυτό η Γερμανίδα καγκελάριος προωθεί διμερείς συμφωνίες με συγκεκριμένα κράτη-μέλη.

Το βασικό θέμα, αυτό της αναθεώρησης του Δουβλίνου, δεν πρόκειται να συζητηθεί και μετατίθεται για κάποια στιγμή έως την άνοιξη του 2019, πριν από τις ευρωεκλογές. Τα τρία βασικά σημεία που αναμένεται να συμφωνηθούν σήμερα είναι: Πρώτον, για τον περιορισμό των λαθροδιακινητών, η δημιουργία περιφερειακών πλατφορμών αποβίβασης μεταναστών εκτός Ευρώπης, σε συνεργασία με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και τον ΔΟΜ, προκειμένου να αλλάξει η λειτουργία των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης. Ομως, τι μορφή θα έχουν αυτές οι πλατφόρμες, που Ευρωπαίοι αξιωματούχοι διαμηνύουν ότι δεν θα κινούνται στο μοντέλο των «hotspots», δηλαδή κέντρα καταγραφής και φιλοξενίας, παραμένει άγνωστο. Δεύτερον, η δημιουργία ενός χρηματοδοτικού εργαλείου αποκλειστικά για μετανάστευση στο πρότυπο της συμφωνίας που έγινε με την Τουρκία, όπου η Ε.Ε. χρηματοδότησε την Αγκυρα με 3 δισ. για τρία χρόνια για να βελτιώσει τις συνθήκες φιλοξενίας των προσφύγων. Τρίτον, θα συμφωνηθεί η ενίσχυση της συνεργασίας με τις χώρες προέλευσης και κυρίως η στήριξη στη λιβυκή ακτοφυλακή.

Οσον αφορά την εμβάθυνση της Ευρωζώνης, πάλι το «ακανθώδες» θέμα –η δημιουργία ενός προϋπολογισμού της Ευρωζώνης που προτείνει ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν– δεν θα συζητηθεί. Πριν ξεκινήσει η Σύνοδος, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ και θα του δώσει τα συγχαρητήριά του για τη συμφωνία στο ονοματολογικό. Συγχρόνως στα συμπεράσματα του Συμβουλίου αναμένεται να υπάρχει παράγραφος που θα συγχαίρει τις δύο χώρες, Ελλάδα και ΠΓΔΜ, για το σημαντικό βήμα που έκαναν, και οι ηγέτες θα επικυρώσουν ότι οι ενταξιακές διαδικασίες για ΠΓΔΜ και Αλβανία θα ξεκινήσουν από το 2019 εφόσον έχουν εκπληρωθεί οι απαιτούμενες προϋποθέσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή