Παιδιά μελών του ISIS ζουν υπό το στίγμα της τρομοκρατίας στο Ιράκ

Παιδιά μελών του ISIS ζουν υπό το στίγμα της τρομοκρατίας στο Ιράκ

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξι παιδιά ζουν σε ένα μικρό διαμέρισμα ανάμεσα σε αγνώστους στη βόρεια πόλη του Κιρκούκ, στο Ιράκ. Ο ρόλος του αρχηγού της οικογένειας έχει μεταβιβαστεί βιαίως στον μεγάλο γιο που είναι μόλις 18 ετών, ο οποίος κάθε πρωί αναζητεί εργασία για μια μέρα ώστε να μπορεί να πληρώνει το ενοίκιο. 

Παιδιά μελών του ISIS ζουν υπό το στίγμα της τρομοκρατίας στο Ιράκ-1

Η 12χρονη αδελφή του έχει αναλάβει τον ρόλο της μητέρας, μαγειρεύοντας, καθαρίζοντας και φροντίζοντας τα μικρότερα αδέλφια της. Το πατρικό τους απέχει μόλις μια ώρα με το αυτοκίνητο αλλά δεν μπορούν να γυρίσουν πίσω. Σιίτες πολιτοφύλακες έκαψαν το σπίτι τους καθώς ο πατέρας τους είχε ενταχθεί στην τζιχαντιστική οργάνωση του Ισλαμικού Κράτους. Φοβούμενα την αντίδραση των πρώην γειτόνων τους, αποφάσισαν να φύγουν και να φροντίσουν μόνα τους τους εαυτούς τους. Ο πατέρας τους εξάλλου είναι στη φυλακή και η μητέρα τους έχει πεθάνει εδώ και χρόνια. 

Παιδιά μελών του ISIS ζουν υπό το στίγμα της τρομοκρατίας στο Ιράκ-2

Περίπου 60 παιδιά φιλοξενούνται σήμερα σε δύο ορφανοτροφεία στη Μοσούλη που απελευθερώθηκε από το ΙΚ μετά από μάχες που διήρκησαν περίπου ένα χρόνο. 

Από τον θάνατο των αγαπημένων τους στον πόλεμο μέχρι τη δική τους οικογενειακή αναταραχή τα παιδιά μελών του Ισλαμικού Κράτους βιώνουν καθημερινά τραύματα. Στην προσωρινή τους σημερινή κατοικία κρύβονται καθώς ανησυχούν ότι οι νέοι τους γείτονες θα μάθουν για τη σύνδεσή τους με την τρομοκρατική οργάνωση. «Είμαι κουρασμένη», λέει η 12χρονη Dawlat. «Η μητέρα μου με επισκέπτεται στα όνειρά μου, φοβάμαι όταν το ρεύμα διακόπτεται τη νύχτα. Θα ήθελα τόσο πολύ να είχα εδώ δίπλα μου τον πατέρα και τη μητέρα μου», συμπληρώνει.

Παιδιά μελών του ISIS ζουν υπό το στίγμα της τρομοκρατίας στο Ιράκ-3

Πρόκειται για μια από τις πολλές ιστορίες που δημοσιεύει σε σχετικό άρθρο του το αμερικανικό πρακτορείο Associated Press. Χιλιάδες παιδιά μελών του Ισλαμικού κράτους, αρκετά εξ' αυτών εγκαταλελειμένα, είναι τα αθώα θύματα της βίαιης ανόδου και καταστροφικής πτώσης του Νταές, όπως είναι το ακρώνυμο της οργάνωσης στα αραβικά. Πολλοί ήταν οι Ιρακινοί σουνίτες που προσχώρησαν στους κόλπους του και συμμετείχαν στις θηριωδίες του ΙΚ όταν κατέλαβε τα εδάφη το 2014, ενώ σφαγίασαν Σιίτες, Κούρδους, Γιαζίντι και μέλη του στρατού και της αστυνομίας που έπεφταν στα χέρια τους. Τώρα που το Ισλαμικό Κράτος έχει εκδιωχθεί, πολλοί από τις κοινότητες των θυμάτων ζητούν εκδίκηση.

Παιδιά μελών του ISIS ζουν υπό το στίγμα της τρομοκρατίας στο Ιράκ-4

Χιλιάδες Ιρακινοί που φέρεται να συνδεόνται με τον Νταές έχουν φυλακιστεί, ενώ σε περιοχές γύρω από τη Μοσούλη που καταστράφηκαν ολοσχερώς, όσοι συνδέονταν με το Ισλαμικό Κράτος, εκτελέστηκαν. 

Αποτελεσματικά, δεκάδες χιλιάδες παιδιά έμειναν οργανά με το στίγμα της τρομοκρατίας να τους ακολουθεί. Σύμφωνα με το A.P., αρκετές είναι οι περιπτώσεις που οικογένειες αρνούνται να υιοθετήσουν τα παιδιά μελών του Ισλαμικού Κράτους. Τα περισσότερα παιδιά των Ιρακινών μελών του ΙΚ ζουν ανάμεσα σε δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένους σε στρατόπεδα, ενώ πάνω από 1.000 είναι τα παιδιά που ζουν μαζί με τις φυλακισμένες μητέρες σε υπερπλήρη σωφρονιστικά ιδρύματα ή σε καταστήματα κράτησης ανηλίκων.

Με πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό από το Associated Press.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT