Μπαρνιέ: Αποφασιστικό βήμα το σχέδιο συμφωνίας για το Brexit

Μπαρνιέ: Αποφασιστικό βήμα το σχέδιο συμφωνίας για το Brexit

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας  της Ε.Επιτροπής για το Βrexit Μ. Μπαρνιέ δήλωσε πως το προσχέδιο συμφωνίας είναι ένα "αποφασιστικό βήμα" για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

"Ως διαπραγματευτής της ΕΕ, θεωρώ ότι έχουμε σημειώσει αποφασιστική πρόοδο", δήλωσε ο κ. Μπαρνιέ, ο οποίος έκανε δηλώσεις σήμερα το βράδυ μετά την ανακοίνωση της Βρετανίδας Πρωθυπουργού ότι υπάρχει λευκός καπνός όσον αφορά την προκαταρκτική συμφωνία. Κρατώντας το προσχέδιο 585 σελίδων τόνισε ότι πλέον στο κείμενο δεν υπάρχουν τα χρώματα που σηματοδοτούσαν τις διαφωνίες μεταξύ των δύο μεριών αλλά ότι όλες οι σελίδες είναι πλέον λευκές.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ανακοίνωσε χθες ότι θα προσκαλέσει τους ηγέτες της ΕΕ να εγκρίνουν το κείμενο σε ειδική σύνοδο κορυφής αργότερα αυτό το μήνα.

Ο κ. Μπαρνιέ δήλωσε ότι το προσχέδιο συμφωνίας ήταν το αποτέλεσμα "πολύ εντατικών" διαπραγματεύσεων που διήρκεσαν 17 μήνες. "Είμαστε σε μια σημαντική στιγμή σε αυτή την εξαιρετική διαπραγμάτευση” είπε.

"Υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά και γνωρίζω ότι η πορεία προς τα εμπρός εξακολουθεί να είναι μακριά και ίσως δύσκολη για  να εξασφαλιστεί μια ομαλή αποχώρηση» και να οικοδομηθεί μια «βιώσιμη» μελλοντική εταιρική σχέση, είπε χαρακτηριστικά.

Το βασικό αγκάθι των διαπραγματεύσεων- το σύνορο με την Β. Ιρλανδία – παραμένει ανοιχτό. Τα συμβιβαστικά μέτρα που διεξήχθησαν στα τελικά στάδια των διαπραγματεύσεων θα εξασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξουν σκληρά σύνορα στην Ιρλανδία, με ένα σχέδιο "backstop" που περιλαμβάνεται στη συμφωνία και που θα τοποθετούσε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο σε τελωνειακή ένωση με την ΕΕ, δήλωσε ο κ. Barnier. Τα σχέδια έχουν «εξελιχθεί σημαντικά» σε σύγκριση με την αρχική πρόταση της ΕΕ , που θα αντιμετώπιζε την Βρετανία και την Β. Ιρλανδία διαφορετικά είπε ο ίδιος.

Το σχέδιο είναι να παραμείνει το Ιρλανδικό σύνορο ανοιχτό μέχρι το 2020 και αν μέχρι τότε δεν έχει βρεθεί λύση το Η.Β θα έχει να επιλέξει ανάμεσα σε δύο σενάρια. Ή  να ζητήσει επέκταση της μεταβατικής περιόδου ή να παραμείνει στην τελωνειακή ένωση με την ΕΕ.

"Το Ηνωμένο Βασίλειο θα μείνει ο φίλος μας, σύντροφος και σύμμαχος", δήλωσε ο κ. Μπαρνιέ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή