ΚΟΣΜΟΣ

Σε πολιτική δίνη η Βρετανία μετά τις παραιτήσεις υπουργών – Σε εξέλιξη η διαδικασία για πρόταση μομφής κατά της Μέι

vara23q423
brexit6345
brexitmay
theresamayyy
ayvouli

Πρόταση μομφής σε βάρος της Συντηρητικής πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζα Μέι κατέθεσε ο ευρωσκεπτικιστής βουλευτής της Τζέικομπ Ρις Μογκ, με αφορμή την συμφωνία του Λονδίνου με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Brexit.

Η πρόταση του κ. Μογκ πρέπει πλέον να υποστηριχθεί από τουλάχιστον 47 ακόμα Συντηρητικούς βουλευτές ώστε να προκληθεί ενδοκομματική ψήφος εμπιστοσύνης εναντίον της κ. Μέι.

«Εκανα τις σωστές επιλογές, όχι τις εύκολες», δήλωσε από την πλευρά της η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, ενώ ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από το κοινοβούλιο να στηρίξει την συμφωνία για το Brexit καθώς αυτό είναι προς «εθνικό όφελος». 

Οι δηλώσεις Μέι έρχονται εν μέσω του μπαράζ παραιτήσεων υπουργών της κυβέρνησής της μετά την χθεσινή έγκριση του σχεδίου συμφωνίας για το Brexit από το υπουργικό συμβουλίο.

Τέσσερις είναι οι υπουργοί της βρετανικής κυβέρνησης – μεταξύ των οποίων ο αρμόδιος υπουργός για το Brexit, Ντόμινικ Ράαμπ – που υπέβαλαν σήμερα την παραίτησή τους εκφράζοντας τη διαφωνία τους με τους όρους του προσχεδίου της Μέι. 

Σε πολιτική δίνη η Βρετανία μετά τις παραιτήσεις υπουργών – Σε εξέλιξη η διαδικασία για πρόταση μομφής κατά της Μέι-1 Σε πολιτική δίνη η Βρετανία μετά τις παραιτήσεις υπουργών – Σε εξέλιξη η διαδικασία για πρόταση μομφής κατά της Μέι-2
Η υφυπουργός για το Brexit, Σουέλα Μπράβρμαν (Δ) και η υπουργός Εργασίας Εσθερ ΜακΒέι. 

Αναλυτικά, η Σουέλα Μπράβρμαν, η υφυπουργός αρμόδια για το Brexit ανακοίνωσε σήμερα την παραίτησή της λίγο μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του επικεφαλής του υπουργείου που υπηρετεί, Ντ. Ράαμπ.

Νωρίτερα, παραιτήθηκε και η υπουργός Εργασίας Εσθερ ΜακΒέι, η οποία έγραψε στην επιστολή παραίτησής της ότι «η συμφωνία δεν τιμά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος».

Από την πλευρά του ο Ράαμπ δήλωσε ότι για λόγους συνείδησης «δεν μπορεί να στηρίξει το προσχέδιο για το Brexit». «Λυπούμαι που το λέω αυτό, ύστερα από τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για τη συμφωνία του Brexit, πρέπει να παραιτηθώ».

Σε πολιτική δίνη η Βρετανία μετά τις παραιτήσεις υπουργών – Σε εξέλιξη η διαδικασία για πρόταση μομφής κατά της Μέι-3
Ο Ντόμινικ Ράαμπ διετέλεσε επικεφαλής του αρμόδιου υπουργείου για το διαζύγιο της Βρετανίας με την Ε.Ε.

«Δεν μπορώ να συμφιλιώσω τους όρους της προτεινόμενης συμφωνίας με τις υποσχέσεις που κάναμε στη χώρα στο μανιφέστο μας στις τελευταίες εκλογές. Αυτό είναι, στην καρδιά του, θέμα δημόσιας εμπιστοσύνης», ανέφερε ο Ράαμπ.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι ένας από τους λόγους που δεν μπορεί να στηρίξει το σχέδιο της Βρετανίδας πρωθυπουργού είναι ότι απειλεί την ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Αναταραχή έχει προκαλέσει η παραίτηση του πλέον αρμόδιου μετά την πρωθυπουργό για τη συμφωνία του διαζυγίου της Βρετανίας με την Ε.Ε., με το κόμμα των Εργατικών να διαμηνύουν ότι η Τερέζα Μέι δεν έχει πλέον εξουσία και ζητούν την παραίτησή της. «Η κυβέρνηση καταρρέει μπροστά στα μάτια μας καθώς για δεύτερη φορά ο αρμόδιος υπουργός για το Brexit αρνείται να στηρίξει το σχέδιο της πρωθυπουργού», δήλωσε σήμερα ο Τζον Τρίκετ, μέλος του κόμματος των Εργατικών με επικεφαλής τον Τζέρεμι Κόρμπιν. 

«Είναι ο εικοστός υπουργός που παραιτείται από την κυβέρνηση της Τερέζα Μέι κατά την διετή της πρωθυπουργία. Δεν έχει μείνει κύρος στην Τερέζα Μέι και είναι σαφώς ανίκανη να φέρει εις πέρας μία συμφωνία για το Brexit που να συγκεντρώνει την υποστήριξη της κυβέρνησής της, πόσο μάλλον του κοινοβουλίου και του λαού της χώρας μας», πρόσθεσε χαρακτηριστικά. 

Παραίτηση και του υπουργού για τη Βόρεια Ιρλανδία

Νωρίτερα σήμερα, ο Βρετανός υπουργός αρμόδιος για τη Βόρεια Ιρλανδία, ο συντηρητικός Σέλις Βάρα, ανακοίνωσε ότι παραιτείται επίσης εξαιτίας της διαφωνίας του με το σχέδιο συμφωνίας για το Brexit που συνομολογήθηκε από την κυβέρνησή του με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σε πολιτική δίνη η Βρετανία μετά τις παραιτήσεις υπουργών – Σε εξέλιξη η διαδικασία για πρόταση μομφής κατά της Μέι-4
«Ηταν προνόμιο να υπηρετήσω στο Γραφείο της Βόρειας Ιρλανδίας», γράφει μεταξύ άλλων στην επιστολή παραίτησής του ο Σέλις Βάρα. 

«Δεν μπορώ να υποστηρίξω τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ενωση», εξηγεί ο κ. Βάρα στην επιστολή παραίτησής του που αναρτήθηκε στο λογαριαμσό του στο Twitter και προσθέτει: «Μετά λύπης μου πρέπει να καταθέσω την επιστολή παραίτησής μου από τη θέση του αρμόδιου υπουργού για τη Βόρεια Ιρλανδία στην πρωθυπουργό. Είχα τη χαρά και το προνόμιο να υπηρετήσω στο Γραφείο της Βόρειας Ιρλανδίας και θα κρατήσω για πάντα τις πιο όμορφες αναμνήσεις». 

Υπενθυμίζεται ότι χθες το υπουργικό συμβούλιο στήριξε το προσχέδιο της συμφωνίας στο οποίο κατέληξαν Λονδίνο και Βρυξέλλες, με την Βρετανίδα πρωθυπουργό να κάνει λόγο για το «καλύτερο δυνατό σχέδιο που θα μπορούσαμε να διαπραγματευτούμε».

«Οχι» άλλες παραιτήσεις 

Την ελπίδα να μην παραιτηθούν άλλοι υπουργοί της κυβέρνησης της Βρετανίδας πρωθυπουργού εξέφρασε ο υπουργός Υγείας, Μάτ Χάνκοκ καθώς ιδιαίτερα κρίσιμη αναμένεται να είναι η αντίδραση της κοινοβουλευτικής ομάδας των Τόρις, οι οποίοι σύμφωνα με όσα μεταδίδει το BBC, οι υποστηρικτές του Brexit στο κόμμα της Τερέζα Μέι ίσως υποβάλουν σήμερα πρόταση δυσπιστίας κατά τη συνεδρίαση στο κοινοβούλιο. 

«Ελπίζω (μην υπάρχουν άλλες παραιτήσεις) όχι επειδή θεωρώ ότι αυτή η συμφωνία είναι προς το εθνικό συμφέρον», ανέφερε ο Χάνκοκ κστο ραδιόφωνο του BBC. «Σε κάθε συμφωνία που προκύπτει από διαπραγματεύσεις θα υπάρξουν λεπτομέρειες, συμβιβασμοί που δεν είναι τέλειοι», πρόσθεσε.