Σε στάση αναμονής ακόμη και για το κακό σενάριο οι Βρυξέλλες

Σε στάση αναμονής ακόμη και για το κακό σενάριο οι Βρυξέλλες

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Την Τετάρτη ήταν από τα λίγα βράδια που τα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας για το Brexit υπό τον Mισέλ Μπαρνιέ ένιωθαν κάποια ανακούφιση. Υπήρχε επιτέλους μια συμφωνία στο τραπέζι ύστερα από 17 μήνες διαπραγματεύσεων. Παρά την ανακούφιση, ωστόσο, η συμφωνία αντιμετωπίζει την τεχνική πτυχή του Brexit και όχι την πλέον σοβαρή πρόκληση: κατά πόσον η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα καταφέρει να την περάσει από το Κοινοβούλιο. Και οι εξελίξεις των τελευταίων εικοσιτετραώρων στη Βρετανία δείχνουν ότι η πιθανότητα αυτή απομακρύνεται όλο και περισσότερο.

Είναι ξεκάθαρο στις Βρυξέλλες ότι δεν πρόκειται να υπάρξει άλλη συμφωνία στο τραπέζι. Η Αγκελα Μέρκελ δήλωσε την Πέμπτη αυτό που πιστεύουν πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. «Υπάρχει ήδη ένα έγγραφο στο τραπέζι στο οποίο έχουν συμφωνήσει οι “27” της Ευρώπης και η Μεγάλη Βρετανία», είπε η καγκελάριος και προσέθεσε: «Για μένα δεν υπάρχει θέμα για περαιτέρω διαπραγματεύσεις». Ο Γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ τόνισε ότι εξακολουθεί να υπάρχει η ανάγκη για προετοιμασία σε περίπτωση μη συμφωνίας, ακόμα και αν η Γαλλία «δεν το θέλει». Εκτός από μία έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις 25 Νοεμβρίου, που ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, οι Ευρωπαίοι δεν έχουν κάνει περαιτέρω προετοιμασίες για τα δυσμενή σενάρια: ήτοι, πρώτον, στην περίπτωση που η Μέι δεν καταφέρει να περάσει τη συμφωνία από το Κοινοβούλιο, δεύτερον, αν καταλήξει να παραιτηθεί και, τρίτον, αν το Ηνωμένο Βασίλειο ζητήσει αλλαγές στη συμφωνία πριν από τις 29 Μαρτίου, ημερομηνία λήξης της επίσημης συμμετοχής της χώρας στην Ε.Ε. Στη σύνοδο της 25ης Νοεμβρίου σκοπός είναι οι «27» να υπογράψουν το προσχέδιο της συμφωνίας. Αν όντως η Μέι δεν καταφέρει να επιβάλει την πολιτική της μέχρι τότε, η σύνοδος αυτή μπορεί να είναι ευκαιρία για να συζητήσουν οι ηγέτες την πιθανότητα εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου χωρίς συμφωνία και να δουν τις πιθανές εναλλακτικές λύσεις, δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος στην «Κ».

Διαφωνίες

Η πιθανότητα να ανοίξουν ξανά οι διαπραγματεύσεις λίγους μήνες πριν από τις ευρωεκλογές είναι μικρή και φέρνει σε δύσκολη θέση πολλές πρωτεύουσες. «Πιστεύουμε ότι και οι δύο πλευρές έχουμε εξαντλήσει τα περιθώριά μας για ελιγμούς υπό τις οδηγίες που έχουμε λάβει», είπε Ευρωπαίος αξιωματούχος. Ηδη κάποια σημεία της συμφωνίας που έχει στα χέρια του ο Μισέλ Μπαρνιέ δεν βρίσκουν απολύτως σύμφωνα μεγάλα κράτη-μέλη που ήθελαν πιο σκληρούς όρους στην πιθανότητα το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνει στην τελωνειακή ένωση ώστε να αποφευχθεί η δημιουργία συνόρου στην Ιρλανδία. Συγκεκριμένα η Γερμανία, η Γαλλία και η Δανία ζητούν περισσότερες διαβεβαιώσεις ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα βρεθεί να υπονομεύει τα ευρωπαϊκά κεκτημένα ως μέρος της τελωνειακής ένωσης. Την ίδια στιγμή, σειρά από χώρες με μεγάλης κλίμακας αλιεία οι οποίες έχουν μέχρι σήμερα πρόσβαση στα βρετανικά νερά, όπως η Γαλλία, η Ολλανδία, το Βέλγιο και η Σουηδία, ζητούν πιο ξεκάθαρες δεσμεύσεις όσον αφορά τη μελλοντική πρόσβαση στα θαλάσσια σύνορα της Βρετανίας.

Οι Βρυξέλλες επιλέγουν αυτήν τη στιγμή στάση αναμονής. Σε ένα σημείο είναι σαφείς: οποιαδήποτε επέκταση του άρθρου 50 θα γίνει μόνον αν αλλάξει σημαντικά η θέση του Λονδίνου, με εκλογές ή ένα δεύτερο δημοψήφισμα. Σε κάθε άλλη περίπτωση, το ρολόι απλώς μετράει αντίστροφα μέχρι τις 29 Μαρτίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή