Ανακοίνωση «παύσης» στις έρευνες του Κινέζου γενετιστή μετά από διεθνείς αντιδράσεις

Ανακοίνωση «παύσης» στις έρευνες του Κινέζου γενετιστή μετά από διεθνείς αντιδράσεις

2' 18" χρόνος ανάγνωσης

Ο Κινέζος ερευνητής, ο οποίος υποστηρίζει ότι έφερε στον κόσμο τα πρώτα γενετικά τροποποιημένα μωρά στην ιστορία, ανακοίνωσε σήμερα μια «παύση» στα πειράματά του, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε διεθνώς με τους ισχυρισμούς του.

Ο Χε Τζιανκούι, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Επιστημών και Τεχνολογίας του Νότου στην Σεντσέν της Κίνας, επιβεβαίωσε σήμερα ότι κατάφερε να γεννηθούν δίδυμα των οποίων το DNA τροποποιήθηκε για να προστατεύονται από τον ιό του AIDS, ενώ δήλωσε υπερήφανος για το επίτευγμά του αυτό ενώπιον ακροατηρίου περίπου 700 ανθρώπων που τον παρακολουθούσε κατά τη σύνοδο Human Genome Editing Summit στο Χονγκ Κονγκ.

«Αισθάνομαι υπερήφανος. Αισθάνομαι ο πιο υπερήφανος», σημείωσε, αποκαλύπτοντας επίσης ότι άλλη μια εθελόντρια είναι έγκυος στο πλαίσιο της έρευνας του.

Ο Χε διευκρίνισε επίσης απευθυνόμενος σε κατάμεστο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, όπου διεξάγεται η διεθνής αυτή σύνοδος για το ανθρώπινο γονιδίωμα, ότι οκτώ ζευγάρια –αποτελούμενα όλα από έναν πατέρα οροθετικό και μια μητέρα που δεν είναι οροθετική, είχαν δηλώσει εθελοντές στο πείραμα αυτό. Ωστόσο το ένα από αυτά αποσύρθηκε στη συνέχεια.

Ο Χε υπογράμμισε ότι έχει υποβάλλει την «έρευνά του σε μια επιστημονική επιθεώρηση για ανασκόπηση», χωρίς ωστόσο να κατονομάσει την επιθεώρηση, ενώ σημείωσε επίσης ότι το πανεπιστήμιό του δεν ήταν ενήμερο για την έρευνά του.

Ο ίδιος την χρηματοδότησε, πρόσθεσε, ενώ, για να διαλύσει τις ανησυχίες ότι αυτή έγινε μυστικά, εξήγησε ότι ο ίδιος απασχολεί την επιστημονική κοινότητα τα τελευταία τρία χρόνια.

«Οφείλω να ζητήσω συγγνώμη για το γεγονός ότι το αποτέλεσμα διέρρευσε με μη αναμενόμενο τρόπο», σημείωσε, ωστόσο, ο Χε Τζιανκούι, αναφερόμενος σε βίντεό του που μεταδόθηκε την Κυριακή στο YouTube σχετικά με την γέννηση "πριν από μερικές εβδομάδες" δίδυμων κοριτσιών, το DNA των οποίων τροποποιήθηκε για να προστατεύονται από τον ιό HIV που προκαλεί το AIDS.

«Γίνεται μια παύση στις κλινικές δοκιμές λόγω της σημερινής κατάστασης», πρόσθεσε.

Ο επιστήμονας, ο οποίος σπούδασε στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ στις ΗΠΑ και διευθύνει στη Σεντσέν ένα εργαστήριο εξειδικευμένο στο γονιδίωμα, έχει διευκρινίσει πως χρησιμοποίησε την τεχνική Crispr-Cas9, των λεγόμενων «γενετικών ψαλιδιών». Αυτή επιτρέπει να αφαιρούνται και να αντικαθίστανται ανεπιθύμητα τμήματα του γονιδιώματος, όπως διορθώνει κανείς ένα λάθος πληκτρολογίου στον υπολογιστή.

Οι δίδυμες, ο οποίες επονομάσθηκαν «Λουλού» και «Νανά», γεννήθηκαν με τεχνητή γονιμοποίηση από έμβρυα, τα οποία είχαν τροποποιηθεί πριν εμφυτευθούν στη μήτρα της μητέρας.

Περισσότεροι από 100 κινέζοι επιστήμονες, κυρίως βιολόγοι και γιατροί, εξέφρασαν σε ανοιχτή επιστολή τους που δόθηκε χθες Τρίτη στην δημοσιότητα την απογοήτευσή τους γι' αυτή την «τρέλα», υπογραμμίζοντας πως καταφέρει «μεγάλο πλήγμα στην παγκόσμια φήμη και στην ανάπτυξη της βιοϊατρικής έρευνας στην Κίνα».

«Το κουτί της Πανδώρας άνοιξε. Ίσως εξακολουθούμε να έχουμε μια αναλαμπή ελπίδας να το κλείσουμε πριν είναι πολύ αργά», αναφέρεται στην ανοιχτή επιστολή – διαμαρτυρίας που υπογράφουν 120 επιστήμονες.

Εξάλλου, οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν ότι έδωσαν εντολή να διεξαχθεί έρευνα σχετικά με τους ισχυρισμούς του επιστήμονα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ