Δημοκρατία σε υποχώρηση

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συστεγάζοντάς τους υπό τον τίτλο «Οι φύλακες και ο πόλεμος κατά της αλήθειας», το Time επέλεξε εννιά δημοσιογράφους ως «πρόσωπα της χρονιάς», και μάλιστα για πρώτη φορά από το 1927. Αλλά δημοσιογράφους που είτε δολοφονήθηκαν είτε φυλακίστηκαν λόγω του επαγγέλματός τους. Ο Σαουδάραβας Τζαμάλ Κασόγκι σφαγιάστηκε στην Κωνσταντινούπολη, ούτε καν η στυγερή εξόντωσή του όμως δεν στάθηκε ικανή να μειώσει τις πωλήσεις αμερικανικών και ευρωπαϊκών όπλων στο αντιδραστικό σαουδαραβικό καθεστώς, που μετέρχεται μεθόδους γενοκτονίας κατά της Υεμένης. Πέντε συντάκτες της αμερικανικής εφημερίδας Capital Gazette έχασαν τη ζωή τους σε επίθεση ενόπλου στην Ανάπολη της πολιτείας του Μέριλαντ.

Περισσότερο τυχεροί οι Βιρμανοί ρεπόρτερ του Reuters Ουά Λόουν και Κέι Σου Οου, έχασαν μόνο την ελευθερία τους, όχι και τη ζωή τους. Επειδή τόλμησαν να αποκαλύψουν τον θάνατο δέκα μελών της κοινότητας των Ροχίνγκια, που τελεί υπό διωγμό στη Βιρμανία, καταδικάστηκαν σε δέκα χρόνια κάθειρξη. Θάνατος και έτος. Στη φυλακή οδηγήθηκε και η Φιλιππινέζα Μαρία Ρέσα· το αυταρχικό καθεστώς του Ροντρίγκο Ντουέρτε την εκδικήθηκε, επειδή η ιστοσελίδα της αναφερόταν επίμονα στη δολοφονία χιλιάδων ανθρώπων από παραστρατιωτικούς, με πρόσχημα τον πόλεμο κατά των ναρκωτικών.

Για λόγους που δεν μπορούμε να τους γνωρίζουμε, στον κατάλογο των προσώπων της χρονιάς δεν συμπεριλαμβάνονται τρεις Ευρωπαίοι δημοσιογράφοι που επίσης δολοφονήθηκαν, επειδή και αυτοί έκαναν τη δουλειά τους με τρόπο που ενοχλούσε τις ποικίλες εξουσίες, θεσμικές και μη. Η Μαλτέζα Ντάφνι-Καρουάνα Γκαλίζια πλήρωσε με τη ζωή της, γιατί στο μπλογκ της καταφερόταν εναντίον των τραπεζών που ξέπλεναν το «μαύρο» χρήμα μαφιόζων και αγυρτών πολιτικάντηδων. Ο Σλοβάκος Γιαν Κούτσιακ δολοφονήθηκε μαζί με τη σύντροφό του, μέσα στο σπίτι τους, λίγο πριν δημοσιεύσει στον ιστότοπό του άρθρο για περιστατικά διαφθοράς με πρωταγωνιστές Ιταλούς μαφιόζους και διαπλεκόμενους Σλοβάκους πολιτικούς. Τέλος, η Βουλγάρα δημοσιογράφος Βικτόρια Μαρίνοβα βιάστηκε και δολοφονήθηκε στην πόλη Ρούσε της Βουλγαρίας, επειδή ερευνούσε υποθέσεις διαφθοράς στη διαχείριση ευρωπαϊκών κονδυλίων, το 30%-40% των οποίων διασπαθίζεται σε μίζες, σύμφωνα με όσα πρόλαβε να δημοσιεύσει.

«Η εποχή μας θα έπρεπε να αποτελεί ένα βήμα μπροστά για τη δημοκρατία, με πολίτες πληροφορημένους. Αντίθετα, όμως, η δημοκρατία βρίσκεται σε υποχώρηση», σχολιάζει το Time. Και δυστυχώς δεν υπερβάλλει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή