Ουρές έξω από την Τράπεζα της Ελλάδος… Δεν μοιράζουν χρήματα, αλλά γνώση!

Ουρές έξω από την Τράπεζα της Ελλάδος… Δεν μοιράζουν χρήματα, αλλά γνώση!

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας είναι λογικό να μας πιάνει απαισιοδοξία σε αυτήν τη χώρα. Υπάρχουν όμως και μικρές χαραμάδες φωτός, περιστατικά που σε κάνουν να πιστεύεις πως υπάρχει λαχτάρα για πρόοδο και αλλαγή. Να, όπως πριν από λίγες ημέρες, όταν εκατοντάδες άνθρωποι κυριολεκτικά πολιόρκησαν το κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος για να παρακολουθήσουν από κοντά τη συζήτηση της ιστορικού Μαρίας Ευθυμίου με τη συνάδελφο Κατερίνα Λυμπεροπούλου, στο πλαίσιο της σειράς «Καταθέσεις Πολιτισμού». Η ουρά ήταν τόσο εντυπωσιακή, όπου περαστικοί που δεν είχαν ιδέα, αναρωτιόνταν τι μπορεί να συμβαίνει. «Μοιράζουν λεφτά;» ρώτησε κάποιος από αυτούς για να λάβει την αποστομωτική απάντηση από έναν κύριο που περίμενε υπομονετικά να μπει μέσα: «Οχι, μοιράζουν γνώση».

Η αλήθεια είναι ότι εδώ και πολλά χρόνια η Μαρία Ευθυμίου μοιράζεται τις γνώσεις της για την Ιστορία, το αντικείμενο που σπούδασε και δίδαξε στο δημόσιο πανεπιστήμιο, σε δωρεάν «μαθήματα» που έχει κάνει σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας. Και όπως φάνηκε και από τη συζήτηση που διοργάνωσε το Κέντρο Πολιτισμού, Ερευνας και Τεκμηρίωσης της ΤτΕ, έχει δικαίως το δικό της φανατικό κοινό. Αλλωστε, ο τρόπος που ξέρει να προσεγγίζει το πεδίο της Ιστορίας είναι μαεστρικός. Η ίδια δεν ομιλεί ως αυθεντία, κρατώντας πάντα το δικαίωμα να εκφράζει την προσωπική της γνώμη ή οπτική. Ο λόγος της έχει ροή και συνοχή. Η παρουσίαση των θεμάτων –όπως έγινε μέσα από τις ερωτήσεις της καλής συναδέλφου– είχε μεγάλο ενδιαφέρον.

Ουρές έξω από την Τράπεζα της Ελλάδος… Δεν μοιράζουν χρήματα, αλλά γνώση!-1

Ο Παναγιώτης Παναγάκης, επικεφαλής του Κέντρου Πολιτισμού, με την Κατερίνα Λυμπεροπούλου και τη Μαρία Ευθυμίου.

«Η Ιστορία ενδιαφέρει τον άνθρωπο κάθε εποχής, διότι έχει μέσα της τα πάντα: και τη φιλοσοφία, και την τέχνη, την αισθητική, την τεχνολογία. Είναι το μεγάλο κέλυφος» ήταν τα πρώτα λόγια της ομιλήτριας που είχε επιλέξει ως θέμα την «Παγκόσμια κυριαρχία της Δύσης και του δυτικού πολιτισμού κατά την τελευταία 500ετία». Στο πρώτο μέρος της συζήτησης η Μαρία Ευθυμίου εξήγησε με εύληπτα παραδείγματα την άνοδο της Δύσης μέσα από την ισχύ στη θάλασσα και την προνοητικότητα κάποιων ηγεμόνων σε χώρες όπως η Βρετανία ώστε να οργανώσουν το εμπόριο αλλά και να δώσουν στην κοινωνία θεσμούς που να εξασφαλίζουν τη λειτουργία της.

Τα πιο ωραία μέρη της βραδιάς ωστόσο είχαν να κάνουν με το πώς η Ευθυμίου κατάφερε να κεντήσει στον καμβά του παρελθόντος τις απαντήσεις για σύγχρονα θέματα όπως το Brexit. Τόνισε πως δεν της προκάλεσε εντύπωση το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, μιας και ο μέσος Βρετανός πιστεύει ότι συναινώντας στην ηγεμονία της Ευρώπης, προδίδει το αυτοκρατορικό κεκτημένο της χώρας του που ναι μεν δεν υπάρχει πια στην πραγματικότητα αλλά έχει γαλουχηθεί με αυτό.

Η Μαρία Ευθυμίου αναφέρθηκε και στο θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών που τη βρίσκει αντίθετη σε ό,τι αφορά την εκχώρηση της μακεδονικής ταυτότητας στους γείτονες. «Πρόκειται για πυρηνική βόμβα που θα βρούμε μπροστά μας», είπε στον επίλογο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή