Η αναγέννηση του Φωκιανού

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μια μέρα έτρεχα στον Εθνικό Κήπο και κατέληξα εδώ, στον προαύλιο χώρο του Φωκιανού, που τότε δεν είχε αναδιαμορφωθεί. Αμέσως σκέφτηκα ότι ήταν καιρός να “βγω” έξω και να παρασύρω και όσο περισσότερους μπορούσα». Η Τώνια Γουνιτσιώτη, καθηγήτρια φυσικής αγωγής, υπεύθυνη στα μεγαλύτερα γυμναστήρια της Αθήνας και έμπειρη personal trainer, δέκα χρόνια τώρα έχει κάνει πολλά… χιλιόμετρα, αλλά σε κλειστούς χώρους.

«Χωρίς ουρανό, χωρίς αέρα (!), με τεχνητό φως». Εδώ και περίπου ένα χρόνο αποφάσισε να ξεκινήσει κάτι εντελώς καινούργιο -για την Ελλάδα, γιατί στο εξωτερικό είναι η νέα μεγάλη τάση-, το Street Work Out-Athens. Με μία λέξη: εξωστρέφεια.

Στο ιστορικό γυμναστήριο του Φωκιανού έχει στήσει σε συνεργασία με την Αγγελική Γερόλυμου, ολυμπιονίκη, παγκόσμια πρωταθλήτρια και κορυφαία παίκτρια της εθνικής ομάδας πόλο γυναικών και της Βουλιαγμένης, το πρώτο εξωτερικό γυμναστήριο. Δίπλα στα γήπεδα μπάσκετ και μίνι σόκερ, μια κατασκευή με μονόζυγα, κρίκους, λάστιχα, φορητό εξοπλισμό προσφέρει τη δυνατότητα της άθλησης χωρίς…ταβάνι. Τα κορίτσια δουλεύουν με μικρές ομάδες, σχεδιάζουν προγράμματα ανάλογα με τις ανάγκες των μελών, από γιόγκα και πιλάτες μέχρι άρση βαρών και cross fit, και το σημαντικότερο, κάνουν ψυχοθεραπεία.

«Το δύσκολο είναι να πείσω κάποιον να βγει από τον συνηθισμένο τρόπο άθλησης, σε ένα γυμναστήριο ή στο σπίτι. Αν έρθει εδώ μια φορά, δεν υπάρχει περίπτωση να μη συνεχίσει», λέει η Τώνια Γουνιτσιώτη. «Ο μόνος τρόπος να αντέξουμε τους ρυθμούς της καθημερινότητας είναι να υιοθετήσουμε συνήθειες που θα αλλάξουν ριζικά τη διάθεσή μας. Η ίδια η πόλη που μας κουράζει πρέπει να μας ανανεώνει κιόλας. Είναι μοναδικό συναίσθημα να σηκώνεις τα μάτια σου την ώρα που κάνεις γυμναστική και να βλέπεις ουρανό. Είναι απόλυτα αναζωογονητικό να αναπνέεις μέσα σε ένα φυσικό περιβάλλον, κάτω από τα δέντρα. Οσο για τον καιρό της Αθήνας, προσφέρει τις ιδανικές συνθήκες για ένα εξωτερικό γυμναστήριο, σχεδόν σε όλη τη διάρκεια του χρόνου».

Γιατί κάποιος να πληρώσει, αν μπορεί να χαρεί τη γυμναστική σε ένα οποιοδήποτε δημοτικό πάρκο; «Φυσικά και μπορεί, και υπάρχουν όμορφα πάρκα με μονόζυγα σε πολλά μέρη της Αθήνας. Εμείς προσφέρουμε εξειδικευμένες υπηρεσίες και πρωτοποριακά προγράμματα ανάλογα με τις ανάγκες κάθε μέλους. Σε πολλές περιπτώσεις κάνουμε ετήσιο προπονητικό σχεδιασμό. Και πάλι, όμως, όταν δεν έχουμε προπονήσεις, το εξωτερικό μας γυμναστήριο είναι ελεύθερο για τον κόσμο γιατί θέλουμε κι εμείς να υπογραμμίσουμε τον ανοιχτό, δημόσιο χαρακτήρα του Φωκιανού».

Ο γνωστός – άγνωστος

Μπορεί να βρίσκεται στο πιο κεντρικό και όμορφο σημείο της Αθήνας, μάλλον όμως η λάμψη του γειτονικού Καλλιμάρμαρου έχει περιορίσει τη δική του ακτινοβολία. Σε ένα αυτοσχέδιο μίνι γκάλοπ, οι περισσότεροι «κόπηκαν» καθώς δεν γνώριζαν πού είναι το Φωκιανό και ας είχαν διασχίσει αμέτρητες φορές τη Βασ. Κωνσταντίνου που περνάει ακριβώς μπροστά του. Ιδρύθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα – από τον Ιωάννη Φωκιανό, έναν από τους πρώτους Ελληνες γυμναστές, συγγραφέα αθλητικών βιβλίων και σημαντικό παράγοντα του ελληνικού αθλητισμού από τη δεκαετία του 1870 και έως το τέλος του αιώνα. Οι εγκαταστάσεις του περιλαμβάνουν κτίρια 1.000 τ.μ., χώρους άθλησης, γραφεία, αποδυτήρια, αποθήκες και υπαίθριο χώρο περίπου 3 στρεμμάτων.

Εδώ και σχεδόν έξι μήνες, με πρωτοβουλία του Δ.Σ. του Φωκιανού και του προέδρου του Παναγιώτη Αγγελόπουλου -νέος άνθρωπος και με ευαισθησίες για τον αθλητισμό- έχει ξεκινήσει ριζικό λίφτινγκ στον χώρο και η αναγέννηση του Φωκιανού, την οποία «τρέχει» ο Δημήτρης Σταθόπουλος, είναι ήδη εμφανής.

Street Work Out-Athens, τηλ. 6972-402.562.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή