49 χρόνια πρίν… 14.XΙ.1965

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΧΙΣΜΑ ΚΑΙ ΑΝΑΘΕΜΑ: Η απόφασις της ενδημικής Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινουπόλεως, η οποία ελήφθη την 6ην Νοεμβρίου, δεν ανεφέρετο εις την άρσιν του δογματικού σχίσματος μεταξύ της Ορθοδόξου και της Καθολικής Εκκλησίας, αλλ’ εις την άρσιν του αναθέματος μεταξύ της Εκκλησίας  της Κωνσταντινουπόλεως και της Εκκλησίας της Ρώμης. Τούτο ανέφερον χθες έγκυροι πληροφορίαι, τοποθετούσαι το ζήτημα εις τας πραγματικάς του διαστάσεις. Αμεσος τηλεφωνική επικοινωνία με το Οικουμενικόν  Πατριαρχείον δεν κατέστη και πάλιν δυνατή. Η διαφορά μεταξύ της άρσεως του δογματικού  σχίσματος και της άρσεως του αναθέματος είναι ουσιώδης.

JACQUES VASSEUR:  (Ανταπόκρισις του Henry Kamm, αποκλειστικότης «Τάιμς Νέας Υόρκης» – «Καθημερινής».) Παρίσιοι, Νοέμβριος.– Ενας Γάλλος κατεδικάσθη εις θάνατον δι’ εγκλήματα τα οποία διέπραξεν εις βάρος συμπατριωτών του υπηρετών εις τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής. Είναι η δευτέρα φορά όπου ο Ζακ Βασσέρ καταδικάζεται διότι εβοήθησε –και μάλιστα υπερέβη εις απανθρωπίαν– την ναζιστικήν μυστικήν αστυνομίαν καταδιώκων, συλλαμβάνων και βασανίζων Γάλλους αγωνιστάς της Αντιστάσεως. Η πρώτη θανατική καταδικαστική απόφασις του επεβλήθη αμέσως μετά την απελευθέρωσιν, ότε ο Βασσέρ, ηλικίας σήμερον 45 ετών, εκρύπτετο εις την οικίαν της μητρός του, πλησίον της Λίλλης. Παρέμεινεν εκεί, δίχως να εξέλθη ούτε στιγμήν από το κατώφλιόν της, μέχρις ότου η αστυνομία τον ανεκάλυψεν εις μίαν τυχαίαν έρευναν το 1962. Εις την Γαλλίαν αι επιβαλλόμεναι ερήμην θανατικαί ποιναί δεν εκτελούνται και μετά την σύλληψιν του καταδίκου διεξάγεται νέα δίκη. Η δευτέρα δίκη Βασσέρ ήρχισεν ενταύθα, ενώπιον του Δικαστηρίου Κρατικής Ασφαλείας. Διακόσιοι περίπου μάρτυρες παρήλασαν ενώπιον του πενταμελούς δικαστηρίου, περιγράψαντες τας ζοφεράς ημέρας της ζωής των και τας αναμνήσεις αι οποίαι εξακολουθούν να τους βασανίζουν. […] (Σημ. «Φ»: Ο Βασσέρ έλαβε χάρη από των ντε Γκωλλ το 1966.)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT