Γνώση, γεύση και πειραματισμοί

Γνώση, γεύση και πειραματισμοί

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aν δεν πίνετε καφέ, το πιθανότερο είναι να μην σας ενδιαφέρει τίποτα απ’ όσα ακολουθούν. Αν, όμως, είστε λάτρεις και έχετε εξοικειωθεί με έννοιες όπως «barista» (ο σομελιέ του καφέ θα μπορούσαμε να πούμε) ή «robusta» (ποικιλία που μάλλον γεννήθηκε στη Δυτική Αφρική), τότε το βιβλίο της Ανέτ Μόλντβερ «Tα μυστικά του καφέ» (εκδ. Ψυχογιός) θα σας ενθουσιάσει.

Ξεκίνησε την καριέρα της ως barista στη γεννέτειρά της, Νορβηγία, το 1999 και σήμερα ταξιδεύει σε ολόκληρο τον κόσμο, αναζητώντας τους καλύτερους ποιοτικά καφέδες, ενώ παράλληλα είναι κριτής σε διεθνείς διαγωνισμούς παρασκευής καφέ. Επίσης, είναι μέτοχος στη Square Mile Coffee Roasters, μια πολυβραβευμένη εταιρεία καβουρντίσματος καφέ στο Λονδίνο.

Γιατί είναι καλό το βιβλίο της; Για δύο βασικούς λόγους: O πρώτος έχει να κάνει με το ότι η γνώση που προσφέρει είναι πυκνή και ουσιαστική, γιατί έχει προκύψει μέσα από ατελείωτες ώρες παρασκευής καφέ και πειραματισμών, και φυσικά μέσα από ταξίδια και επαφή με παραγωγούς σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι έχει δώσει μεγάλο βάρος στο πρακτικό κομμάτι. Ναι, μεν, υπάρχουν κάποιες βασικές πληροφορίες –δεν χρειάζονται περισσότερες– για την ιστορία του καφέ, το γενεαλογικό δέντρο, την καλλιέργεια, τη συγκομιδή και τα στάδια της επεξεργασίας, αλλά το μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου αποτελείται από χρηστικά κεφάλαια.

Πολύ χρήσιμο, λ.χ., είναι το κεφάλαιο που αφορά στη γευστική δοκιμή. Με 9 βήματα, η Ανέτ Μόλντβερ εξηγεί απλά πώς θα κάνετε δοκιμή καφέ πολύ εύκολα, στο σπίτι σας, έτσι ώστε να ξέρετε τι σας αρέσει και τι όχι.

Η επιλογή και η αποθήκευση του καφέ είναι άλλο ένα ενδιαφέρον θέμα. Από πού να αγοράσετε καφέ, πώς να τον αποθηκεύσετε, ακόμη και πώς να τον καβουρντίσετε στο σπίτι σας. Μετά περνάμε στην παρασκευή καφέ, με τον εσπρέσο να είναι, φυσικά, ο πρωταγωνιστής. Η προετοιμασία της μηχανής, η παρασκευή του εσπρέσο, ο καθαρισμός της μηχανής παρουσιάζονται αναλυτικά και με εικόνες –γενικότερα το βιβλίο είναι πολύ πλούσια εκονογραφημένο.

Οι καφέδες του κόσμου, από την Ινδία και τη Σουμάτρα μέχρι την Παπούα Νέα Γουινέα και την Κολομβία, καλύπτουν μεγάλο μέρος του βιβλίου. Αναφέρονται κάποια βασικά στοιχεία που έχουν να κάνουν με την παραγωγή και κυρίως τα χαρακτηριστικά της γεύσης, δηλαδή αν πρόκειται για ποικιλίες μαλακές, γλυκές, με χαμηλή οξύτητα ή όχι, με γεύσεις μπαχαρικών, φρούτων ή ξηρών καρπών.

Το κεφάλαιο όπου θα αφιερώσετε τον πιο πολύ χρόνο και θα επιστρέψετε αρκετές φορές είναι αυτό με τις συνταγές –εκατό στο σύνολο. Κλασικοί καφέδες, ζεστοί με γάλα ή χωρίς, κρύοι μαύροι καφέδες, ζεστοί με αλκοόλ, παγωμένοι συνδυασμοί, δύσκολα θα σκεφτείτε κάτι που δεν αναφέρεται.

Στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες καφετέριες χειρίζονται τον καφέ ως το φρέσκο, εποχιακό προϊόν που πραγματικά είναι και το προωθούν ως ρόφημα, του οποίου η παρασκευή απαιτεί γνώσεις και δεξιότητα. Το βιβλίο αυτό μας αποκαλύπτει πολλά μυστικά αλλά και συμβουλές για το πώς θα απολαύσουμε στο μέγιστο βαθμό την αγαπημένη μας συνήθεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή