49 χρόνια πρίν… 20.ΙΙΙ.1966

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΡΙΣΙΣ ΝΑΤΟ: Παρίσιοι, 19.- Εντελώς διαφοροτρόπως ερμηνεύεται υπό εγκύρων ευρωπαϊκών διπλωματικών παραγόντων το ανακοινωθέν πίστεως προς την Ατλαντικήν Συμμαχίαν, το οποίον εξεδόθη υπό των 14 χωρών-μελών του ΝΑΤΟ. Ούτως, ωρισμένοι διπλωματικοί παράγοντες τονίζουν ότι το άχρουν περιεχόμενον του ανακοινωθέντος τούτου δεικνύει ότι δεν δύναται να αποκρυβή η έκτασις και η σοβαρότης της εκραγείσης κρίσεως εντός των κόλπων της Ατλαντικής Συμμαχίας, ούτε το ότι τα περισσότερα εκ των μελών επιθυμούν, πράγματι, την άμεσον αναπροσαρμογήν της στρατηγικής του ΝΑΤΟ εις τας διαμορφωθείσας νέας διεθνείς συνθήκας. Είναι ενδεικτικόν προς τούτο, συνεχίζουν οι ανωτέρω παράγοντες, ότι όλαι σχεδόν αι μικραί χώραι του ΝΑΤΟ απέκρουσαν την πρότασιν περί αυστηράς καταδίκης της Γαλλίας.

ΠΕΡΙ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΩΝ: Η Ελλάς δικαίως διά του στόματος του επί των Εξωτερικών υπουργού της κ. Ηλία Τσιριμώκου επεσήμανεν αδυναμίαν, αν μη ανικανότητα του ΝΑΤΟ, όπως επιβάλη και εις αυτά ακόμη τα μέλη του τον απόλυτον σεβασμόν των θεμελιωδών ιδρυτικών αρχών του Ατλαντικού Συμφώνου. Είναι φανερόν ότι ο κ. Τσιριμώκος εστηλίτευσεν την στάσιν της Τουρκίας, η οποία ουχί μόνον έφθασε να απειλή διαρκώς την Ελλάδα με πόλεμον, αλλά και εχρησιμοποίησε τας 14 υποτεταγμένας εις το ατλαντικόν στρατηγείον στρατιωτικάς δυνάμεις και υλικόν διά να βομβαρδίση ανάνδρως τον άμαχον ελληνικόν πληθυσμόν της Κύπρου ο οποίος διεκδικεί το δικαίωμα της αυτοδιαθέσεως.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Ε. ΓΑΛΑΝΗΣ: Εισήχθη χθες εσπευσμένως εις την κλινικήν «Αθηνά» ο 87ετής διαπρεπής Ελλην χαράκτης Δημήτριος Γαλάνης, μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας Καλών Τεχνών, πάσχων εκ πνευμονικού οιδήματος. Θεράπων ιατρός, ερωτηθείς επί της καταστάσεώς του την 6ην εσπερινήν, είπεν ότι αύτη είναι σοβαρωτάτη. Αι ελπίδες διασώσεώς του, παρά τας προσπαθείας της επιστήμης, παρουσιάζονται λίαν περιωρισμέναι. [Σημ. «Φ»: Ο Γαλάνης πέθανε την 20ή Μαρτίου 1966.]

ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΝΤΟΠΑΖ: Στρασβούργον, 19.- Εκπρόσωποι των 20 κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης ομοφώνως προέβησαν χθες εις σύστασιν δημιουργίας διεθνούς νομοθεσίας απαγορευούσης την χρησιμοποίησιν ναρκωτικών διά την ενίσχυσιν της αποδοτικότητος των αθλητών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT