49 χρόνια πρίν… 17-ΙV-1966

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΑΚΗΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ:  (Ο σημαντικός και πρωτοπόρος Ελληνας σκηνοθέτης Τάκης Κανελλόπουλος μιλάει στη Ροζίτα Σώκου για την ταινία του «Εκδρομή», που γύρισε σε σενάριο Γιώργου Κιτσόπουλου, μουσική Νίκου Μαμαγκάκη και φωτογραφία Συράκου Δανάλη. Με τους Λίλυ Παπαγιάννη, Αγγελο Αντωνόπουλο, Κώστα Καραγιώργη και Κώστα Λαχά.) « […] Στην “Εκδρομή” δεν υπάρχει σχεδόν καμμία κίνηση της μηχανής και η αντιμετώπιση των προσώπων γίνεται με ένα τρόπο που μερικοί είπαν ότι ξενίζει. Το τοπίο, ο ουρανός, η θάλασσα, ο ήλιος, τα ποδήλατα, η κούνια, το τραίνο που φεύγει, τα ψηλά δέντρα, αυτά είναι που αγκαλιάζουν τους πρωταγωνιστάς και κατά κάποιον τρόπο αποζητούν τους ήρωες της ταινίας και όχι το αντίθετο. Ο ήλιος ζητά να φωτίση τους ήρωές του, δεν ζητούν οι ήρωες να λάμψουν απ’ αυτόν. […] Η ταινία δεν έχει κανένα απολύτως συμβολισμό όσο και αν μερικές φράσεις του διαλόγου πιθανόν να στηρίζουν μια τέτοια άποψη. Η ταινία είναι ευθεία. […] Στην ψυχική αλήθεια του σκηνοθέτη υπήρξε η διάθεσις της αποκαλύψεως των χαρακτήρων με ένα είδος σεμνότητος που δεν επιδέχεται καμμίαν αιδώ. […] Εγώ απλώς, πραγματικά απλώς, θέλησα να αφηγηθώ μια ερωτική ιστορία ανάμεσα σε τρία πρόσωπα. […].» [Στη φωτογραφία: Λίλυ Παπαγιάννη, Αγγελος Αντωνόπουλος, Κώστας Καραγιώργης.]

ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΡΗΤΟΛΟΓΙΚΟ: Εληξαν χθες εις τα Χανιά αι εργασίαι του 2ου Διεθνούς Κρητολογικού Συνεδρίου. […]. Εν ολομελεία του Συνεδρίου ωμίλησε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Δυτικού Βερολίνου Ερνστ Γκρούμαχ περί του δίσκου της Φαιστού, έγιναν δε ανακοινώσεις και εις τα τέσσαρα τμήματά του: Αρχαιολογικόν, Αρχαιογνωστικόν, Μεσαιωνολογικόν και Νεοελληνικόν. […].

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή