Δεν είναι Γιάνης, είναι Γιανάκης;

Δεν είναι Γιάνης, είναι Γιανάκης;

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαφορετικές απόψεις ακούγονταν και γράφονταν έως χθες το μεσημέρι σχετικά με τις εξελίξεις στο μέτωπο Βαρουφάκη. Λίγο πριν από τις δώδεκα έγινε γνωστό ότι έπειτα από σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα, είχαμε περιθωριοποίηση του ρόλου του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους. Αυτή η ερμηνεία δόθηκε μετά τη σχετική ανακοίνωση του Μαξίμου, «υπό το βάρος των αλγεινών εντυπώσεων που άφησε το τελευταίο Eurogroup και η “υποδοχή” που του επιφύλαξαν εκεί οι ομόλογοί του της Ευρωζώνης», όπως έγραφε χθες η ιστοσελίδα της «Κ». «Προκειμένου να δοθεί λύση στο παρατεταμένο αδιέξοδο», συνέχιζε η «Κ», «η κυβέρνηση προχωρεί σε συγκρότηση πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης, στην οποία αναβαθμισμένο ρόλο καταλαμβάνει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος αν και,τυπικά, αυτή τελεί υπό την ευθύνη του κ. Βαρουφάκη».

Επιπροσθέτως, στην εν λόγω σύσκεψη «επιβεβαιώθηκε η στήριξη στον υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη, που έχει γίνει στόχος μεθοδευμένων δημοσιευμάτων του διεθνούς Τύπου. Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης κινείται πάντα στο πλαίσιο των συλλογικών αποφάσεων και των επιτελικών οργάνων της κυβέρνησης. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο θα συνεχίσει να εργάζεται για μια βιώσιμη λύση», υπογραμμίζεται από το Μέγαρο Μαξίμου».

«Χρύσωσε το χάπι» το Μαξίμου με αυτή την τελευταία σημείωση; Ισως, διότι τον ουσιαστικό συντονισμό της διαπραγμάτευσης αναλαμβάνει πλέον ο κ. Ευκλ. Τσακαλώτος. Ωστόσο, οι του ΣΥΡΙΖΑ, στελέχη και ψηφοφόροι, επιμένουν πως δεν υπάρχει καμία υποβάθμιση ή περιθωριοποίηση του κ. Βαρουφάκη, απλώς μια αναδιάταξη αρμοδιοτήτων σε ό,τι αφορά τα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας. Δεν είναι Γιάνης, δηλαδή, είναι Γιανάκης;

Ας το δεχθούμε. Ελάχιστη σημασία έχει για τον απλό πολίτη ποιος θα κάνει τη διαπραγμάτευση, αρκεί αυτός που θα την κάνει να την κάνει όσο πιο καλά μπορεί για το συμφέρον της χώρας. Ομως η χθεσινή εξέλιξη ήρθε απ’ το Μαξίμου αμέσως μετά το εξαιρετικά δυσάρεστο Σαββατοκύριακο που πρέπει να πέρασε ο κ. Βαρουφάκης στις Βρυξέλλες. Τα γεγονότα είναι λίγο-πολύ γνωστά και την εκεί επιδεικτική απομόνωσή του από τους εταίρους προσπάθησε ο ίδιος να διασκεδάσει με ένα ακόμη κωμικό «τιτίβισμα» στον λογαριασμό του στο Twitter, όπου υιοθέτησε μια γνωστή ρήση του Φρανκλίνου Ρούσβελτ – ένα ακόμη δείγμα της αμετροέπειας εκ μέρους του. Και τι δυσάρεστο, αλήθεια, ο Ελληνας υπουργός να μην απαντά στο Ρόιτερς (που πρώτο έβγαλε την είδηση πως ο κ. Βαρουφάκης απομονώθηκε με εξαιρετικά άκομψο τρόπο στις Βρυξέλλες) απλώς με επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου, αλλά και με ένα προσωπικό «τιτίβισμα» στα κοινωνικά δίκτυα, σαν να είναι ιδιώτης.

Το πιο δυσάρεστο απ’ όλα, όμως, είναι πως δεν ήταν μόνον ο κ. Βαρουφάκης που πιέστηκε στις Βρυξέλλες, αλλά ολόκληρη η χώρα – διότι τη χώρα εκπροσωπούσε εκεί και όχι μονάχα τον εαυτό του, όπως πολύ συχνά νομίζει. Δουλειά του επίσης είναι να παρευρίσκεται όχι μόνο στις διαπραγματεύσεις αλλά και σε κοινωνικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε αυτές τις διασκέψεις. Εκανε όμως ό,τι μπορούσε για να αποξενώσει τους εταίρους του, όχι με τα διαπραγματευτικά του χαρτιά αλλά με τη συμπεριφορά του.

Πολλοί λένε πως ο υπουργός είναι οικονομική διάνοια. Δεν θα μπορούσε ο γράφων να το αμφισβητήσει, μόνον ειδικοί αναλυτές. Εάν ισχύει, τότε ο άνθρωπος αυτός έχει κι ένα ξεχωριστό ταλέντο στην αυτοκαταστροφή και ακόμα και αν δεν έχει τεθεί στο περιθώριο, κάτι φαίνεται να έχει στον νου του επ’ αυτού ο πρωθυπουργός, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή