Το ΠΑΣΟΚ και το ΚΙΔΗΣΟ

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

​​ντιγράφω από το χθεσινό ρεπορτάζ του Βασίλη Νέδου στην «Κ»: «Οι υπόγειες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη Χαρ. Τρικούπη και στο κόμμα του Γ. Παπανδρέου δεν τελεσφόρησαν. Μάλιστα, όπως αναφέρουν όσοι έχουν γνώση των συζητήσεων, ουδέποτε υπήρξε σοβαρή πιθανότητα προσέγγισης ανάμεσα στις δύο πλευρές, παρά το θετικό κλίμα που διαμορφώθηκε μετά το προσκλητήριο που απηύθυνε δημοσίως η Φώφη Γεννηματά (η οποία επικοινώνησε χθες το βράδυ τηλεφωνικώς με τον κ. Παπανδρέου) και προκάλεσε την ανταπόκριση του προέδρου του ΚΙΔΗΣΟ».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι όροι που έθεσε για κοινό ψηφοδέλτιο ο κ. Παπανδρέου κρίθηκαν «ανεδαφικοί», ενώ, έτσι κι αλλιώς, ο κ. Βενιζέλος θεωρούσε «ευθύς εξαρχής αδιανόητη την επιστροφή του κ. Παπανδρέου και των προβεβλημένων στελεχών του ΚΙΔΗΣΟ στο ΠΑΣΟΚ».

Αν θέλαμε να λαϊκίσουμε λίγο, θα λέγαμε πως «το ένα τίποτα δεν τα βρήκε με το άλλο τίποτα». Είναι όμως πολύ άβολο να απαξιώνεις κατ’ αυτό τον τρόπο έναν πρώην πρωθυπουργό, έναν πολιτικό της εμβέλειας του κ. Βενιζέλου και ένα κόμμα που έπαιξε τόσο αποφασιστικό, ιστορικό ρόλο, θετικό και αρνητικό, καθ’ όλη τη διάρκεια της μεταπολιτευτικής περιόδου. Ωστόσο, η δυσάρεστη αλήθεια είναι πως αυτήν τη στιγμή τουλάχιστον η δυναμική και του ΠΑΣΟΚ και, φυσικά, του ΚΙΔΗΣΟ του κ. Παπανδρέου είναι πολύ μικρή και είναι απορίας άξιον που σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα δεν τα βρήκαν οι δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος.

Σύμφωνοι, ο κ. Βενιζέλος έχει κάθε λόγο να αντιδρά στην επιστροφή Παπανδρέου, ακριβώς επειδή ο τελευταίος εγκατέλειψε το ΠΑΣΟΚ σε μια κρίσιμη στιγμή, και ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος μόνος «τράβηξε το κουπί» στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, με το οικτρό τελικό αποτέλεσμα, αναλαμβάνοντας την ευθύνη ήδη από τη νύχτα των εκλογών (εκείνη η ομιλία του, της ανακοίνωσης της αποχώρησής του από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ήταν από τις κορυφαίες του στιγμές σε μια πολύ δύσκολη νύχτα για πολλούς Ελληνες πολίτες).

Το γεγονός παραμένει ωστόσο: η χώρα βρίσκεται σε πολύ κρίσιμη καμπή. Δυστυχώς όμως, τη ρήξη και τη διαφωνία τις έχουμε εύκολες στην Ελλάδα. Ισως να μην είναι τυχαίο ότι και ο ΑΝΤΑΡΣΥΑ ανακοίνωσε ήδη πως δεν συνεργάζεται με τη ΛΑΕ. Αυτή όμως είναι η «παλαβή αριστερά». Οι σοσιαλδημοκράτες τι ακριβώς κάνουν;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή