49 χρόνια πρίν… 1-ΙΧ-1966

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΛΛΑΣ ΚΑΙ ΡΟΥΜΑΝΙΑ: Χθες το απόγευμα ήρχισαν εις το υπουργείον των Εξωτερικών αι ελληνορουμανικαί συνομιλίαι αι οποίαι διεξάγονται επ’ ευκαιρία της ενταύθα επισήμου επισκέψεως του Ρουμάνου πρωθυπουργού κ. Μάουρερ και του υπουργού των Εξωτερικών κ. Μανέσκου. […] Από ελληνικής πλευράς κατά τας αυριανάς συνομιλίας πρόκειται να τεθή προς τον Ρουμάνον πρωθυπουργόν και το θέμα των αποζημιώσεων διά τας εν Ρουμανία εθνικοποιηθείσας ελληνικάς περιουσίας, επί του οποίου δεν κατέστη δυνατή η επίτευξις συμφωνίας, κατά τας προσφάτους διπλωματικάς διαπραγματεύσεις εν Βουκουρεστίω.

ΥΣΤΕΡΙΑ ΕΡΥΘΡΟΦΡΟΥΡΩΝ:  (Από επιφυλλίδα του Αιμιλίου Χουρμουζίου με τίτλο «Ανατομία υστερίας».) «Η ιδεολογική υστερία των νεαρών Κινέζων εκπλήττει τον κόσμο – όχι μόνο τον δυτικό, αλλά και τον ανατολικό. Αλλά το επίθετο ιδεολογική, ίσως είναι ευφημισμός γι’ αυτό το απίθανο κράμα ιδεοληψίας και επαναστατικού μυστικισμού, τυφλής προσωπολατρίας και εθνικιστικού φανατισμού που έχει ως κρούστα τον αναρχικόν οίστρο της νεανικής ανταρσίας. Ομως, το επίκεντρο του ενδιαφέροντος δεν είναι αυτή καθαυτήν η ψυχολογία της υστερίας, αλλά ο στόχος της. Και από τη στιγμή που γίνεται λόγος για στόχο, σκέπτεται κανείς κατ’ ανάγκην ότι πρόκειται περί κατευθυνομένης υστερίας! Μ’ όλον τούτο, η ψυχολογική πλευρά πρέπει και αυτή να ενδιαφέρει. Οσοδήποτε κι αν υποθέσουμε ότι οι πυρήνες-μοχλοί, ολιγάριθμοι συνήθως, κατευθύνονται ευχερώς και ότι οι νόμοι της ψυχολογίας του πλήθους λειτουργούν κατά τον γνωστό τρόπο που ισχύει για όλες περίπου τις περιπτώσεις μαζικών εκδηλώσεων, πρέπει να δεχθούμε πως υπάρχει και προδιάθεσις και σχετική ψυχολογική και ιδεολογική προετοιμασία για να επιτυγχάνεται η κινητοποίησις τόσων χιλιάδων νέων ανθρώπων που μέσα στο έξαλλο κλίμα πειθαρχούν μονολιθικά στα ριπτόμενα συνθήματα και γνωρίζουν επακριβώς πού πρέπει και πού δεν πρέπει να τα κάμουν γυαλιά-καρφιά! […] Οι “Ερυθροί Φρουροί” της Κίνας με την υστερία της θεοποιητικής προσωπολατρίας προς τον Μάο, γράφουν το πρώτο κεφάλαιο μιας νέας ιστορίας του ανθρωπίνου εξευτελισμού, που βρίσκει πρόθυμη καλύπτρα το καταρρακωμένο ιδεώδες μιας αξιοθρήνητα παρεξηγημένης Επαναστάσεως.»

ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΡΟΝΤΗΡΗ: Πληροφορίαι από το Φεστιβάλ του Εδιμβούργου, όπου μετέχει το «Πειραϊκόν Θέατρον» του κ. Δημ. Ροντήρη, αναφέρουν ότι η πρώτη του παράστασις με την τραγωδία «Ηλέκτρα» του Σοφοκλέους εσημείωσε θριαμβευτικήν επιτυχίαν, λόγω της οποίας οι ερμηνευταί του έργου κατεχειροκροτήθησαν και ανεκλήθησαν 32 φοράς επί σκηνής. Εξ άλλου, ο κριτικός της εφημερίδος «Σκώτσμαν» κ. Ουΐλλιαμ Ουώτσον γράφει ότι «αυτή είναι μια πραγματική εμπειρία. Δεν είναι απλώς μία παράστασις που προκαλεί ρίγος. Είναι μία παράστασις που συγκλονίζει».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή