Σοκ για γονείς και εκπαιδευτικούς ο ΦΠΑ

Σοκ για γονείς και εκπαιδευτικούς ο ΦΠΑ

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χαμογελάει σκωπτικά όταν ρωτώ εάν είχε σκεφθεί να μη στείλει το παιδί σε φροντιστήριο για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις. «Θα μπορούσα, καθώς είναι πολύ καλός μαθητής και με εκπαιδευτικές βάσεις. Ομως, δεν το τόλμησα. Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις είναι τόσο ανταγωνιστικές, που το φροντιστήριο κρίνεται απαραίτητο» λέει στην «Κ» ο 48χρονος φαρμακοποιός Μπάμπης Σειραδάκης. Ο 18χρονος γιος του θα φοιτήσει φέτος στη Γ΄ Λυκείου και θα διεκδικήσει μία θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Από την πλευρά του, ο 49χρονος κτηνίατρος Θοδωρής Μπαμπλένης έχει προγραμματίσει να στείλει από φέτος τη 13χρονη κόρη του σε ιδιωτικό σχολείο και μιλώντας στην «Κ», απορεί «με τη λογική όσων νομίζουν ότι την ιδιωτική εκπαίδευση επιλέγουν μόνο οι πλούσιοι γονείς».

Σε σκωτσέζικο ντους υποβάλλει την κοινωνία ο ΣΥΡΙΖΑ με τις παλινωδίες για την επιβολή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Ενώ στην αρχή επέμενε στη διατήρηση του μέτρου -ενώ τα υπόλοιπα κόμματα συναινούσαν στην άρση του- χθες έκανε «κωλοτούμπα» υπό το βάρος του πολιτικού κόστους και κατηγόρησε τους θεσμούς ότι επέβαλαν το μέτρο, ζήτησε από την υπηρεσιακή κυβέρνηση να το άρει και με προεκλογικό στόμφο εξήγγειλε την άρση του. Βέβαια, γονείς και εκπαιδευτικοί δήλωναν σοκαρισμένοι από την εξέλιξη του θέματος, καθώς στην πράξη το μέτρο είναι σε ισχύ και θα προκαλέσει ντόμινο επιπτώσεων. Θα επιβαρύνει τις οικογένειες με παιδιά έως και κατά 2.000 ευρώ ετησίως. Θα προκαλέσει φυγή περίπου 20.000 μαθητών από τα ιδιωτικά σχολεία προς τα δημόσια σχολεία, τα οποία θα ξεκινήσουν με ρεκόρ ελλείψεων σε εκπαιδευτικούς. Και βέβαια, η επιβολή ΦΠΑ θα οξύνει την ανεργία των εκπαιδευτικών. Χθες, έπειτα από 84 χρόνια λειτουργίας έβαλε λουκέτο ένα από τα ιστορικότερα ιδιωτικά σχολεία της Αττικής, το Μιχαλοπούλειο Εκπαιδευτήριο, σε εργατική συνοικία του Πειραιά. Κλαδική έρευνα που παρουσιάζει η «Κ» επιβεβαιώνει τους εκπαιδευτικούς που τονίζουν ότι η πλειονότητα των μαθητών στα ιδιωτικά σχολεία είναι από μεσαία οικονομικά στρώματα. «Η ύφεση, η αύξηση της ανεργίας, καθώς και η αύξηση της φορολογίας έχουν οδηγήσει σε μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών. Η μείωση κατά 17,4% του αριθμού των μαθητών από το 2008/09 έως το 2013/14 είναι σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα της ύφεσης, ενώ η ανάκαμψη το 2014/15 σχετίζεται με την προσωρινή σταθεροποίηση της οικονομίας το 2014», λέει η εταιρεία συμβούλων επιχειρήσεων stohasis στη μελέτη που ολοκληρώθηκε τον περασμένο Ιούλιο για λογαριασμό του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ιδιωτικών σχολείων. «Τα ιδιωτικά σχολεία για να αντιμετωπίσουν την ύφεση έχουν περιορίσει τα δίδακτρα. Οι μεσοσταθμικές τιμές εμφανίζουν κάμψη από το 2012/13 έως και σήμερα κατά 7,4% για πρωτοβάθμια εκπαίδευση και 5,3% για δευτεροβάθμια εκπαίδευση», λέει η μελέτη.

Συγκεκριμένα, περίπου 14.000 ευρώ κοστίζει κατ’ ελάχιστον η προετοιμασία των μαθητών για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις για τα ΑΕΙ. Σύμφωνα με τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Φροντιστών Αττικής, το κόστος ξεκινάει για τους μαθητές της Α΄ Γυμνασίου από 1.200 ευρώ ετησίως και καταλήγει στα 3.700 ευρώ ετησίως για τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών PALSO, το μηνιαίο κόστος για ξένες γλώσσες κυμαίνεται από 30 έως 170 ευρώ. Ως προς τα ιδιωτικά σχολεία, ο ΦΠΑ θα εκτινάξει τα δίδακτρα από 1.000 έως και 2.000 ευρώ ετησίως.

«Είχαμε κάνει προγραμματισμό για την επόμενη χρονιά σε συνεννόηση με τους γονείς. Σήμερα όλα είναι στον αέρα», παρατηρεί στην «Κ» ο ιδιοκτήτης φροντιστηρίου μέσης εκπαίδευσης Ξενοφών Στεργιάδης.

Παράλληλα, σχολάρχης τόνιζε χθες στην «Κ» ότι «στο σχολείο στα τέλη της εβδομάδας, όταν υπήρξαν πληροφορίες για “πάγωμα” του μέτρου, είχαν γίνει 40 ανανεώσεις εγγραφών μέσα σε δύο ημέρες. Ωστόσο, χθες, 25 γονείς δήλωσαν ότι θα επανεξετάσουν την απόφασή τους». «Το μέτρο θα οδηγήσει σε μαρασμό την ιδιωτική εκπαίδευση και σε άνθηση την παραοικονομία», παρατηρεί στην «Κ» ο Χαράλαμπος Κυραϊλίδης, πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιωτικών Σχολείων. Σχολάρχες θα αξιοποιήσουν εκπαιδευτικούς πεντάμηνης απασχόλησης, ενώ θα αυξηθούν τα «μαύρα» ιδιαίτερα μαθήματα και η φοροδιαφυγή. Χθες, περίπου 200.000 γονείς είχαν υπογράψει κατά του ΦΠΑ, ενώ ο Σύνδεσμος προσέφυγε στο ΣτΕ για να αμυνθεί και με δικονομικά μέσα κατά της «ιδεολογικής λαίλαπας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή