49 χρόνια πρίν… 7/8-ΙΧ-1966

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ VERWOERD ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΑ: Καίηπ Τάουν, Νότιος Αφρική, 6.- Νέα συγκλονιστική δολοφονία ηγέτου χώρας, παραλληλιζομένη με την δολοφονίαν του προέδρου Κέννεντυ, εσημειώθη σήμερον εντός της αιθούσης του Κοινοβουλίου της Νοτίου Αφρικής, όταν ο πρωθυπουργός αυτής Χέντρικ Φ. Φέρβαιρντ [Hendrik Frensch Verwoerd, φωτογραφία], το σύμβολον της αυστηράς φυλετικής πολιτικής της χώρας του, εφονεύθη από ψυχοπαθή λευκόν, ελληνικής καταγωγής, πληγείς τρις εις τον λαιμόν διά μαχαίρας. […] Οταν εισήλθεν [ο πρωθυπουργός] εις την αίθουσαν και εκάθησεν εις την θέσιν του, άτομον φέρων στολήν κλητήρος του Κοινοβουλίου επλησίασεν αμέσως αυτόν ως εάν επρόκειτο να του ομιλήση και τότε πριν οι πλησίον ευρισκόμενοι αντιληφθούν τας προθέσεις του και ενώ ο Φέρβαιρντ ύψωνε την κεφαλήν διά να τον ακούση, ο δολοφόνος ανέσυρε με την δεξιάν του χείρα μάχαιραν εντός θήκης, ύψωσε την χείρα, διά της αριστεράς του απέσυρε την θήκην και αμέσως καταβίβασε την γυμνήν μάχαιραν και έπληξε το θύμα του τρις εις τον λαιμόν. Εν εκ των τριών πληγμάτων ήτο θανατηφόρον διότι η 30 περίπου εκατοστών λεπίς της μάχαιρας έφθασε εις την καρδίαν του Φέρβαιρντ και προεκάλεσε τον άμεσον θάνατόν του […] ενώ εις την αίθουσαν εδημιουργείτο σύγχυσις και πανδαιμόνιον. […] Ο δολοφόνος συνελήφθη από βουλευτάς. […] Ητο γνωστός ως Δημήτριος Τσαφέντας, Τσαφεντάκης, Στιφιανός και Τσικέντης. […] Είναι ηλικίας περίπου 45 ετών, άγαμος, πολιτογραφημένος εις την Νότιον Αφρικήν, ελληνικής καταγωγής και γνώστης της πορτογαλικής, της ελληνικής, της αγγλικής και της αφρικανικής γλώσσης. […] Εφερε πάντοτε μαζί του μίαν Βίβλον και εσυνήθιζε να αναφέρει βιβλικά χωρία. […] Ητο έκτακτος κλητήρ του Κοινοβουλίου. […]

ΒΙΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑ: Καίηπ Τάουν, 7.- Ο δολοφόνος του πρωθυπουργού της Νοτίου Αφρικής, Δημήτριος Τσαφέντας, είναι νόθον τέκνον του Μιγκουέλ Τσαφέντα και της Πορτογαλοαφρικανής Αμέλια Ουΐλιαμ. Εγεννήθη εις Λορέντσο Μαρκές της Μοζαμβίκης το 1918 και μετέβη εις σχολικήν ηλικίαν εις την Νότιον Αφρικήν. […] Ισχυρίζεται ότι κατά τον πόλεμον ευρίσκετο με τα αμερικανικά στρατεύματα εις Ευρώπην. […] Μετά τον πόλεμον αι αμερικανικαί αρχαί απέστειλαν τον Τσαφέντα εις την Ελλάδα ως παράνομον μετανάστην. Εις τον Πειραιά ειργάσθη ούτος ως επίσημος διερμηνεύς, αργότερον δε προσελήφθη εις τας αποθήκας του βρεταννικού στρατού. Ακολούθως μετέβη εις την Γαλλίαν και εν συνεχεία εις την Ισπανίαν, από όπου επεχείρησε να διαβή την πορτογαλικήν μεθόριον. […] Ο πατήρ του, Μιγκουέλ, εγεννήθη εις Αίγυπτον [Ελλην Αιγυπτιώτης] και εγκατεστάθη εις την πορτογαλικήν ανατολικήν Αφρικήν προ 45, περίπου, ετών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT