Φοιτητικός «πόλεμος» για τις αφίσες

Φοιτητικός «πόλεμος» για τις αφίσες

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ηρθε η ώρα» ή μήπως «Οχι»; Είναι δύο από τα συνθήματα αφισών που έχουν κατακλύσει τους τοίχους της Νομικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ) στην Κομοτηνή. Παρά την απόφαση της συνέλευσης των φοιτητών της σχολής για αφαίρεση των αφισών, κάποιοι αντιδρούν. Το θέμα πυροδότησε «τσαμπουκάδες» μεταξύ φοιτητών, αλλά μάλλον αποτελεί την αφορμή και όχι την αιτία…

Ειδικότερα, η φοιτητική κίνηση «Ανεξάρτητη Νομική Κομοτηνής-ΑΝΟΚ» κατήγγειλε ότι «στις 9.50 το βράδυ της Παρασκευής 6 Νοεμβρίου, μέλη της, τα οποία εφάρμοσαν την -για πολλοστή φορά- ψηφισμένη σε γενική συνέλευση του συλλόγου φοιτητών Νομικής πρόταση για αφαίρεση των αφισών εντός της σχολής, υπέστησαν ύβρεις και απειλές. Πάνω από 10 μέλη και στελέχη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ περικύκλωσαν δύο μέλη της ΑΝΟΚ και έναν φίλο τους στη στάση της Λέσχης Κομοτηναίων, και αφού πρώτα τους εξύβρισαν χυδαία, ύστερα τους απείλησαν: την επόμενη φορά δεν θα έχει λόγια αλλά πράξεις». Μάλιστα, η ΑΝΟΚ καταγγέλλει ότι τα μέλη της ΔΑΠ «προχώρησαν και σε διαδικτυακούς κομπασμούς για το χθεσινό περιστατικό στο Facebook, χωρίς να αντιλαμβάνονται προφανώς πως αυτό ισοδυναμεί με ομολογία της πράξης τους».

Η απόφαση να αφαιρεθούν οι αφίσες από τους τοίχους της σχολής ελήφθη σε συνέλευση στην οποία το πλαίσιο της ΑΝΟΚ πήρε 67 ψήφους, εκείνο των ΕΑΑΚ-ΑΡΕΝ (εξωκοινοβουλευτική αριστερά) 49 ψήφους, το πλαίσιο του ΜΑΣ (ΚΚΕ) 11 ψήφους και μία ψήφο έλαβε το πλαίσιο των Αγωνιστικών Κινήσεων.

Τα στελέχη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ πάντως, υποστηρίζουν ότι η συνέλευση κατά την οποία ελήφθη η απόφαση δεν είχε απαρτία. Oπως ανέφερε χθες στην «Κ» ο πρόεδρος της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Νομικής Θράκης, Γιώργος Κατρίτσης, το καταστατικό του συλλόγου απαιτεί ελάχιστη απαρτία 180 φοιτητών. Oμως η ΔΑΠ δεν συμμετείχε στη συγκεκριμένη συνέλευση. «Δεν συμμετείχε διότι μετέχει μόνο στις συνελεύσεις που είναι σίγουρη ότι θα κερδίσει» αντιτείνει ο Θέμης Μαργαρίτης της ΑΝΟΚ, τονίζοντας στην «Κ» ότι έχουν ληφθεί παρόμοιες αποφάσεις και σε προηγούμενες συνελεύσεις, οι οποίες δεν εφαρμόστηκαν. «Αφαίρεση όλων των αφισών (παραταξιακών και διαφημιστικών) από τους τοίχους της σχολής. Αφίσες θα αναρτώνται μόνο στον πίνακα ανακοινώσεων του φοιτητικού συλλόγου και πάνω στα τραπέζια των παρατάξεων» λέει το πλαίσιο της ΑΝΟΚ που υπερψηφίστηκε. Στο ίδιο πλαίσιο, οι φοιτητές ζητούν αξιολόγηση των συγγραμμάτων, αύξηση των συνεργασιών της σχολής με ξένα ΑΕΙ και διεύρυνση των ωρών λειτουργίας της Βιβλιοθήκης.

«Εχουμε αποφασίσει κάθε παράταξη να έχει τον δικό της χώρο. Δεν υπάρχει ταμπλό ανακοινώσεων στη σχολή» λέει ο κ. Κατρίτσης, προσθέτοντας για το συμβάν της Παρασκευής ότι «είπαμε στα μέλη της ΑΝΟΚ να μην το ξανακάνουν, να μην κατεβάσουν αφίσες μας. Δεν υπήρξε χρήση βίας», ενώ κατήγγειλε στέλεχος της ΑΝΟΚ για χρήση βίας. Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στην Κομοτηνή Ορφέας Γεωργίου ανέφερε στην «Κ» ότι «εδώ και 25 χρόνια όλες οι παρατάξεις σέβονται τους χώρους των άλλων. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να αλλάξει τώρα, με τις ψήφους 67 ατόμων».

Oσο για το πλαίσιο των ΕΑΑΚ- ΑΡΕΝ, είναι σε άλλο κλίμα καθώς απαιτεί μεταξύ άλλων «να πέσει ο φράχτης του Εβρου, διάλυση των ΜΑΤ/ ΔΙΑΣ/ ΟΠΚΕ και αφοπλισμό της αστυνομίας, ανατροπή του κώδικα δικηγόρων και του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, καμία εντατικοποίηση των σπουδών μας» και δηλώνει ότι παλεύει για την ανατροπή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, καταδεικνύοντας μετατόπιση τουλάχιστον μερίδας της ΑΡΕΝ (πρόκειται για τη νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ) προς τα αριστερά του κόμματος.

Στον 21ο αιώνα οι φοιτητικές παρατάξεις συνεχίζουν να τσακώνονται όχι μόνο για τη θέση των αφισών τους στους τοίχους, αλλά κυρίως για το μοίρασμα της «πελατείας», δηλαδή τους φοιτητές. Η όποια επιτυχία είναι βέβαιο ότι θα εξαργυρωθεί στην ιεραρχία του μητρικού κόμματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή