Οινοποσίες γιορτινές

4' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΟΚΚΙΝΑ

Νεμέα Reserve / ΣΕΜΕΛΗ

Οταν το Αγιωργίτικο παλαιώνει και ωριμάζει, βγάζει στην επιφάνεια τα έντονα χαρακτηριστικά του. Φρούτα ναι, αλλά «μαρμελαδένια», βουτηγμένα στο αλκοόλ και πασπαλισμένα με μπαχαρικά γλυκά και αρωματικά. Στόμα γοητευτικό, γλυκό και δυνατό συγχρόνως. Ζόρικα πουλερικά, όπως πάπιες και χήνες ψημένες ελαφρώς και γλασαρισμένες με κόκκινες μαρμελάδες, δεν θα αντισταθούν.

Thema Ερυθρό / Κτήμα Παυλίδη

Syrah και Αγιωργίτικο σε ένα χαρμάνι που έχει πλέον μπει στο πάνθεον των κλασικών κόκκινων ελληνικών κρασιών. Με συνέπεια και φροντίδα από το σούπερ Κτήμα της Δράμας, πλούσιο και αρωματικό, ήταν εκπληκτικό δίπλα σε ένα χοιρινό κότσι αργοψημένο στη γάστρα με κόκκους ευρωπαϊκού κέδρου και φλούδες πορτοκαλιού!

Ξινόμαυρο – Cabernet Sauvignon / Κτήμα Χατζηβαρύτη

Από το μπουτίκ οινοποιείο της Γουμένισσας, που δεν μας έχει προδώσει ποτέ ποιοτικά, ένα κρασί γλυκόπιοτο και εύκολο σε συνδυασμούς, σχεδόν καθημερινό. Γεμίσαμε τα ποτήρια μας μ’ αυτό όταν είχα μαγειρέψει οσομπούκο μιλανέζε με σκορδάτη γκρεμολάτα και ριζότο. Και τα ξαναγεμίσαμε πολλές φορές!  

2 Ελιές / Κυρ-Γιάννη

Ο έρωτας με τον Κυρ-Γιάννη και τους απογόνους του κρατάει χρόνια! Και το Κτήμα στο Γιαννακοχώρι είναι πάντα αγαπημένος προορισμός. Δοκιμάζοντας τις 2 Ελιές, τις βρίσκουμε πάντα εξαιρετικές. Στο βοδινό μπρεζέ σερβιρισμένο με σάλτσα δαμάσκηνου και πλιγούρι βρήκε το ιδανικό του ταίρι!

Κοκκινόμυλος /  Κτήμα Τσέλεπου

Αν είχε δοκιμάσει αυτό το Merlot ο πρωταγωνιστής της ταινίας «Πλαγίως», είμαι σίγουρη ότι θα είχε αλλάξει γνώμη για τη διεθνή ποικιλία. Καλά και πολύ καλά Merlot υπάρχουν πολλά, εξαιρετικά ελάχιστα. Ο Κοκκινόμυλος είναι ένα από αυτά! Δίπλα σε μια καλή σπαλομπριζόλα ή σε ένα κρασάτο μοσχάρι με πολύ συμπυκνωμένη σάλτσα.

Cava / Κτήμα Μερκούρη

Μαυροδάφνη και Refosco οι κόκκινες ποικιλίες-σήμα κατατεθέν του ιστορικού παραδεισένιου κτήματος της Ηλείας, γίνονται ακόμη καλύτερες όταν τις φιλήσει ο χρόνος. Βαθύ, πλούσιο, σχεδόν αφηγηματικό κρασί με υπέροχες τανίνες, που μπορεί να «ξεχαστεί» στα ράφια της κάβας σας. Αγριο, νησιώτικο κατσικάκι στη λαδόκολλα, συκώτι μοσχαρίσιο με καραμελωμένα κρεμμύδια θα το ερωτευθούν.

Βλάχικο / Κτήμα Γκλίναβος

Ο συνεπής παραγωγός της Ζίτσας αποφασίζει να αναδείξει δύο ντόπιες κόκκινες ποικιλίες, το Βλάχικο και το Μπεκάρι, δημιουργώντας ένα χαρμάνι που «χορεύει» στα 5/4 του κλασικού ηπειρώτικου ρυθμού. Τα γήινα αρώματα μανιταριών και πιπεριών με οδηγούν να μαγειρέψω μοσχαράκι με μανιτάρια του δάσους και δεν το μετανιώνω.

Σύνορο / Κτήμα Σκούρα

Η δημιουργικότητα του Γιώργου Σκούρα μόνο σύνορα δεν γνωρίζει και τούτο το Σύνορο καταλύει τον ορισμό του, δεν περιορίζει, αντίθετα ανοίγει γευστικούς ορίζοντες. Το φρουτώδες γηγενές Αγιωργίτικο «παντρεύεται» με το συγγενικό του Merlot και αγκαλιάζουν και τα δύο το φυτικό ιδιαίτερο Cabernet Franc και συνοδεύουν το ροστ μπιφ.

Cyrus One / La Tour Melas

Από τον Πύργο του Αχινού στα ποτήρια μας. Ενα κρασί που, όπως όλα τα κρασιά που «δημιουργούνται» στο πρότυπο Κτήμα Μελά, ξεχωρίζει για την προσεγμένη του οινοποίηση, η οποία αρχίζει στο αμπέλι. Πλούσιο, καπνιστό, κομψό, με υπέροχες τανίνες, συνόδευσε προχθές ένα φιλικό δείπνο με πατέ και τερίν campagnarde, ωραία ψωμιά και ώριμη γραβιέρα.


ΛΕΥΚΑ

Παλαιόμυλος / Αμπελώνες Ζαφειράκη

Συμπύκνωση, ισορροπία, σοφή χρήση βαρελιού χαρακτηρίζουν το κλασικό λευκό κρασί Chardonnay του καλού παραγωγού. Στη μύτη και στο στόμα εσπεριδοειδή, με κάποιες παιχνιδιάρικες νότες, ο ιδανικός συνοδός για φτερωτά χειμωνιάτικα κυνήγια.

Cuvée Νο 15 / Χατζηδάκη

Το στυλ των κρασιών του Χαρίδημου Χατζηδάκη εκφράζει με σαφήνεια το τερουάρ της Σαντορίνης. Το Ασύρτικό του είναι σαν να γονατίζεις και να φιλάς τη γη της ελαφρόπετρας, να ανασαίνεις τη μυρωδιά του ηφαιστείου και να γεύεσαι τις απίθανες δημιουργίες της Σελήνης. Πάρτε μια μεγάλη κίτρινη κολοκύθα, κουφώστε τη, γεμίστε τη με κιμά, ξερά φρούτα και μαλακά μπαχαρικά, ψήστε στο φούρνο και απογειωθείτε!

Skipper / Ρους

Το οινοποιείο και οι αμπελώνες βρίσκονται στο Χουδέτσι, το κρητικό χωριό που τα τελευταία χρόνια έχει συνδέσει το όνομά του με τη μουσική, το ομώνυμο φεστιβάλ και το εργαστήρι Λαβύρινθος του Ross Daly. Αυτή η μουσική ιστορία ξεδιπλώνεται στο πολύπλοκο, σοφιστικέ χαρμάνι των δύο λευκών γηγενών ποικιλιών (Βιδιανό, Πλυτό) που γεμίζει τα ποτήρια μας όταν στο πιάτο έχουμε λαχταριστά θαλασσινά, όπως χτένια ή μεγάλα ζουμερά ψάρια.

Kotyle Λευκό / Navarino Vineyards

Φέτος την πρωτοχρονιάτικη γαλοπούλα σας να τη συνοδεύσετε μ’ αυτό το πλούσιο Chardonnay, που οινοποιήθηκε και ωρίμασε για 6 μήνες σε καινούργια γαλλικά δρύινα βαρέλια, αποκτώντας ένα σώμα που του επιτρέπει να στέκεται δίπλα σε πολλά πιάτα. Από τους θαυμάσιους αμπελώνες της μεγάλης μεσσηνιακής επένδυσης της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου!

 


ΡΟΖΕ

Petite Fleur / Οινοποιία Παρπαρούση

Το «μικρό λουλούδι» του Σιδερίτη αποδεικνύεται «μεγάλο» σε φινέτσα, ισορροπία, γευστική ένταση, επιβεβαιώνοντας για μία ακόμη φορά το υψηλό ποιοτικό επίπεδο των κρασιών της οικογένειας Παρπαρούση, των «φρουρών της Αχαΐας», όπως μου αρέσει να τους λέω. Το δοκιμάσαμε με γαρίδες σε σάλτσα εσπεριδοειδών. Μμμ! Τέλειο!

Saumon / Κτήμα Χαρλαύτη

Οταν το Cabernet Sauvignon «χλωμιάζει» και γίνεται τρυφερό και συναισθηματικό, φρέσκο και λουλουδένιο, κρατώντας βέβαια μια υποψία ισχύος της μαμάς ποικιλίας, τότε μας ενθουσιάζει και το πίνουμε σχεδόν με όλα! Στη βιασύνη μας να το δοκιμάσουμε την πρώτη φορά, συνοδεύσαμε την πίτσα delivery που είχαμε παραγγείλει. Και την ανέβασε στα ουράνια!

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή