24 ώρες σε ένα πανέμορφο οινοποιείο της Κύπρου

24 ώρες σε ένα πανέμορφο οινοποιείο της Κύπρου

Ταξιδέψαμε μέχρι το όρος Τρόοδος για μία μοναδική οινοτουριστική εμπειρία στο οινοποιείο Οίνου Γη

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Τιμάμε την ιστορία, συνεχίζουμε την παράδοση, το Όμοδος είναι η πατρώα γη μας». Θα μπορούσε να είναι απλώς το καλωσόρισμα στην ιστοσελίδα του οινοποιείου Οίνου Γη της οικογένειας Βασιλειάδη στην Κύπρο. Όταν όμως γνωρίσεις την Άννα-Μαρία Βασιλειάδη, την κομψή, όμορφη δικηγόρο με σπουδές Νομικής στο Ηνωμένο Βασίλειο, καταλαβαίνεις ότι το Όμοδος, το πετρόκτιστο κρασοχώρι της Λεμεσού, είναι για την αυτήν πολύτιμη κληρονομιά. «Έχει ακόμα για μένα τη δική του μυρωδιά, που ανασαίνω μόλις φτάσω. Νομίζω πως είναι η αρχέγονη μυρωδιά του κρασιού».

Το οινοποιείο Οίνου Γη δεσπόζει πάνω από το χωριό: 1.400 στρέμματα αμπελώνων σε αναβαθμίδες, αμφιθεατρικά φυτεμένων στα λευκά, ασβεστολιθικά εδάφη, ένας καμβάς για την ανάπτυξη γηγενών ποικιλιών όπως το Ξυνιστέρι, η Προμάρα, το Γιαννούδι, το Μαραθεύτικο, η Βασίλισσα. Στόχος είναι κρασιά με χαρακτήρα και στιλ, που να εκφράζουν τις μοναδικές ποικιλίες αλλά και τις γυναίκες που τα δημιουργούν. Ένα υπερσύγχρονο οινοποιείο, στο οποίο την οινοποιητική μπαγκέτα κρατάει η διακεκριμένη οινολόγος Άρτεμις Τουλάκη, με τη βοήθεια της επίσης οινολόγου Αναστασίας Κωνσταντοπούλου και την ανεκτίμητη αρωγή της γεωπόνου Μαρίας Κρανά.

Δοκιμάζω τα λευκά κρασιά. Ξεκινώ με 5 Λιθάρια Ξυνιστέρι 2023, με έντονη αρωματική μύτη, αρώματα ανθικά και εσπεριδοειδών, νότες λεβάντας και λουίζας. Φρέσκο στόμα, με ένα κυρίαρχο σαγηνευτικό αχλάδι και μακρά επίγευση. Εντυπωσιακή και η Βασίλισσα 2023, τριανταφυλλένια, με βοτανικότητα και οξύτητα, πλούσια και αρωματική.

Μια Προμάρα Alba Dómina του 2022, πλούσια, βελούδινη, ώριμη και ορυκτώδης, κλέβει τις εντυπώσεις. Στο υπέροχο γεύμα που ακολουθεί, το Geróklima Μαραθεύτικο 2019 δίνει μια χαρακτηριστική εικόνα της ερυθρής πλούσιας ποικιλίας, όπως και το Οίκαδε Γιαννούδι του 2020. Η παλαιωμένη Ζιβανία είναι όλα τα λεφτά και φυσικά η Κουμανταρία του 2013 γλυκαίνει ουρανίσκο και ψυχή. 

Όσο νόστιμα και να είναι τα κρασιά, το μάτι ξεφεύγει συνεχώς στο εντυπωσιακό εσωτερικό και εξωτερικό του οινοποιείου, που φιλοξενεί χώρους δοκιμών αλλά και εστίασης, σπα και βεράντες με φανταστική θέα, δημιουργώντας έτσι ένα πλήρες οινοτουριστικό περιβάλλον. Η Άννα-Μαρία Βασιλειάδη, αφού μας κέρασε κυπριακό καφέ και φρέσκο αρκατένο (το τοπικό ψωμί), μας οδήγησε στις γειτονιές με τα πετρόκτιστα σπίτια που αποτελούν τις αγροτουριστικές εγκαταστάσεις του οινοποιείου, όπου και φιλοξενηθήκαμε – άνεση, παράδοση, πολυτέλεια είναι τα ελάχιστα που μπορώ να πω.

Η επίσκεψη ήταν πολύ σύντομη για να μπορέσει να αφομοιώσει κανείς το οινοτουριστικό πακέτο του οινοποιείου, το οποίο θα ικανοποιήσει ακόμα και τον πιο απαιτητικό οινόφιλο. Υποσχέθηκα όμως στον εαυτό μου να ξαναγυρίσω σύντομα, για να το απολαύσω στο έπακρο. Έως τότε, πίνω εις υγείαν των ωραίων ανθρώπων που γνώρισα εκεί!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή