Τα κρασιά που βραβεύτηκαν στο 24ο Thessaloniki Wine & Spirits Trophy

Τα κρασιά που βραβεύτηκαν στο 24ο Thessaloniki Wine & Spirits Trophy

Ή αλλιώς: τρεις οινικές ιστορίες με κοινό παρονομαστή

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σήμερα θα σας προσκαλέσω σε ένα ιδιαίτερο γεύμα, για να δοκιμάσουμε τρία κρασιά υψηλής ποιότητας και οινικού ενδιαφέροντος.

Ας ξεκινήσουμε με μια ζουμερή ψητή συναγρίδα και χτένια ψημένα στα κάρβουνα. Στα ποτήρια μας τίποτα λιγότερο από μια Σαντορίνη. Μια Σαντορίνη με την υπογραφή του Κτήματος Αργυρού, του εμβληματικού κτήματος του νησιού στην Επισκοπή Γωνιάς, όπου από το 2004 η τέταρτη γενιά των Αργυρών κρατάει το τιμόνι, με τιμονιέρη τον Ματθαίο. Ανήσυχο πνεύμα, δημιουργικός και πρωτοπόρος, δημιουργεί μικρής ποσότητας, αλλά υψηλής ποιότητας κρασιά που εκφράζουν τον τόπο και τη φιλοσοφία της παράδοσης των Αργυρών. Ανάμεσα στα κρασιά του, σήμερα διαλέγω να δοκιμάσουμε το Cuvee Monsignori Santorini 2019, ένα ΠΟΠ κρασί 100% Ασύρτικο με 14% αλκοόλ, ωριμασμένο σε ανοξείδωτες δεξαμενές. Το κρυώσαμε στους 12°C και ξεδίπλωσε στα ποτήρια μας αρώματα εσπεριδοειδών και φρούτων, υπογραμμισμένων από θαλασσινή αλμύρα, αιγαιοπελαγίτικη αύρα και ηφαιστειακή μνήμη.

Το δεύτερο πιάτο μας ήταν μελωμένα λαδερά γεμιστά, ντομάτες και πιπεριές, με άφθονο δυόσμο. Σερβίρουμε ένα ροζέ κρασί από Ξινόμαυρο και κλείνοντας τα μάτια φτάνουμε στο Κτήμα Άλφα στο Αμύνταιο, 2.200 στρέμματα υποδειγματικού αμπελώνα, ένα υπερσύγχρονο οινοποιείο, η πραγματοποίηση το 1997 του ονείρου δύο φίλων, του αμπελουργού Μάκη Μαυρίδη και του οινολόγου Άγγελου Ιατρίδη, και στη συνέχεια των θυγατέρων τους, Αγγελικής Ιατρίδου και Εμορφίλης Μαυρίδου, που συμμετέχουν στην ομάδα συνεχίζοντας την παράδοση. Ροζέ Ξινόμαυρο Σκαντζόχοιρος 2023 Κτήμα Άλφα, με γοητευτικό ροζέ χρώμα και πλούσια αρωματική μύτη, γεμάτο, λιπαρό, γαστρονομικό.

Η τρίτη ιστορία ξεκινάει πολλά χρόνια πίσω, όταν ο νεοαφιχθείς από την Ντιζόν φέρελπις οινολόγος Γιώργος Σκούρας έκανε μια θεατράλε παρουσίαση του πρώτου του κρασιού σε θέατρο των Αθηνών! Τέλη δεκαετίας του ’80, ο Μέγας Οίνος επί σκηνής και ο Σκούρας ανεβάζει τον πήχη. Σήμερα, ο Μέγας Οίνος 2020 βρίσκεται ακόμα στη σκηνή και στα ποτήρια μας και εισπράττει θερμότατα χειροκροτήματα. Ένα πρωτοποριακό χαρμάνι Αγιωργίτικου και Cabernet Sauvignon, από ηλικιωμένα αμπέλια με χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις, δίνει ένα κρασί σκούρο κόκκινο, που υπόσχεται συμπύκνωση και πολυπλοκότητα και τηρεί τις υποσχέσεις του συμπληρώνοντάς τες με φινέτσα και αρωματική δύναμη. Κεράσια, μπαχάρια, καπνός, πιπέρια και βότανα, τανίνες και οξύτητα σε πλήρη αρμονία. Μέτρια ψημένο βοδινό φιλέτο, πατάτες τηγανητές, και ήπιαμε εις υγείαν των καλών μας φίλων Γιώργου και Ουρανίας Σκούρα και των νεότερων Δημήτρη και Στέλλας, που μας κράτησαν νοερά παρέα στο γεύμα μας.

Τα τρία αυτά κρασιά, διαφορετικών χρωμάτων και ποικιλιών, βραβεύτηκαν ως τα καλύτερα στην κατηγορία «λευκός, ροζέ και ερυθρός οίνος» στο 24ο Thessaloniki Wine & Spirits Trophy, όπως μετονομάστηκε φέτος, μετά από 23 χρόνια επιτυχημένης παρουσίας, ο Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου και Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης. Στόχος της διοργάνωσης ήταν, και παραμένει, να αναδείξει το επώνυμο ελληνικό κρασί και απόσταγμα.

Το Thessaloniki Wine & Spirits Trophy διοργανώνεται κάθε χρόνο στη Θεσσαλονίκη από την Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα Βορείου Ελλάδος, με την υποστήριξη και τη συμμετοχή όλου του κλάδου του κρασιού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή