80 χρόνια πριν στην «Κ» 4.ΧΙΙ.1936

80 χρόνια πριν στην «Κ» 4.ΧΙΙ.1936

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ»: Αύριον κυκλοφορούν τα Νεοελληνικά Γράμματα. Η πιο ζωντανή και συγχρονισμένη επιθεώρηση· ο αληθινός σύντροφος του μορφωμένου ανθρώπου. [Σημ. «Φ»: Πρόκειται για την έναρξη της δευτέρας περιόδου έκδοσης του περιοδικού.]

ΜΠΑΛΝΤΟΥΪΝ ΠΡΟΣ ΕΔΟΥΑΡΔΟ: ΜΗΝ ΤΗΝ ΝΥΜΦΕΥΘΕΙΤΕ: Λονδίνον, 3.- Αιφνιδία συνταγματική κρίσις εξερράγη χθες εις Αγγλίαν και κρατεί την στιγμήν ταύτην εις μεγίστην συγκίνησιν ολόκληρον την Οικουμένην. […] Το «Νταίηλυ Μαίηλ» πληροφορείται ότι κατά την συνομιλίαν του μετά του Βασιλέως Εδουάρδου VIII διαρκέσασαν επί μίαν ώραν ο Πρωθυπουργός κ. Στάνλεϋ Μπάλντουϊν επέστησε την προσοχήν του Ανακτος επί του γεγονότος ότι η Κυβέρνησις βλέπει μετά ζωηροτάτης ανησυχίας τα σχέδια προσεχούς γάμου της Α. Μ. Τα οποία φημολογούνται προσθέσας ότι θα ήτο πράξις υψίστης σωφροσύνης το να δηλώση δημοσία ο Αναξ ότι δεν σκοπεύει να νυμφευθή. [Σημ. «Φ»: Επρόκειτο περί της κοινής θνητής κυρίας Wallis Simpson.] Ο Εδουάρδος εδέχθη την νύκταν εις δευτέραν ακρόασιν τον κ. Μπάλντουϊν επί του περιεχομένου της οποίας ουδέν έγινεν γνωστόν.

ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ ΣΤΟΝ ΙΣΠΑΝΙΚΟ ΕΜΦΥΛΙΟ: « […] Ενα μαγαζάκι είχε ανοίξει -πιάτα, κουβαρίστρες, σαρδέλλες του κουτιού. Μια γρηά κάθονταν σ’ ένα κατώφλι με τα χέρια σταυρωμένα, ξυλιασμένη, κατακίτρινη. Κάπου κάπου κουνούσε το κεφάλι της αργά, ήσυχα, σαν να κουβέντιαζε με πεθαμένους.

Απάνω στο πυργάκι του Δημαρχείου [της Μπάργκας] δυο εργάτες ξεβίδωναν την πλάκα με τα μεγάλα χρυσά γράμματα: “Πλατεία Δημοκρατίας”. Ξεβίδωναν σκαρφαλωμένοι στον τοίχο και γελούσαν χαρούμενοι, σαν να γκρέμιζαν με τα χέρια τους τη Δημοκρατία.

– Τι θα βιδώσετε τώρα; τους ρωτώ.

Εσκυψαν και με κοίταξαν. Εβαλαν την παλάμη τους στο αυτί:

– Τι είπες;

– Τι θα βιδώσετε τώρα; Τον Φράνκο; Τον Αλφόνσο; Την Παναγία Παρθένα;

– Δεν ξέρουμε ακόμα! Αποκρίθηκαν οι εργάτες ξεβιδώνοντας με μανία. Δεν έφεραν ακόμα την καινούργια πλάκα.»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή