80 χρόνια πριν… 10-I-1937

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ: Ο εικοσαετής υιός του Ντούτσε, Βίκτωρ Μουσσολίνι, εδημοσίευσεν εις τόμον τας εντυπώσεις του εκ του πολέμου της Αβησσυνίας, εις τον οποίον υπηρέτησεν ως αεροπόρος. Εις το βιβλίον του εξηγεί ότι αι περιγραφαί του προορίζονται διά την ιταλικήν νεολαίαν η οποία τοιουτοτρόπως θα μάθη τι είναι πόλεμος, πώς να εκτελεί το καθήκον της και πώς να αντέχη εις τας κακουχίας. Μεταξύ άλλων ο νεαρός Μουσσολίνι αφηγείται τον εναέριον βομβαρδισμόν ο οποίος προηγήθη της καταλήψεως του Μακάλε, την 8ην Νοεμβρίου 1935. «Αι εμπρηστικαί βόμβαι, γράφει, έδωσαν ικανοποιητικά αποτελέσματα διότι προεκάλεσαν μεγάλας πυρκαϊάς. Επυρπολήσαμεν ολόκληρον την περιφέρειαν και οι κάτοικοι ετράπησαν εις φυγήν.» Εις άλλην σελίδα γράφει: «Οταν εξηντλήθησαν αι βόμβαι που είχα εις το αεροπλάνον μου, εχρησιμοποίησα τα δύο πολυβόλα και εθέριζα τους Αβησσυνούς. Τους είδα να εξαπλώνωνται επάνω εις την γην και έπειτα να σηκώνωνται και να πυροβολούν εναντίον μας. Τους κατεδίωξα και έβαλα εναντίον εκείνων που είχαν αναρριχηθή εις τους λόφους.» [Σημ. «Φ»: Ο Βιττόριο Μουσσολίνι, μετά από αυτά τα «κατωρθώματά» του διηύθυνε κινηματογραφικό περιοδικό, έγραψε θέματα για ταινίες, οργάνωσε κινηματογραφικές παραγωγές και σε αυτές του τις δραστηριότητες συνεργάστηκε, μεταξύ άλλων, με τους: Λουκίνο Βισκόντι, Φεντερίκο Φελλίνι, Μικελάντζελο Αντονιόνι,  Ρομπέρτο Ροσσελλίνι και Μάριο Ματτόλι.]

ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ ΓΙΑ Α. ΠΡΙΜΟ ΝΤΕ ΡΙΒΕΡΑ ΩΣ ΕΛΠΙΔΑ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ:  (Ανταποκρίσεις από τον Ισπανικό Εμφύλιο. Μπούργκος.) « […] Την ίδια βραδειά, στο μεγάλο δρόμο δίπλα στον ποταμό, ένας φαλαγγίτης με ζύγωσε. Με είχε δη να μπαίνω στο Κέντρο της Φάλαγγας και να μιλώ με τους αρχηγούς της. Το πρόσωπό του ήταν χλωμό, η φωνή του έτρεμε: “Ο αρχηγός μας δον Αντώνιο Πρίμο ντε Ριβέρα σκοτώθηκε, μου είπε. Τον σκότωσαν οι κόκκινοι. Το μάθαμε αυτή τη στιγμή.” Η είδηση κατόπιν αποδείχτηκε ψεύτικη. Αν ο Αντώνιο Πρίμο ντε Ριβέρα πέθαινε, σίγουρα μια ελπίδα της νέας Ισπανίας θα χάνονταν.»

«ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ»: Εκυκλοφόρησε το 6ον φύλλον των «Νεοελληνικών Γραμμάτων» με συνεργασίαν των κ.κ. Α. Φωτιάδη, Μ. Σκουλούδη, Αγγ. Τερζάκη, Σπ. Βασιλείου, Δ. Φωτιάδη, Πάτρ. [;] Καραντινού, Μ. Δούνια, Ι. Σφακιανάκη, Κλ. Παράσχου, Στ. Ξεφλούδα, Ν. Παπά. Ανταπόκριση του κ. Θρ. Καστανάκη από το Παρίσι, συνέχεια των μουσικών συνεντεύξεων με τον κ. [Αντίοχον] Ευαγγελάτον […].

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή