80 χρόνια πριν… 1-ΙΙ-1937

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΩΜΑΔΑΚΗ: (Από απαντητική επιστολή του Νικολάου Β. Τωμαδάκη στις επικρίσεις Γεράσιμου Σπαταλά, «Κ», 18-Ι-1937, για την εργασία του πάνω στον Σολωμό η οποία καταχωρίστηκε στα πρακτικά της Ακαδημίας Αθηνών. Η επιστολή εγράφη από τα Χανιά με ημερομηνία 20/1/37.) « […] Παρατηρώ, κ. Διευθυντά, ότι ουδέν των θεμάτων των άλλων ανακοινώσεων ή εκδόσεων της Ακαδημίας απησχόλησε ποτέ τον ελληνικόν Τύπον και δη την “Καθημερινήν”, όσον το σολωμικόν. Αι εργασίαι μου τυπούμεναι εις ελάχιστα αντίτυπα κυκλοφορούν, ως όλων των επιστημόνων, μεταξύ 50 ή 100 ειδικωτέρων ανθρώπων, οι οποίοι και μόνοι πολλάκις δύνανται να παρακολουθήσουν επιστημονικώς εξεταζόμενα φιλολογικά ή γενικώς κριτικά θέματα. Οι ζηλωταί μου έχουν όμως την παν άλλο ή αξιοζήλευτον δι’ εμέ ευχέρειαν και προνομίαν να με ανασκευάζουν εις τας στήλας των εφημερίδων και να διαφημίζουν την διαπιστωθείσαν πλέον αγραμματωσύνην μου, ηλιθιότητά μου, και παντελή αμάθειαν τόσον, ώστε ουδένα μπακάλην, κουρέα ή επαρχιακόν στιχοπλόκον να διαφεύγη αύτη σήμερον. […] Θα ήρκει, κ. Διευθυντά, αν η διαμάχη εγίνετο μεταξύ επιστημόνων (αν δεν ήτο τουτέστιν ο Σπαταλάς ο γράφων αλλ’ ο δρ Δ. Ζακυθηνός π.χ.) μία τοιαύτη διαστροφή της αληθείας διά να αμαυρώση του διαστροφέως την επιστημονικήν φήμην και να καταρρίψη κάθε του κύρος, και το ηθικόν. […]».

ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΞΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: «Αλέξανδρος Πάλλης». (Λόγος στο φιλολογικό μνημόσυνό του. Δίδεται έμφαση στη μαχητικότητα του Πάλλη για τη δημοτική γλώσσα.)

ΠΟΥΣΚΙΝ ΚΑΙ ΕΛΛΑΣ: «Ο Πούσκιν και η Ελληνική Επανάστασις». Αρθρον του κ. Νικολάου Τράικωφ, διευθυντού του Γραφείου Τύπου της ενταύθα Βουλγαρικής Πρεσβείας.

ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΜΕΤΑΞΑ: Την πρώτην Κυριακήν της Αποκρηάς, 21 Φεβρουαρίου και ώραν 4ην απογευματινήν θα δοθή εις το «Ντελίς» (θέατρον Αργυροπούλου) ο μεγάλος ετήσιος χορός του «Θεάτρου του Παιδιού», με ωραιότατα μπαλέττα και παιδικές ατραξιόν υπό την καλλιτεχνικήν διεύθυνσιν της κ. Αντιγόνης Μεταξά.

ΥΠΕΡΡΕΑΛΙΣΜΟΣ:«Περί υπερρεαλισμού» ΙΖ΄ (v). Σημειώσεις του κ. Αιμ. [ιλίου] Χ. [ουρμουζίου]. (Οπου αναφορά στην επίθεση Κλωντέλ κατά υπερρεαλιστών και στην απάντησή τους, καθώς και στα επεισόδια στο εστιατόριο «La Closerie des Lilas».)

«ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ». Σειρά άρθρων του κ. Φ. [άνη] Μιχαλόπουλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή