Προς Νοτίους επιστολή

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είδε το κόμμα του να μην κρατάει γερά στις εκλογές ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, είδε να απειλείται ο θώκος του ως προέδρου του Γιούρογκρουπ, άνθρωπος είναι, εκνευρίστηκε. Σε συνέντευξή του, λοιπόν, κατηγόρησε τον ευρωπαϊκό Νότο, συλλήβδην, ότι «σπατάλησε σε ποτά και γυναίκες» τα κονδύλια που αφειδώλευτα του πρόσφερε η αλληλεγγύη των Βορείων. Και όταν άρχισαν να τον κατακεραυνώνουν για τις ρατσιστικές και σεξιστικές δηλώσεις του Ιταλοί και Ισπανοί, Πορτογάλοι και Ελληνες, αλλά και Βόρειοι που δεν έχουν το πάθος του κυριλέ λαϊκισμού, ο κ. Ντάισελμπλουμ αναζήτησε καταφύγιο στην «ολλανδική καλβινιστική κουλτούρα» και στην «ολλανδική αμεσότητα». Ισως και να παρακάλεσε τον πνευματικό του πατέρα και πολιτικό υποστηρικτή του, τον κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, να τον υποστηρίξει, αλλά αυτό δεν θα το μάθουμε ποτέ. Αλλωστε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας παραδίδει με διαφορετικό στυλ τα δικά του προς Νοτίους μαθήματα ενάρετης συμπεριφοράς.

Δεν πρωτοτύπησε, πάντως, ο ετερόφωτος Ολλανδός πολιτικός. Ενστερνίστηκε και αναπαρήγαγε ενθουσιωδώς ένα στερεότυπο που συμπυκνώνει τις προκαταλήψεις των Ανω της Ευρώπης για τους Κάτω και διχάζει τη Γηραιά Ηπειρο. Ενα στερεότυπο θεμελιωμένο όχι σε καμιά βαθιά ανάλυση αλλά στις πρόχειρες και επιπόλαιες εντυπώσεις που μπορεί να προσφέρει μια ολιγοήμερη τουριστική επίσκεψη στα νοτιοευρωπαϊκά παράλια συν δυο-τρία ρεπορτάζ της πάντοτε αντικειμενικής και αμερόληπτης Bild. Εκεί κάτω; Λιάζονται όλη μέρα με μπιρίτσες και ουζάκια και το βράδυ ξεδίνουν σε σκυλάδικα. «Με σναπς και γυναίκες», όπως το προσδιόρισε ο αυστηρός καλβινιστής μας. Παράσιτα. Παράσιτα που ζουν με δανεικά κι αγύριστα…

Δεν είμαστε αναμάρτητοι εδώ στον Νότο, καθολικοί και ορθόδοξοι. Ούτε εκεί στον Βορρά είναι. Τις κάνουμε τις κομπίνες μας. Οπως και στον Βορρά. Και ευκολύνουμε κι εμείς τη σκέψη και τα αισθήματά μας με στερεότυπα. Στον Προκρούστη αναθέτουμε κι εμείς να ετοιμάσει το μοντέλο-Γερμανός, το μοντέλο-Ολλανδός κ.ο.κ. Και αυτός κόβει και πετάει ό,τι δεν βολεύει την προκατάληψή μας. Και τεντώνει το τοσοδά για να το κάνει τεράστιο και να ικανοποιήσει έτσι τα δόγματα και τα κλισέ που μας παγιδεύουν διανοητικά και συναισθηματικά. Στις νότιες αναπαραστάσεις μας οι Βόρειοι κυκλοφορούν σαν ψυχροί, υπολογιστές, γκρίζοι, και ανέραστοι βέβαιοι. Θα ’χει και τέτοιους εκεί, όπως έχει δα κι εδώ. Και θα ’χει και στον Βορρά παράσιτα, όπως έχει και στον Νότο. Ο κ. Ντάισελμπλουμ όμως, ένας άνθρωπος-θεσμός έστω και παρ’ αξίαν, εμφανίζεται ανίκανος να δει τον κόσμο χωρίς τα γυαλιά της υπεροψίας του, που του μεταφέρουν πειραγμένες πληροφορίες. Με την προς Νοτίους ανοιχτή επιστολή του θέλησε να δώσει ένα αλαζονικό μάθημα ενάρετου βίου σε «καλοζωιστές» και «ευδαιμονοθήρες» που ταλανίζονται από πολύχρονη κρίση, για την οποία δεν είναι οι μοναδικοί υπεύθυνοι. Αυτό όμως είναι το τελευταίο που τον ενδιαφέρει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή