80 χρoνια πριν… 1/2-V-1937

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«ΤΗΝ ΓΚΕΡΝΙΚΑ ΤΗΝ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ ΟΙ ΕΡΥΘΡΟΙ [!]»: Βερολίνον, 30.- Ο εν Σαλαμάνκα ιδιαίτερος απεσταλμένος του ημιεπισήμου Γερμανικού Πρακτορείου ηδυνήθη –ως τηλεγραφεί– να συνοδεύση τα πρώτα εθνικά [φρανκικά] στρατεύματα, τα οποία εισήλθον εις την πόλιν της Γκουερνίκας, την οποίαν κατέστρεψαν οι ερυθροί. Ο εν λόγω ανταποκριτής προσθέτει ότι ο ενθουσιασμός των ανδρών και γυναικών, οι οποίοι είχον καταφύγει εις υπογείους σήραγγας ή εις τα όρη και οι οποίοι κατασπάζωνται τους στρατιώτας, παρουσίαζε μίαν περίεργον αντίθεσιν προς την εικόνα της καταστροφής, την οποίαν είχον προκαλέσει οι ερυθροί.

ΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΧΑΒΑΣ: Ο απεσταλμένος του [πρακτορείου] «Χαβάς», μεταδίδει: «Η Γκερνίκα δεν υφίσταται πλέον. Η πυρκαϊά την οποίαν έθεσαν φεύγοντες οι ερυθροί, την μετέβαλεν εις σωρόν ερειπίων, επάνω εις τα οποία προβάλλουν μερικοί τοίχοι.

ΓΑΛΛΙΚΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ: Τας πληροφορίας περί καταστροφής της Γκερνίκα από τους ερυθρούς, επιβεβαιούν και τα τηλεγραφήματα των απεσταλμένων της «Ζουρνάλ» και της «Ζουρ» εις Γκερνίκα. Ούτοι προσθέτουν την πληροφορίαν, ότι η Γκερνίκα επυρπολήθη από τους αναρχικούς μετά οξυτάτην διένεξιν με τους Βάσκους αυτονομιστάς. [Σημ. «Φ»: Ισπανοί ερευνητές ανέτρεψαν τους ισχυρισμούς περί ερυθρών, υπογραμμίζοντας ότι ο φρανκικός στρατηγός Μόλα είχε δώσει σαφείς εντολές στους Γερμανούς να αποφεύγουν βομβαρδισμούς αμάχων. Αλλά και ο Γκαίρινγκ είχε παραδεχθεί σε Αμερικανούς ανακριτές του ότι στην Γκερνίκα δοκιμάστηκαν οι νέες τεχνικές βομβαρδισμού από τα «Heinkel He 111».

«ΑΓΑΝΑΚΤΟΥΝ ΟΙ ΦΡΑΝΚΙΚΟΙ»: Βερολίνον, 1.- Αγγέλλεται εκ Βιττώρια της Βισκαΐας ότι θύελλα αγανακτήσεως επικρατεί εν όλη τη εθνική Ισπανία λόγω της εσκεμμένης καταστροφής της ιεράς πόλεως των Βάσκων Γκουερνίκας υπό των ερυθρών οι οποίοι έκαμον χρήσιν δυναμίτιδος και πετρελαίου διά το καταστρεπτικόν των έργον. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή