ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τζορτζ Μπους: Ο φίλος μου ο Κωνσταντίνος ήταν βράχος

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ

Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και Τζορτζ Μπους στον Λευκό Οίκο. Ο Μητσοτάκης ήταν ο πρώτος πρωθυπουργός που επισκέφθηκε τις ΗΠΑ μετά το 1961.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

«Λυπήθηκα με την είδηση της απώλειας του πρώην συναδέλφου μου, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Εργαστήκαμε μαζί σε μία σειρά από κρίσιμα ζητήματα, με σημαντικότερο όλων την απομάκρυνση των ιρακινών στρατευμάτων από το Κουβέιτ μετά την κτηνώδη εισβολή του 1990. Οταν έπρεπε να υπερασπιστούμε το διεθνές δίκαιο και τις αυστηρές κυρώσεις απέναντι στον Σαντάμ Χουσεΐν, ο φίλος μου ο Κωνσταντίνος ήταν βράχος. Η Μπάρμπαρα κι εγώ χαιρετίζουμε τη διά βίου δημόσια προσφορά του στην πολυαγαπημένη του Ελλάδα και αποστέλλουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του».

Με αυτήν την αποκλειστική δήλωση στην «Κ», ο Τζορτζ Χέρμπερτ Ουόκερ Μπους, 41ος πρόεδρος των ΗΠΑ, εκφράζει τη μεγάλη του εκτίμηση για τον Ελληνα πρωθυπουργό, του οποίου η θητεία συνέπεσε σε σημαντικό βαθμό με τη δική του. O Μπους ήταν ο πρώτος πρόεδρος που επισκέφθηκε την Ελλάδα, ύστερα από 32 χρόνια, τον Ιούλιο του 1991. Τον Ιούνιο της προηγούμενης χρονιάς, ο Μητσοτάκης είχε γίνει ο πρώτος πρωθυπουργός της Ελλάδας που επισκεπτόταν τον Λευκό Οίκο από το 1964 και τον Γεώργιο Παπανδρέου.

Μετά τη δεύτερη συνάντησή τους στο Λευκό Οίκο, το Δεκέμβριο του 1991, στη συνέντευξη Τύπου, ο Μπους είχε πει: «Στα Βαλκάνια, στη νέα Ευρώπη, στην Κύπρο, η Ελλάδα παραμένει ένας παράγοντας σταθερότητας, ένας υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ένας εταίρος στην προσπάθεια να σφυρηλατηθεί μία νέα παγκόσμια τάξη: ειρηνική, ευημερούσα και ελεύθερη». Είχε επίσης χαιρετίσει «την πρόοδο που το έθνος σας έχει πετύχει στη μεταρρύθμιση της οικονομίας, στην απελευθέρωση του εμπορίου και των επενδύσεων».
 

Διαβάστε το αφιέρωμα της «Κ» στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη:

Ανοικτός στις νέες ιδέες ώς το τέλος

 Διορατικός ηγέτης, που εκτιμήθηκε αργά

Προσηλωμένος στο εθνικό συμφέρον

Κωνσταντίνος Μητσοτάκης: «Γλίτωσα την εκτέλεση από τους Γερμανούς δύο φορές»

- Συνομιλώντας με την Ιστορία

Ενας μεγάλος δάσκαλος

Ο Μητσοτάκης και οι Σειρήνες της απλής αναλογικής 

 
Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ